Ugrás a fő tartalomra

Megjelent a több, mint 30 éve aktív Parno Graszt legelső videóklipje

A Suttog a szél dal autentikus cigány népzenét képvisel, amely az elfogadás és tolerancia jegyében születik, hídépítő szerepet betöltve a roma és nem-roma közösségek között. A zenekar tagjai elkötelezettek a roma kultúra és hagyományok megőrzése és átadása iránt, miközben hangsúlyozzák az egymás segítésének fontosságát. Művészetükkel arra inspirálnak, hogy nyitott szívvel és lélekkel közelítsünk egymáshoz, tisztelve és támogatva a sokszínűséget. A Parno Graszt zenéje nem csak szórakoztat, hanem erősíti a roma nemzet identitását és közösségi összetartását is.

A Halmos Ádám rendezte klip a Parno Graszt legelső videoklip forgatása volt, amely a zenekar szülőfalujában, Paszabon, több helyszínen is zajlott. A forgatáson a több mint 20 fős stáb mellett, a családtagoknak, a zenekar tagjainak és gyermekeinek, illetve a közeli barátoknak is nagy szerepük volt, így a videó igazán személyes és meghitt hangulatot kapott. A főszereplők emellett Gombó Viola Lotti és Pászik Christopher voltak, akiket a Becsúszó szerelem illetve a Háromezer számozott darab filmekből lehet ismerni. A forgatás jó hangulatban telt, amit a családias légkör és a közösségi összetartás is erősített. A stáb és a zenekar tagjai között hamar kialakult a kölcsönös bizalom és megértés, így az együttműködés gördülékenyen zajlott. A közös munka nem csak a videó minőségén látszik meg, hanem a közösség erejét is tükrözi, amely a Parno Graszt zenéjének alapját képezi.

“A dalszöveg adta magát, a szám meghallgatása után az emberben fel-felsejlik az a társadalmi feszültség, ami évtizedek, évszázadok után is jelen van, hol kisebb, hol nagyobb intenzitással, megoldásra vár, és ennek eredménye a békés együttélés lehetne. A Parno Graszt szövege, miszerint “Nem számít honnan jöttem, és hogy ki vagyok…” az én értelmezésemben szólhat akár - de nem kizárólag - népcsoportokról, társadalmi hovatartozásról, politikáról, szerelemről, és a klipbe is ilyen történetet képzeltem el. Amikor két - látszólag azonos szocio-kulturális közegből származó - fiatal egymásba szeret, hiába a két család közti bonyodalom, a végén bekövetkezik a nagy megbékélés. Ebbe az idilli pillanatba - amikor arcot, személyiséget kap az ünneplő tömeg - rontanak bele a sziluettes támadók. Ez a momentum segíti elhelyezni a nézőt a történelem lapjain egy olyan támadássorozat idejére, aminek feldolgozása és utórezgései a mai napig tartanak. Ez az üzenet, amit a szám hordoz, lehetett az, amiért a forgatás egy csodálatos emlék marad, a stáb, a zenészek, a helyi lakosok és minden közreműködő közösen és békében dolgozott azért, hogy megvalósulhasson.” - mondta el Halmos Ádám.

forrás: Fejes Fanni