Ugrás a fő tartalomra

MEGHALLGATTAM! Erőteljes, formabontó lemezzel jött elő Audiopoeta

Megérkezett a streaming felületekre Audiopoeta (Belényi Misi) STOCKHOLM című, nyolc dalt tartalmazó albuma. Az előadó legutóbb 2022 elején publikálta Keserű Savanyú Édes konceptalbumát, majd zeneileg visszavonulót fújt, mert úgy érezte, számainak már nincsen akkora húzása, mint korábban. Misi esetében igazi polihisztorról beszélhetek, hiszen időközben megjelent Szerelem, élet, pénz és más nyomasztó dolgok című verseskötete a Könyvmentorok gondozásában.


Egy biztos, megérte arra várni, hogy Audiopoeta visszatérjen a hazai zenei színtérre, a STOCKHOLM korong tapadós, belevaló dallamokkal, elképesztően minőségi szövegekkel lett fűszerezve. Zeneileg olyan jegyekből merít a rap, a hip-hop mellett, mint a pop, az elektronika, a dubstep, vagy éppen a rock. Visszatérő témát jelent az önirónia, a társadalomkritika, az ital, a tisztán látás. Az, hogy mit akarunk, hogy mennyire keményen meg kell dolgoznunk érte. Szóval akad bőven lelki zivatar… Misi szókimondó, szarkasztikus, formabontó, vicces szövegekkel dob időnként lenyűgözően magaslabdát.

A DALOK:
Rögtön elsőként egy melankolikusabb dalt kapunk az IMÁGÓ formájában, ami felhívja a figyelmet a mai világra nagyon jellemző összezavarodottságra, amelyet sokan Oscar-díjas színjátékkal nyomnak el, miközben egyre durvábban ellepik őket a gond pocsolyák. A STROKE már egy lendületesebb track, a cseppet sem egyszerű románcok témájával.
Harmadik szerzeményként érkezik a személyes kedvencem, a zúzós energiákkal rendelkező, tombolós terápiát jelentő KITAKAR. Ha tetoválnék magamra több soros dalszövegeket, ebből a számból tutira landolna rajtam pár gondolat ("Kimondatlan tények, megoldatlan álmok. Ha kihozol a fényre, én hazatalálok. Mit mondhatok én még, neked, ha nem érted, hogy nem elég a szépség, ha nem nézünk egy képet." Vagy: "Egy lassú számot kérek, nem volt időm élni.").
A BORDERLINE a tipikus mai trash irányt idézi meg, többek között a pénz szórásával. Hol úgy érzem, csipkelődés, szarkazmus céljából, máskor pedig azért, mert Audiopoeta maga is éli ezt az irányt, stílust. Egy biztos, ezen a dalon könnyű mulatni, akár önfeledten, akár sírva. A szemtelen, pimasz ZSERBÓ többek között a megfizethető alkalmi kapcsolatokra helyezi a hangsúlyt, aztán pedig újra lassabb vizekre evezünk a DUREX szám formájában.
Utolsó előtti szerzeményként érkezik a korongnak is címet adó anyag, amellyel a jobb remények, lehetőségek miatt történő külföldre költözés, külföldre vágyás, a hazai emlékek, az itthon maradás ellentétek kerülnek fókuszba. A zárásként megkapjuk a szívet tépő, múltidéző VISSZA balladát, ami méltó befejezése ennek a színes munkának.

Az egész korongnak hatalmas húzása van, a dalok tökéletesen fonódnak egymásba, egytől-egyig erőteljesek. Mindez Audiopoeta szövegei mellett köszönhető Genoff Patrik zenei ötleteinek, mix, master tevékenységének is. Azt hiszem, megszületett az elmúlt időszak egy legminőségibb hiphop korongja...


szerző: nikiahatos