Ugrás a fő tartalomra

BEST OF 2024: EZEKET HALLGATTAM FEBRUÁRBAN

Eljött február utolsó napja, így hozom is a hónap során megjelent kedvenc dalaimat. Ezekben a hetekben sok eklektikus szerzemény, album került kiadásra, íme azok, amelyek valóban megfogtak.

DOWN FOR WHATEVER - KÖTÉLTÁNC
"Carpe diem! Élj a mának!" - halljuk oly gyakran. Hogy ez mennyire nem egyszerű feladatunk az életben, tökéletesen bizonyítja a 2015 óta aktív Down For Whatever (Császár Róbert – gitár, Czink Zsombor – basszusgitár, Zsoldos Dávid – dob) újdonsága. A sötét hangulatú Kötéltáncban olyan témák merülnek fel a mélyből, mint a vágyak, a hibák beismerése, a szorongás, vagy éppen mindennapi vívódásaink a múltunk, a jövőnk miatt. A friss-ropogós anyagban (hangfelvétel, mix: Diószegi Kiki, Stray Heart Records. master: Simon István, No Silence Studios) tehát ezúttal Kikiék  személyes világába tekinthetünk be, amelyhez 2000-es éveket idéző videó forgott. A kisfilm felvételeit Zsoldos Dávid, Császár Róbert készítette, az utómunkálatok pedig szintén Robi kezei közül kerültek ki.

PHOENIX RT - FÉLSZAVAK
Nem titok, hogy engem évek óta nem győznek meg A Dal versenyszámai. Idén egyetlen dal fogott meg, mégpedig a 2013-ban alakult Phoenix RT tálalta Félszavak. A szerzemény zenéjét a banda, szövegét Puss Tamás álmodta meg. Az énekfelvételekben Diószegi Kiki (Stray Heart Records), a stúdióban Győrög Márton (Black Light), a keverés, master terén pedig Connor Sweeney támogatta őket.

DENIZ - ELEGEM VAN 2

DENIZ erőssége, hogy jó érzékkel, rafináltan mozog mind a fülbemászó, rádióbarát dalok, mind pedig az okos gondolatokkal fűszerezett, ésszerű kritikák között. Az előadó ezúttal is kulturáltan írta le a véleményét a hazai közélet kapcsán. A tűpontos dalból jól érezhető, hogy DENIZ nem akar egyik párt mögé sem beállni, egyszerűen azt szeretné, ha javulna hazánk helyzete, közérzete. Ez a szám azt is bizonyítja, hogy a rapper alkotásai rendre időtállóak, ugyanis az előadó 2017-ben megjelent ELEGEM VAN-ból is emelt át sorokat. Még mindig aktuálisak...

AUDIOPOETA - KITAKAR
Megérkezett a streaming felületekre Audiopoeta (Belényi Misi) STOCKHOLM című, nyolc dalt tartalmazó lemeze. Az előadó legutóbb 2022 elején publikálta Keserű Savanyú Édes konceptalbumát, majd zeneileg visszavonulót fújt, mert úgy érezte, számainak már nincsen akkora húzása, mint korábban. Misi esetében igazi polihisztorról beszélhetek, hiszen időközben megjelent Szerelem, élet, pénz és más nyomasztó dolgok című verseskötete a Könyvmentorok gondozásában.
Egy biztos, megérte arra várni, hogy Audiopoeta visszatérjen a hazai zenei színtérre, a STOCKHOLM korong tapadós, belevaló dallamokkal, elképesztően minőségi szövegekkel lett fűszerezve. Az én személyes kedvencemet a zúzós energiákkal rendelkező, tombolós terápiát jelentő KITAKAR jelenti. Ha tetoválnék magamra több soros dalszövegeket, ebből a számból tutira landolna rajtam pár gondolat ("Kimondatlan tények, megoldatlan álmok. Ha kihozol a fényre, én hazatalálok. Mit mondhatok én még, neked, ha nem érted, hogy nem elég a szépség, ha nem nézünk egy képet." Vagy: "Egy lassú számot kérek, nem volt időm élni.").

BÖBE - REDFLAG
BÖBE a magyar zenei színtér egyik üdítő színfoltja, aki már rengetegszer bizonyította tehetségét és sokoldalúságát. Februárban megjelent anyaga nem csak dallamtapadást okoz, de frappáns szövegét remek ízlés fűszerezi. A laza Y2K hangzásvilágú REDFLAG-ben akad minden, mi az egészséges női szívnek nem ingere: kontrollmánás csávó, 30 évesen a szüleivel élő pasi, vagy éppen az a srác, aki folyamatosan az exeit emlegeti... 

CÉCIE - CRY BABY (MY OH MY)
Szécsi Saci tehetségére sokan a 2012-es The Voice - Magyarország hangja című tehetségkutatóban figyeltünk fel. Bevallom, ikestestvérével, BÖBÉvel ellentétben Saci az én szemeim elől időközben teljesen eltűnt. A hónap elején azonban új, angol nyelvű dallal jelentkezett Cry Baby (My oh my) címmel, CÉCIE néven. A track első hallásra bőr alá kúszik, dallamtapadást okoz, zseniális vokáljai lenyűgözőek. A számot Liam Narrie producerrel közösen kreálták. Nagyon-nagyon remélem, hogy innentől gyakran hallhatok újdonságokat tőle is.

CZAFFY - JÁTSSZON MÁS VELED
Februárban rátaláltam egy számomra új előadóra is, mégpedig Czaffy személyében, akiben a selfmade generáció egyik erősítését fedezhetjük fel, aki nem csak zenéit álmodja meg, de ha kell klipet rendez, vág, színez. A csajszi olyan kislemezeket adott ki, mint a Ki ez a lány, a Primer Día, vagy éppen a Kétségtelen. Újdonságát a 2000-es évek rnb energiáiból építkező Játsszon más veled jelenti, amelyben egyszerre érhetjük nyomon a felnőtt női lét megélését és a gyerekkor romantikáját.


szerző: nikiahatos