Ugrás a fő tartalomra

BEST OF 2024: EZEKET HALLGATTAM MÁJUSBAN

Eljött június első napja, így hozom is a május során megjelent kedvenc dalaimat. Ezekben a hetekben sok eklektikus szerzemény, album került kiadásra, íme azok, amelyek valóban megfogtak. 

DOWN FOR WHATEVER - LÁTTAM MÁR
Legutóbb februárban jött ki új dallal, klippel a 2015 óta aktív Down For Whatever. A sötét hangulatú Kötéltánc-ban olyan témák merültek fel a mélyből, mint a vágyak, a hibák beismerése, a szorongás, vagy éppen mindennapi vívódásaink a múltunk, a jövőnk miatt.
Májusi anyaguk az  élet kiszámíthatatlanságáról és annak erejéről szól. A Láttam Már munkálatai a már megszokott módon zajlottak, a hangfelvétel és mix teendőket Diószegi Kiki (Stray Heart Records) látta el, a mastert Simon István (No Silence Studios) készítette, a szerzeményhez forgott klipet szintén Kiki rendezte, a felvételek Zsoldos Dávid, az utómunkálatok pedig Császár Róbert kezei közül kerültek ki.


CÉANNE - FREE
A sokszínű CéAnne-t (Szélinger Anna) több formációból, kooperációból, stílusból is ismerheti a zenekedvelő közönség, ám legtöbben talán a népszerű hiphop formációhoz, a Hősökhöz kötik őt. Az előadó szólóban tavaly novemberben jelentkezett a Running formájában, ami CéAnne azon időszakában írodott, amikor az énekesnő elindult azon a bizonyos terápiás úton, ahol megismerheti önmagát.
Az isteni harmóniákkal tűzdelt Free feel-good anyaggal alaposan felrázta a májusomat. A dal  zenéjét, szövegét az előadó álmodta meg, producerként (és a mix teendők terén) Ádám Péter támogatta, a mastert Szőke Csaba készítette. A zseniális vokálokat Kaj Bettinek, Paku Patríciának, Balog Zitának köszönhetjük, dobon Tiszai Vivi, gitáron Hiegl Gergő, basszusgitáron pedig Gátos Bálint tette hozzá a szükséges pluszt. A szuper dalhoz remek klip forgott Járosi Róber, Slemmer Ádám jóvoltából.

 

MOLNÁR TAMÁS, MAJKA - VISSZAPILLANTÓ
Molnár Tamás pályafutását az Anti Fitness Club aktivitásának utolsó éveitől követem figyelemmel. Kiemelkedően szeretem, hogy repertoárjában akadnak zavarba ejtően nyers anyagok, de melankolikus, lírikus kompozíciók, szépségek is. Tamás az elmúlt időszakban olyan előadókkal rukkolt elő közös számmal, mint Pajor Tamás, Bérczesi Róbert, Filo, vagy éppen az a Majka, akinek az oldalán most új számmal jelentkezett.
A páros a Fonogram-díjas Azt beszélik a városban után a Visszapillantóval rázták fel közönségük életét. A szerzemény sokunk számára adhat egy-egy mélyebb, nehezebb életszakunkban energiát, reményt, a jó időkben pedig arra bíztat, hogy becsüljük meg a pozitív napokat. A dalhoz roppant minőségi klip forgott Tamás, Czoller Bence rendezésével, Nagyistók Máté operatőri, valamint Nagy Botond vágó tevékenységével.

FEKETE NAP - DÜHÖS LEMEZ
A hónap elején különleges album jelent meg, amelyet MezítlábasDobos (Hámori Dávid) álmodott meg. A dobos jelenleg A Király Halott produkcióban bizonyít, de korábban tagja volt a Fish!, valamint a Sunset zenekaroknak is. A már említett FEKETE NAP - DÜHÖS LEMEZ korongon tizenegy dalt hallhat a nagyérdemű, amelyek mindegyikét Dáci írta, rögzítette, keverte, masterelte. A stílusok terén széles a kínálat, az anyagot fűszerezik rock, hiphop, nu-metál jegyek egyaránt. Nem csak ezért felszabadító ez a munka, hanem azért is, mert nem csak Dáci lába meztelen, de a lelke is kitárulkozik, életének mélypontjairól mesél. Olyan témák jelennek meg a lelket tépő, baljós koncept lemezen, mint az önbizalomhiány, a megfelelni akarás, a halál gondolata, a harag, a félelem, a démonok, valamint a traumák széles tárháza. A FEKETE NAP – DÜHÖS LEMEZ zenéi, húsbavágó önvallomásai valódi gyógyulási, fejlődési lehetőséget kínálnak mind az alkotónak, mind a hallgatónak.

szerző: nikiahatos