Ugrás a fő tartalomra

Két korszak merőben más stílusa szólal meg a toldyuuso új dalában

Van egy elektronikus zenei stílus, mely ugyan a 80-as években a brit szigetországban bukkant fel először, most ismét reneszánszát éli, név szerint ez a drum ’n’ bass. Ebben élenjár itthon a producerduó, a toldyuuso, melynek tagjai igazi laboratóriumi mintaként fejlesztik tovább a zsánert és elegyítik váratlan és mégis fülbizsergető extrákkal. Új daluk esetén éppen a 30-as évek nagy remekével, a swinggel. Bónusz, hogy a SWING DNB című, új felvételükben egy új tehetséges pop-jazz énekesnő debütál Rimóczi Dóri személyében.


„Volt egy jó tíz évünk, míg a drum ’n’ bass a téli álmát aludta. Ha viszont ma megnézzük a legnagyobb fesztiválokat és azok headlinereit – nem is kell nagyon messzire mennünk, hiszen jó példa erre az idei Sziget Fesztivál –, láthatjuk, hogy ismét élteti a közönség a műfajt. Ennek mi Barnival személy szerint nagyon örülünk, mert rengeteg irányba el lehet mozdulni vele zeneíráskor” – mondta el a toldyuuso oszlopos tagja, a dj-producer, Karyuu (Mógor Máté), aki korábban egy kaliforniai kiadónál adta ki dubstep és riddim profilú szerzeményeit, míg társa, Barney Soon (Hamar Barnabás) az elektronikus zene őshazájában, Berlinben tanulta meg a zeneszerzés és az éneklés minden csínját-bínját.

A húszas éveik elején járó fiúk májusban jelentkeztek STUCK OUTSIDE című EP-projektjükkel, melyben műfaján belül egy széles skálájú portfóliót ismerhettünk meg, de a páros korábban co-producerelte például Beton.Hofi legutóbbi nagylemezének több dalát is, van közös zenéje Sisivel, Lil Frakkal, Pogány Indulóval, Co Lee-val és Gyurissal sok más, közkedvelt, underground előadó mellett. 

A tehetséges duó debütáló trekkje, a SWING DNB esetén is a kísérletezés volt a cél, mely tökéletes arányérzékkel keveri a drum&bass-t és a swing által kínált eszközöket.

„Ezt a dalt közösen kezdtük el írni abból az ötletből kiindulva, hogy mi lenne, ha csettintéssel vezetnénk fel egy drum and bass zenét. A fő akkordmenetet pedig basszusgitárral keresgéltük, mire felvettük a végleges témát, majd írtam rá egy verzét és egy refrént. Ebben a félkész állapotban csak Rimóczi Dórira várt, amit még akkor nem is tudtunk. Pár héttel később Máténál tartottunk egy 4 napos dalszerző tábort, és akkor találkoztunk a tökéletes alannyal, Dórival. Meglepő tény, hogy ez Dórinak ez lesz a legelső kiadott zenéje és már így énekel. Pofátlanul jó” – mesélte Barnabás.

Rimóczi Dóri lassan 10 éve kezdte az éneklést, majd a Pesti Magyar Színiakadémia tagjaként színészkedett, jelenleg pedig a TÁP színház társulatához igazolt. 2022 óta a Halott Pénz zenekarnak vokálozik. A SWING DNB szövegének véglegesítésében Dórin és a duón kívül még az underground rapper, CFL Davies segített.


forrás: Horváth Luca