Ugrás a fő tartalomra

Divattervezőnek készült, zenei reménység lett Czaffy. INTERJÚ!

Szégyen, nem szégyen, bevallom, hogy mostani interjúalanyom munkásságára csupán a mai nap folyamán figyeltem fel (cserébe azóta folyamatosan őt hallgatom), holott az első száma 2018 júliusában debütált a YouTube-on Kértem címmel. Czaffy személyében a selfmade generáció egyik erősítését fedezhetjük fel, aki nem csak zenéit álmodja meg, de ha kell klipet rendez, vág, színez. A csajszi olyan kislemezeket adott ki, mint a Ki ez a lány, a Primer Día, vagy éppen a Kétségtelen. Újdonságát a 2000-es évek rnb energiáiból építkező Játsszon más veled jelenti, amelyben egyszerre fedezhetjük fel a felnőtt női lét megélését és a gyerekkor romantikáját. Hogy ki is az a Czaffy? Jól van na, máris mutatom:


Kérlek, engedd meg, hogy egy klasszik kérdéssel nyissam beszélgetésünket. Hogyan jött az életedbe a zene?
A családomban senki nem foglalkozik zenéléssel, vagy hasonlóval. A mai napig találgatják, én hogy tudok egyáltalán énekelni, vagy bármit is erről a szakmáról. Magam sem tudom, mindig félős gyerek voltam, így sosem mutattam meg senkinek a hangom. Egészen 2018-ig, amikor találkoztam valakivel, aki zenélgetett otthon. Akkoriban túl voltam egy elég nehéz időszakon, úgy gondoltam, most vagy soha, csináljunk egy zenét, nézzük meg megy-e ez nekem. A félelem nem béníthat meg örökké. Elkezdtem kiírni mindazt, ami a lelkemben volt, hátha másoknak is tudok vele segíteni. Írtam egy zenét ebéd alatt, egyből fel is vettem, kitettük a 'Kértem' dalt. Mikor láttam mennyi, milyen reakciók érkeztek rá, akkor jöttem rá, hogy talán van hozzá tehetségem. Amit elkezdek, azt maximális alázattal csinálom, nagyon komolyan veszem, elég önállóan dolgozom. Így kreáltam egy kis homestúdiót, azóta folyamatosan tanulok, hogy minél több mindenhez értsek. Az út során sok emberrel megismerkedtem a szakmában, így velük együtt, tőlük is tanulok most már. Összefoglalva, sosem tanultam énekelni mielőtt belevágtam a zenébe, eredetileg divattervezőnek készültem, de úgy érzem kiválasztottuk egymást ezzel a szakmával.

Ha valaki nem vágja a munkáid, mit szeretnél, mely daloddal, mely számokkal kezdje az ismerkedést?
Ha a lelkemre kíváncsi az illető, akkor 'Senki sem menti meg'-et mondanám, ha pedig az ízlésem érdekli, akkor 'Minarosa', a 'Könnyen jött', vagy a 'Játsszon más veled' dalaimat ajánlanám neki.

Mesélj az újdonságot jelentő, 2000-es évek rnb-jét megidéző Játsszon más veled-ről. Kikkel alkottad meg?
A Nagylemez program során megismert produceremmel, Biksi Gáborral alkottuk meg, vittem hozzá egy víziót és együtt megpróbáltuk kibogózni. Nagyon kedves, segítőkész, száz százalékban támogatja minden elvetemült ötletemet. Tőle távol áll ez a stílus, de én ebben nőttem fel, minden egyes részével együtt rezgek. A klipben egy barátom, Szabó Ricsi segített. Lehetőségeimhez mérten próbáltam kimaxolni a helyzetet, béreltem egy termet és mivel régen, sok-sok évig hip-hopot táncoltam, gondoltam összedobok hozzá egy teljes koreográfiát, majd megvágom a klipet. Megpróbáltam bízni magamban, abban, hogy jó lesz, hiszen a zenélést csak így lehet csinálni.

Előzetesen mit tudhatunk a Revolúció albumodról?
Gyerekkor, 2000-es évek, rnb, hip-hop, független feminin energiák. Talán ezek a kulcsszavak. Illetve, ha minden jól alakul, az album végigvezet egy történetet. Néha impulzív vagyok, jön egy ötlet, nekiállok és születik egy új dal. Így lehet még nekem is meglepetés lesz a lemez.


szerző: nikiahatos