Ugrás a fő tartalomra

Minden várakozást felülmúló évadot zárt és új évadot hirdetett a Loupe Színházi Társulás

A Társulás négy alapítótagja, Horváth János Antal, Lengyel Tamás, Lovas Rozi és Molnár Áron fogadta a Loupe feliratkozóit és alkotótársaikat a Marczi belső kertjében. Horváth János Antal, művészeti vezető elmondta, hogy a csapatot azért hozták létre, hogy a színház eszközeivel olyan témákat nagyítsanak fel, emeljenek beszédtémává, amelyek a hétköznapokban tabusítva, elfojtva, lenémítva vannak. Lengyel Tamás, operatív vezető biztosította a közönséget arról, hogy “Állva maradtunk és megyünk tovább”. Úgy fogalmazott: “Biztos vagyok benne, hogy előre megítélt büdzséből is nehéz gazdálkodni, de jegyárbevételből fenntartani magadat körülbelül olyan, mint 30 méterről fejest ugrani egy üres medencébe és bízni abban, hogy mire leérsz feltöltik azt vízzel.”. A medence megtelt, ugyanis a csapat minden tekintetben felülmúlta a tavalyi terveket: 80 tervezett előadás helyett 91-et játszottak, 23000 tervezett néző helyett 27540-et ültettek le és közel 9000 kilométert utaztak, hogy Budapest mellett több mint 15 vidéki városban játszanak rendszerint teltház előtt.


A Loupe tagjai a következő évadban is három bemutatót terveznek, emellett 10 vidéki városban is hirdetnek bérletet. Az évad első bemutatója James Fritz 4 perc 12 másodperc című négyszereplőse lesz, egy lebilincselő és provokatív mű, amely a digitális kor sötét oldalát tárja fel. A történetben egy család életét forgatja fel egy netre kikerült sokkoló videó. Az előadás izgalmasan boncolgatja a bizalom és az online világ határait. A négy szereplőt Lengyel Tamás, Gryllus Dorka, Váradi Gergely és Trill Beatrix játssza.

A második bemutatót megannyi reflektív és elképesztően vicces előadás írója, Vinnai András szerzi. A történetben egy nő keveredik a Titkosszolgálat épületébe, és ahogy az első emeletről az ötödikre jut kihallgatottból kihallgatóvá válik és fény derül rá, mi is történik valójában azokban a titkos szobákban, ahová halandó ember sohasem kaphat belépési engedélyt. Ez az abszurdba hajló zenés darab korunk dezinformációs társadalmának nyomja fel a görbe tükröt a legkényesebb testnyílásába. Az előadást Lovas Rozi, Rusznák András, Mohai Tamás, Molnár Áron és Rainer-Micsinyei Nóra játsszák majd.

A harmadik Loupe bemutató, Az éjjel soha nem ér véget című előadás egy megrekedt zsákfaluban játszódik, ahol a foci a közösség életének központi eleme. A történet Kálmán, egy profi labdarúgóból lett szociális munkás és edző körül forog, aki egy csapatot kovácsolt az el nem vándorolt fiatalokból, és felfedezte Lórit, a 17 éves roma tehetséget. A szűk közösség izgatottsága tetőzik, amikor Lóriért bejelentkezik a Fradi, de a boldogságot hamarosan félelem váltja fel: mi lesz velük, ha Lóri tényleg elmegy? A projektet Horváth János Antal, művészeti vezető Csicskár Dávid filmrendező-forgatókönyvíróval közösen fejleszti és egy organikusan működő, újszerű film-színházi formanyelvet terveznek. Az előadást szereplőit Bánki Gergely, Samudovszky Adrián, Stefanovics Angéla, Trill Beatrix és Znamenák István játsszák.

Az előadások mellett a Loupe off-programokat is tervez az új évadban. Az első ilyen kezdeményezés a társulás előadásai által felvetett témák mentén szervezett beszélgetéssorozat Veiszer Alinda vezetésével.

Végül Szabad Színház, Szabad Támogatni címmel mecénás-programot hirdetett a csapat, várják olyan magánszemélyek vagy vállalati szereplők jelentkezését, akik valamilyen formában a Szabad Színház, Szabad Ország szellemiséghez szeretnének csatlakozni és védőhálót biztosítanának a működéshez. Társulatunk nagyköveti kampányt is indít, amelyben ismert, elismert embereket szeretne a Loupe mellé állítani szövetségesként, akik viszik a csapat hírét, segítik a munkájukat és szívügyüknek tekintik a szabad, független művészet jövőjét. A 2023/24-es évadban nagykövetként csatlakozott Puskás-Dallos Bogi és Puskás-Dallos Peti.
forrás: Horváth János Antal
fotó: Gulácsi Zsuzsanna