Ugrás a fő tartalomra

OLVASÓI ÉLMÉNY: Ilyen volt a Szentjánosfű

Mörk Leonóra egyik nagy fegyvere, védjegye, hogy minden könyvét végtelenül alapos kutatómunkára építi, ami vélhetően újságíró, szerkesztő munkásságának is köszönhető. Történeteiben valóban élethű kultúrtörténeti kalandozásban lehet részünk. Legújabb olvasmányomat tőle a tizenegyedik kiadványát képviselő Szentjánosfű jelenti, amelyben a holland aranykorig repülhetünk vissza. Két főhősünk egyikét Jan de Stomme 17. századi portréfestőről mintázta, ő lett néma Jan, másikuk pedig teljes mértékben fiktív alak, a festői szépségű Aelke. A két fiatal egy szentivánéji forgatagban találkozik egymással, sorsuk, életük pedig örökre összefonódik. Vagy mégsem?

Az üdítő, elevenen élő képivilágot nyújtó  olvasás során olyan témákkal foglalkozhatunk, mint a vágyakozás, az öröm, a szülők halála, a gyermekek halála, a fogyatékosság, a valódi szerelem, a festészet, a gazdagság, a titkok elrejtése. Szerettem, ahogy Leonóra ismereteket adott át a gyógynövények, a népi babonák, a portréfestők, és úgy általánosságban a holland kultúra kapcsán. Az író a misztikus iránnyal is okosan, jó érzékkel bánik. A szerző élvezetes, intelligens, líraian szép stílusa engem eddig minden alkalommal elvarázsolt, elringatott, továbbá fantasztikusan jelenít meg hangulatokat írásaiban, így mindezek miatt a legfárasztóbb nap végén is örömmel nyitom fel könyveit. 


AMI VELEM MARADT, MINT GONDOLATISÁG: (SPOILER!)
- A fogyatékkal élők integrálása máig igen problémás. Kulcsfontosságú, hogy legalább a családjuk, közvetlen környezetük megértő, jól segíteni tudó emberekből álljon.
- Van, hogy a szakadék egyszerre vonz és taszít.
- Az élet időnként egy csatamező, de nem félhetünk folyton attól, hogy sérüléseket szerzünk.
- Az élet újrakezdhető, a történetünk átírható.
- Vannak dolgok, történések, amelyekre akármennyire is igyekszünk minden erőnkkel, nem tudunk maximálisan felkészülni rá. Sőt, semennyire sem.
- Megérteni a másikat nem csak szavak útján lehet.

NEKED AJÁNLOM:
- Ha szereted a történelmi romantikus alkotásokat.
- Ha hiszel a mindent leküzdő szerelemben. Vagy legalább olvasni szeretsz róla.
- Ha kedveled a szórakoztató szépirodalmi írásokat.

IDÉZETEK A KÖNYV HANGULATÁBÓL:
„Néni, hát lehet ostobán szeretni? – hallotta meg az unokahúga hangját. Sajnos lehet - sóhajtott fel az asszony. – Ha a szeretet nem épít, hanem rombol minket. És a másikat.” (106. oldal)

„Milyen fura, gondolta, mindig azt hitte, a gonoszság fáj. De nem fájhat, hiszen Margaretha de Wit úgy mosolyog, mint aki kimondottan élvezi a helyzetet.” (268. oldal)



KORÁBBI OLVASÓI ÉLMÉNYEIM LEONÓRÁTÓL:
ILYEN VOLT A PORCELÁNLÁNY
ILYEN VOLT AZ ASSZONYOM, ÉDES ÚRNŐM

Értékelés: 6/5.
Szerző: Mörk Leonóra
Szerkesztő: Hessky Eszter
Cím:  Szentjánosfű 
Kiadó: Jaffa
Kiadás: 2023
Oldalak száma: 284

szerző: nikiahatos