Ugrás a fő tartalomra

ILYEN VOLT A HA RÓMÁBAN JÁRSZ

Szívmelengető történetet tálal Ha Rómában jársz regényével Sarah Adams. Ennek a bájos romcom könyvnek a hátoldalát egyáltalán nem olvastam el, csupán a cím, a borító miatt esett rá a választásom. Alaposan be is vittek a csőbe, nem azt kaptam, mint amire számítottam.


Az idealista sztori főhőse ugyanis nem Rómában megélt kalandjairól mesél. A popsztár Amelia kiég, azonnali pihenőt vesz ki, és mivel Itália messze van tőle, így a Kentucky-i kisvárost, Rome-t veszi be. Egy „véletlennek” köszönhetően azonban tovább marad, mint tervezte. Az Audrey Hepburn rajongó Amelia nem a nagyképű hírességek közé tartozik, a csillogás mögött sok mindent megél, amit nem szeretne, sok olyanból marad ki, amire viszont nagyon is vágyik. Bár eleinte mindketten ellenkeznek, végül Amelia, valamint a morcos, szűkszavú vendéglátója, Noah élete végleg összefonódni látszik.

Az olvasás során olyan témákkal foglalkozhatunk, mint a kapcsolataink hatása az életünkre, a kiégés, a sztárok világa, a bizalom, az útkeresés, a beilleszkedés, a megnyugvás. Bár a könyv nem életszerű, de azt gondolom, hogy időnként az ilyen mesékkel nyugtathatjuk le háborgó idegrendszerünket, lelkünket. Szerettem, hogy Noah karaktere sokat fejlődik, valamint azt, hogy bár pletykás közösséget jelent Rome lakossága, amikor kell, akkor nagyon szépen összetartanak, kiállnak egymásért.

AMI VELEM MARADT, MINT GONDOLATISÁG: (SPOILER!)
- Időnként rá kell jönnünk arra, hogy a szűkszavú, mogorva emberek vágynak leginkább a biztonságra, a szeretetre.
- Egyáltalán nem nagy bűn az, hogy az ember időnként önző.
- Ha elrejted a valódi gondolataid, érzéseid, túlságosan is bezárkózol, elzárkózol mások elől... Akkor egy idő után megfulladsz, amiért senki sem lát igazán.
- A szokásos dolgok, például egy sorozat milliószor történő végignézése otthonos érzést nyújt. Ez pedig visszaadja az erőt, a reményt.
- Az emberek szeretik a könnyű eseteket, a könnyű személyeket.
- A bizalom kényes dolog, vigyáznunk kell, hogy kinek adjuk meg.
- Nagy különbség van a ház között, ami tárgyakkal van tele, és az otthon között, ami pedig emlékekkel.

NEKED AJÁNLOM:
- A könnyed történet kedves lehet az Audrey Hepburn rajongók számára.
- Kikapcsolódást nyújthat azoknak, akik szeretik a romcom műfaj világát.
- Illetve ajánlom azoknak, akik időnként szeretnének minden előzmény nélkül szabadságot kivenni a hétköznapjaikból. Amelia megteszi, és ez mindenképpen becsülendő benne. Az pedig, hogy végül eljut-e Rómába is? Nos, ha kíváncsi vagy a válaszra, akkor járj utána a kötetben!

IDÉZETEK A KÖNYV HANGULATÁBÓL:
„- Te… Sírsz?
- Nem! Egyáltalán nem – szipogok. – Ez… nem. Csak a virágok miatt lehet. Azt hiszem, hogy… allergiás vagyok. Vagy talán az altató távozik így a szervezetemből.
Nevet.
- Ühüm. Azt hiszem, az érzelmek hozták ki az allergiádat.” (132. oldal)

„- Hadd kérdezzek tőled valamit. Mióta olyan nagy bűn időnként önzőnek lenni? – Mabel csípőre tett kézzel felém fordul. – Elárulom, mitől leszek baromira dühös. Amikor az emberek megmondják másoknak, hogy hogyan kellene érezniük. Mostanában mindenki átkozottul tud mindent, és nekem elegem van ebből. Néha egy nő egyszerűen csak kimerül, és szüksége van egy kis pihenésre, tudod?” (134. oldal)

„És most kezdem azt hinni, hogy ami a szóválasztást illeti, nem tévedett. Fáradt vagyok. Belefáradtam a magányba. Belefáradtam a bizalmatlanságba. Belefáradtam, hogy kihasználnak. És belefáradtam, hogy mindig elrejtőzzem mindenki elől.” (146. oldal)


Értékelés: 6/4.
Szerző: Sarah Adams
Cím: Ha Rómában jársz 
Kiadó: Next21
Kiadás: 2023
Oldalak száma: 352

szerző: nikiahatos