Ugrás a fő tartalomra

Íme az Athenaeum Kiadó könyvheti programjai és könyvbemutatói

Az Athenaeum Kiadó szerzői dedikálnak a 95. Ünnepi Könyvhét alkalmából Budapesten, a Vörösmarty téren. Mindenkit szeretettel várunk az Athenaeum és a Líra standjánál! A dedikálásokra a 27-es (Athenaeum) és a 38-as (Líra) pavilonban kerül sor.

június 14., péntek:
16:00 Dr. Almási Kitti
17:00: Morcsányi Elza

június 15., szombat:
11:00 Balogh László - Szabó Erik
14:00 Péterfi Judit
15:00 Bíró Szabolcs
16:00 Koltai Róbert - Gaál Ildikó
17:00 Vámos Miklós
18:00 Nagy Ádám - Lőrincz Andrea (Corvina, Partvonal)

június 16., vasárnap:
11:00 Lutter Imre
15:00 Szűcs Dóra
16:00 Kertész Edina
16:00 Iglódi Csaba (Líra)
17:00 Pataki Éva

KÖNYVBEMUTATÓK
Szűcs Dóra: Szivarfüst és vanília 
Balázs Béla, az elismert, sikerei csúcsán járó író egy éjszakai lokálban megismerkedik egy fiatal nővel, akinek nem tud ellenállni. A mindent elsöprő vonzalom hatására a meggyőződéses kommunista férfi Moszkva helyett a Dolomitok sziklái közé utazik, hogy részt vehessen Leni Riefenstahl első filmjének megalkotásában, kockára téve hírnevét és karrierjét. Kapcsolatuk mindkettőjük számára végzetes lehet a háború felé sodródó Németországban, a Hitler pártfogását elnyerő nő elsöprő ambíciói mellett. Szűcs Dóra filmrendező első könyve e két nagyon különböző ember szerelmét dolgozza fel filmszerűen pergő jelenetekben.
A szerzővel Gyenge Zsolt filmkritikus és filmteoretikus, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Elméleti Intézetének docense beszélget.

A szerzőről: Szűcs Dóra producer, forgatókönyvíró, rendező. Számos televíziós produkció és két nagyjátékfilm alkotója. Szivarfüst és vanília című filmes könyvében Leni Riefenstahl és Balázs Béla történetét dolgozza fel.

Időpont: 2024. június 5., szerda, 18:00
Helyszín: Három Holló (Budapest, Piarista köz 1, 1052)


Pataki Éva: Nagymama és a mesterséges intelligencia
A népszerű sorozat legújabb kötetében a Nagymama ezúttal is komoly kihívások elé néz. Férje, a Gyerekdoki aggasztó szívbetegsége, valamint (ezzel némileg összefüggésben) titokzatos pittyegések a férj telefonján, a digitális korba született unokák rejtélyes világa, a véletlen egybeesések volt gimnáziumi szerelme, Gönczi és az ő élete között, és legfőképpen az idő hol száguldó, hol megtorpanó, különös természete a Nagymamát arra sarkallja, hogy a mesterséges intelligenciához forduljon támogatásért és megnyugtató válaszokért.
Pataki Éva bravúros időkezeléssel egyetlen napba sűríti a gyakran a múltban gyökerező és sokfelé ágazó történéseket. Az életigenlő, mégis enyhén mélabús hangulatú legújabb Nagymama-könyv talán a sorozat legfilozofikusabb darabja, ugyanakkor a szöveget ezúttal is átjárja az eredeti, fanyar humor. A szerzővel, Pataki Évával Oláh Andrea beszélget, a könyvből Kútvölgyi Erzsébet olvas fel részleteket.

Időpont: 2024. június 11., kedd, 18:00
Helyszín: Három Holló (Budapest, Piarista köz 1, 1052)

Balogh László – Szabó Erik: Dr. Lala
Hogyan lesz egy bohócból doktor?
A Cigánykerék című tévéműsor egykori sztárja, Dr. Lala izgalmas életútja az artistaképzőtől a tévésztárságig vezet, egy svájci kitérővel, amikor a Circus Montiban lép fel. Hazatéve szembesül igazi hivatásával, a bohócdoktorsággal. Gyermekszeretete, hivatástudata és hegyeket megmozgató hite segíti át a nehézségeken. Szabó Erik tolmácsolásában mesél arról, hogy milyen az, amikor üres az alapítvány kasszája, amikor behívják a Morning Show-ba, amikor biciklivel megy Székesfehérvárra vizitelni, amikor értelmi fogyatékosokkal teremt kapcsolatot, amikor az improvizáció varázslatára hagyatkozik. Inspiráló életútját olvasva egy kicsit máshogy látjuk majd a világot, egy olyan ember élettörténetét ismerjük meg, aki a szeretet és humor erejével gyógyít. Beszélgetés a könyv szerzőivel, Balogh Lászlóval (Dr. Lala) és Szabó Erikkel.

Időpont: 2024. június 20., csütörtök, 18:00
Helyszín: Magvető Café (Budapest, Dohány u. 13, 1074)