Ugrás a fő tartalomra

ILYEN VOLT AZ ÉLJ MERÉSZEN! - MIT TANÍT NEKÜNK FRIDA KAHLO!

Frida Kahlo-t senkinek nem kell bemutatni. Vagy… Mégis?! A festőnő mára a merészség, a kreativitás példaképévé vált, akiről mindezidáig csupán Viva la vida! jelmondatát ismertem, amit egyik utolsó festményére, egy dinnye szeletre írt fel. Az elmúlt időszakban gyakran találkoztam önarcképeivel, így szerettem volna megérteni, hogy mi minden rejlik kultusza mögött.


A New Yorkban élő Arianna Davis informatív, szórakoztató, olvasmányos írása nagy segítség volt nekem ebbben. A tíz fejezetből álló Élj merészen! - Mit tanít nekünk Frida Kahlo könyv tele van sok-sok érdekességgel, az író hol Frida levelezéseiből idéz, hol pedig festményeit elemzi ki. A szerző egyértelműen rajongja kiadványa tárgyát, ez mindenképpen szimpatikus benne, illetve nagyon szerettem az igényes illusztrációkat is. Olvasási élményemet időnként azonban megakasztotta, hogy bizonyos dolgokat többször, tökéletesen ugyanúgy írt le Davis.

AMIT MEGTUDTAM FRIDÁRÓL (SPOILER!/)
Egy biztos, akár egyetértünk döntéseivel, nézeteivel, Frida mindenben megelőzte a korát! Merész, bátor nő volt, aki szenvedélyesen élt. Megélte fájdalmait, a szerelmet, a művészetet. Ugyanakkor ellentmondások jellemezték, hiszen végtelenül szerette csalfa férjét, Diegot, miközben házasságon kívüli viszonyokba is belebonyolódott. Egyik legmélyebb románcát egy magyar fotóssal, Muray Miklóssal élte meg. Nem érdekelték a nőket gúzsba kötő szabályok, stílusával arra bíztatja a hölgyeket, hogy attól lesznek értékesek, hogy vállalják másságukat (például: összenőtt szemöldöküket).
A mexikói Frida rengeteget szenvedett, kezdve bántalmazó anyjával. Hat évesen gyermekbénulással küzdött, tizennyolc évesen tragikus buszbaleset érte, amely által alkalmatlanná vált arra, hogy anya lehessen és még hosszasan sorolhatnánk mennyi minden nehezítette szívét.
Orvos szeretett volna lenni, ám mivel látta, hogy egészségügyi állapota miatt nincsen esélye ebben a szakmában, orvosi könyvek illusztrálása lett a terve. Innen egyenes út vezetett a festéshez.
Több mint kétszáz festményt kreált, amelyek harmada önarckép. Utóbbit azzal indokolta, hogy magát ismeri a legjobban. Frida úttörő volt, ugyanis ő volt az első, aki önarcképeit történetmesélésre használta. A Két szerető egy erdőben művéért fizettek a legtöbbet, amit latin-amerikai festő művéért valaha adtak. Idő kellett, hogy a kultúra befogadja és megértse nagyságát, hiszen halála után lett valóban népszerű...
Engem személyszerint megdöbbentett, hogy egykori otthonában, a Casa Azulban vannak a hamvai, ami mára múzeumként működik... (/SPOILER!)

AMIT FRIDÁTÓL (is) TANULTAM:
- Sokszor akadályokat gördít elénk az élet, de hatalmunk van a sorsunk felett. Éljünk bátran! Viva la vida!
- Fontos,  hogy találjunk egy kreatív tevékenységet, amellyel kiadhatjuk magunkból gondolatainkat, érzéseinket.
- Ne féljünk sebezhetőnek látszani! Ez a fajta őszinteség segíthet, hogy hamarabb talpra álljunk.
- Ha nyomot akarunk hagyni magunk után, azt a lehető legőszintébben kell tennünk. Mert mindenkiből csak egyetlenegy van…
- Pont annyira vagyunk erősek, amennyire a környezetünkben élő emberek azok. Fontos hát, hogy kikkel vesszük körbe magunkat...
- Nyitottan, merészen vállalnunk kell a kockázatokat! Lehet, hogy kudarc ér majd minket, ám ezekből a helyzetekből tanulhatunk.

NEKED AJÁNLOM:
Ez a kötet tökéletes választás, időtöltés lehet számodra, ha szeretnéd megismerni Fridát.

IDÉZETEK A KÖNYV HANGULATÁBÓL:
"Szerelem vagyok. Az öröm vagyok, a lényeg vagyok. Idióta vagyok, alkoholista vagyok, szívós vagyok. Vagyok: Egyszerűen én vagyok." (41. oldal)

"Ha dagonyázol a szenvedésben, akkor felfal belülről." (55. oldal) 

„A fájdalmak megfestése nem csak időtöltés és figyelemfelkeltés volt Frida számára, hanem a fájdalmak feldolgozásának egy formája is. Ne felejtsük el, hogy akkoriban korántsem volt mindennapos, hogy az emberek nyíltan beszéljenek a mentális problémáikról, vagy akár terápiába járjanak. Frida azonban igazi művész volt, akit foglalkoztattak saját érzései, és az is nyilvánvaló, hogy kiválóan értette is önmagát. Ez látszik például A két Frida című képén is, amely énje két különböző verzióját ábrázolja: az egyiket, mielőtt Diego összetörte volna a szívét, és a másikat, aki utána volt.” (146. oldal)


Értékelés: 6/4.
Szerző: Adrianna Davis
Fordította: Hessky Eszter
Kiadó: Jaffa
Kiadás: 2023
Oldalak száma: 234

szerző: nikiahatos