Ugrás a fő tartalomra

ILYEN VOLT A KIFOSZTOTTAK

Bevallom, az én olvasási szokásaimra is hatással van a világ alakulása. A percenként hozzám érkező rengeteg információnak köszönhetően rövidtávú memóriám kihívásokkal küzd, illetve megcsorbult azon oldalak mennyisége, amelyeket egyhuzamban elolvasok. Így hát nagy meglepetés volt számomra, hogy alig fél nap alatt kiolvastam Illés Krisztina 271 oldalas újdonságát, a Kifosztottak-ot. Persze nem véletlenül alakult így. Ez a nyolc fejezetből álló regény ismét minőségi utazást jelent a lélek mélységeibe.


Amikor azt halljuk, hogy "kifosztás", akkor elsősorban az anyagi veszteségek jutnak eszünkbe, pedig napról-napra fordulnak elő olyan történések, amikor érzelmileg fosztanak meg bennünket. Elveszik a múltunkat, az álmainkat, a jövőképünket, átformálják érzelmeinket. Ezt a hangulatot járja körbe a Papírusz Book kiadó által gondozott írás. Ugyan egy férfi (Gesu), valamint egy nő (Dalma) történetét foghatjuk a kezünkben, de a kiadvány minden szereplője kulcsfontosságú. Főhőseink környezetüknek hála a felszínen maradnak, de a mélyben magyarázatokra, bizonyítékokra vágynak. Élet-, lélekmentő az, amikor olyanok vesznek körbe bennünket, akik folyamatosan drukkolnak értünk, akik meglátnak, meghallanak, megkérdeznek bennünket. Ezt az irányt formálják meg az élethű regény kiválóan kidolgozott karakterei.

Az olvasás során olyan témákkal foglalkozhatunk, mint a gyász, az igaz barátság, az önzetlen segítség, az örökbefogadás, a megérzések, a nyitottság, a tudatos elfojtás, a funkcionális analfabétizmus, valamint a megbékélés múltunkkal, jelenünkkel, önmagunkkal. 

A történetet valóságossá teszi, hogy Krisztina mindennapjainkra jellemző jelenségeket idéz meg benne, ilyen a napéjegyenlőség, a félelmeket ébresztő világjárvány, a szentendrei Szamos, vagy az, amikor előszőr látunk meg valakit, és tudjuk, hogy dolgunk van vele. A szerző munkásságának egyik éke, hogy időről-időre műveket említ meg különböző irányzatokból. A Kifosztottak esetében ilyen a Valahol Európában színdarab, Nemes Nagy Ágnes, Ady Endre versei, Da Vinci festménye, vagy éppen Sieger Köder Az utolsó vacsora parafrázisa. A történet rövid időt ölel fel, ősztől indul és Karácsony ünnepéig tart.


AMI VELEM MARADT, MINT GONDOLATISÁG: (SPOILER!)
 - Mindig bíznunk kell a megérzéseinkben, akkor is, amikor nincsenek rájuk észérveink!
- Sosem tudhatjuk, hogy mi nyit (könyv, film, zene, társaság és még sorolhatnánk) meg bennünk egy olyan csatornát, amelyen keresztül eljuthatunk a megnyugvásig, a gyógyulásig, a fejlődésig.
- Vannak olyan személyiségek, akik azért tűnnek zárkozóttnak, undoknak, mert védeni akarják magukat. Valójában ők azok, akik szinte egyáltalán nem rendelkeznek önbizalommal.
- Az emberek sok mindenre képesek a pénzért.
- Nem a kívánságok, konkrét kérések teljesítése a valódi szeretet. Hanem az, hogy figyelünk a másikra, megöleljük, elmondjuk neki, hogy büszkék vagyunk rá.
- Fontos, hogy a minket ért tragédiákat feldolgozzuk, ne eltemessük!
- Kizárólag csak jó emberekkel kell körbevennünk magunkat. Mindegy, hogy az illető éppen rokon, barát, kolléga, vagy szomszéd...

A könnyed stílusban megírt könyvvel tempósan, gyorsan haladhat az olvasó, ám érdemes többször is időt töltenünk vele, újraolvasnunk, mert (az egyébként orvosigazgatóként is bizonyító) Krisztina sok-sok sebünket begyógyíthatja gondolataival. Gyönyörűen megfogalmazott, többrétű, szellemes írás ez, megannyi bölcsességgel, finom humorral. Mivel a befejezés nyitott maradt, így bízom benne, hogy ennek a kötetnek lesz még folytatása.

NEKED AJÁNLOM:
- Ha szereted a szépirodalmi regényeket.
- Ha szereted azokat a történeteket, ahol karakterfejlődésekre kerül sor.
- Ha szeretnél belelátni abba, hogy a rokonságunk, a környezetünk milyen hatással van a személyiségünk formálódására, az életünk alakulására.
- Ha érdekelnek a kacifántos lelki folyamatok. 

IDÉZETEK A KÖNYV HANGULATÁBÓL:
„Mert a kérdések megnyitják az utat a múltba. Onnantól fogva csak idő kérdése lesz, mikor törnek majd rá az emlékei, hogy elmossák a nehezen megszerzett békéjét.” – (73. oldal)

„- De hát sosem bántottak. Elfogadtak, Laut imádták.
- Igen, elfogadtak. De ez nem azonos azzal, hogy szerettek. Elfogadtak miattad, de nem szerettek magam miatt.” (241. oldal)



Illés Krisztinával a 95. Ünnepi Könyvhéten, szombaton (06.15.) találkozhat a nagyérdemű. A szerzővel 18:30-tól én beszélgetek a Vigadó téri színpadon, ahol a Papírusz Book kiadó képviseletében Kemény András is felolvas a Kifosztottakból. 

Értékelés: 6/6.
Szerző: Illés Krisztina
Cím: Kifosztottak
Kiadó: Papírusz Book
Kiadás: 2024
Oldalak száma: 271

szerző: nikiahatos