Ugrás a fő tartalomra

OLVASÓI ÉLMÉNY: Ilyen volt a Holdfény szonáta

Mörk Leonórát egy ideig a Jaffa kiadó kommunikációs feladatokkal foglalkozó munkatársaként ismertem. Aztán 2022-ben olvashattam az első általa jegyzett kötetemet, ami A porcelánlány volt. Ezt követte tavaly az Asszonyom, édes úrnőm, majd a Szentjánosfű.


Legutóbb pedig a szórakoztató, romantikus, új kiadású Holdfény szonáta művével töltöttem időt, amelyben 23 fejezen át kísérhetjük végig a világhírű osztrák zongoraművész, Alexander Thiemann, továbbá Bodrogi Eszter magyar orvos megismerkedését, közös életszakaszát. Eszter messziről, egészséges lelkesedéssel követi figyelemmel a klasszikus zene sztárjának pályáját, időnként hangversenyein is részt vesz, míg egy drámai fordulat következményeként személyesen is megismerik egymást. Ugyanis Eszter lesz az, aki megmenti az előadó karrierjét. Nem csak azt...

A valósághű páros közös nyomozásba kezd egy elveszettnek hitt Mozart-kézirat ügyében, ám eközben nem csak a múlt tárul fel előttük. Az üdítő, elevenen élő képivilágot nyújtó, választékosan megfogalmazott könyvvel ismét olyan helyeken jártam, amelyek alapvetően nem keltenék fel az érdeklődésem, ám Leonóra tálalásában sokkal izgalmasabb lehetőségekké váltak a szememben. Ilyen volt Berlin, Salzburg, Anif, Dorfgastein, valamint Bécs. A regény két évben játszódik, az egyik 1944, a másik pedig 2014. Még mindig szeretem, ahogy Leonóra közel hozza egymáshoz a múltat és a jelent. A Holdfény szonáta esetében kiemelten kedveltem azt, ahogy a szerző megmutatta egy világhírű művész érzékeny, emberi oldalát, valamint, hogy ez a fajta ismertség nem csak kapukat nyit meg az előadó előtt, de bizony kalitkába, ketrecbe is zárhatja. Leonóra szokás szerint alapos kutató munkát végzett, számos történelmi tényt, kulturális-, gasztronómiai információt rejt el a sorok között. Az írás egyszerre szívmelengető, elegáns, ugyanakkor jó ízlésű humorban sincs hiány. 

AMI VELEM MARADT, MINT GONDOLATISÁG: (SPOILER!)
- A számlát előbb-utóbb mindenért benyújtják.
- Az igazi művészeti alkotás képes elhitetni velünk, hogy szerzője mindent tud az életről. 

NEKED AJÁNLOM:
- Ha szereted a több idősíkon zajló könyveket.
- Ha fontosnak tartod őseinket, a hagyatékunkat.
- Ha szeretsz utazni, kirándulni.
- Ha kedveled a szórakoztató szépirodalmi írásokat.

IDÉZETEK A KÖNYV HANGULATÁBÓL:
„Csodálattal töltötte el az az univerzális rend, amelynek megnyilvánulását egyaránt felismerte a természetben és a zenében. Ha megkérdezték volna tőle, miben hisz (mint ahogyan ezt a kérdést soha senki nem tette fel neki), azt válaszolta volna, hogy ennek a rendnek a mindenütt jelenvalóságában.” (123. oldal)


Értékelés: 6/5.
Szerző: Mörk Leonóra
Szerkesztő: Schultz Judit
Cím:  Holfény szonáta
Kiadó: Jaffa
Kiadás: 2015, 2023
Oldalak száma: 214
szerző: nikiahatos