Ugrás a fő tartalomra

MEGHALLGATTAM! Igazi remekmű Molnár Tomi második albuma, a Sehovavaló

Az immáron több mint két évtizede alkotó Molnár Tamás pályafutását az Anti Fitness Club aktivitásának utolsó éveitől követem figyelemmel. Szeretem, hogy mind a korábbi produkciói (AFC, JETLAG), mind a szólóban épített repertoárjában akadnak zavarba ejtően nyers anyagok, de melankolikus, lírikus kompozíciók, szépségek is. Tomi 2022-ben adta ki első szólóalbumát Szív utca címmel, ami azóta is alapvetően határozza meg a zenehallgatásomat, máig az abszolút kedvenceim közé sorolom ezt a korongot. Ez pedig nem véletlen, mert az előadó minden korábbinál mélyebbre ásott önmagában ezzel a munkával.


Nemrégiben megérkezett Tomi második szólólemeze, a nyolc dalos Sehovavaló, ami mély mondanivalókkal, időtálló zeneiséggel állt össze. Továbbá sok-sok izgalmas közreműködővel, amelyek között akad fiatal előadó, de veterán zenész is. Ezen az anyagon olyan témákkal tölthetünk időt, mint a függőség, az egyéni szétesés, vagy éppen a rosszul működő világ, rendszer. Tamás tehát hol egyesszám első személyben fogalmazza meg érzéseit, hol pedig globális dolgokkal foglalkozik.

Az eklektikus album az egyetlen olyan anyaggal indul, amit Tamás önállóan ad elő. Ez a velős mondanivalójú, pop-rock Rekviem, ami tökéletesen vázolja fel a zenei anyag hangulatát. Ezt követi az egyedüli női közreműködővel, Lábas Vikivel fűszerezett, címadó Sehovavaló, amely a nem túl hiteles jelmezekről, a sorokba való beállásról, az önmagunk adásáról, megtagadásáról mesél.
Bár még csak május van, számomra nem kérdés, hogy az idei év egyik legerősebb együttműködését már megkaptuk, mégpedig a Majkával közös Visszapillantó formájában. A szerzemény sokunk számára adhat egy-egy mélyebb, nehezebb életszakunkban energiát, reményt, a jó időkben pedig arra bíztat, hogy becsüljük meg a szuper napokat. Ez a legpozitívabb szerzemény a korongról.
A post-punk Holnaptól-ban Tomi Filoval karöltve veszi górcső alá a társadalom, a világ működését a hamissággal, a hazugsággal, amelyekkel kapcsolatban persze személyes érzeteket is megjelenítenek. A függőségekről, a züllött társaságokról mesél a Bérczesi Róberttel közös Nélkülem, amely lendületes, valamint akusztikus formában is helyet kapott a korongon. A Pajor Tamással megálmodott Világot cserélek középpontjában a háború, korunk rémséges létélménye áll. Amikor bárhova lépsz, csapdák, mélység, vadság, sötétség vár...
Az is alátámasztja, hogy Majkának nagyon jót tesz Tomi zeneisége, tehetsége, kreatív ötletei, hogy vele két feat is felkerült erre a munkára, hiszen a Visszapillantó mellett a Fonogram-díjas Azt beszélik a városban-t is meghallgathatjuk.

Összességében igazi remekműről beszélhetek a Sehovavaló esetében, amelyen páratlan éneklés, kikezdhetetlen gondolatok, sodró zenei energiák uralkodnak. Ez az album egy gyönyörű káosz, ami segít rendszereznünk a gondolatainkat, helyére tennünk az értékrendünk fontos elemeit. Ezek a látszólag távoli világokból építkező együttműködések remek bizonyítékok arra, hogy a zene valóban sokszínűen finom.
 

szerző: nikiahatos