Ugrás a fő tartalomra

Az önismeret útvesztői ihlették CéAnne Heading Home című korongját

Szélinger Anna, művésznevén CéAnne új albuma, a Heading Home mély és személyes utazásra invitálja a hallgatókat, amit az énekesnő életének fordulópontjai inspiráltak. A lemez számai nagyjából az elmúlt egy év eseményeit tükrözik. Ez az időszak önismereti kalandokat és mély belső vívódásokat hozott, amelyeket most dalok formájában oszt meg a világgal.


„Csak úgy történik velük az életük, valódi döntéseket pedig nem hoznak, mert fogalmuk sincs, mit szeretnének és mit nem.”

CéAnne elhatározta: ezen az előbb említett jelenségen változtatni szeretne. Az önismeret és a tudatosság felé vezető útjának lenyomata legújabb lemeze lett, ami belső vívódások egyes lépcsőfokaiból kezdett el épülni. Korábbi munkáihoz hasonlóan, a Heading Home is gazdag érzelmi mélységekben, viszont az énekesnő ezúttal még személyesebben és közvetlenebbül nyílik meg, mint eddig valaha: „Régebben kevésbé mertem személyes témákhoz nyúlni, mert nem gondoltam, hogy érdekes lehet másoknak az én konkrét megélésem. Viszont engem is a személyes történetekkel lehet megfogni, ezért fordítottam ezen a gondolkodáson.”

Zeneiségét tekintve a Heading Home kifejezetten összetett. CéAnne ennél az anyagnál el akart rugaszkodni a reggae világától, ahonnan egykor elindult. A műfajt továbbra is kedveli, viszont a változatosság sokkal inkább reprezentálja őt, mint az egy stílusnál való leragadás. Így váltak az utóbbi évek neo-soul és r’n’b hatásai is tetten érhetővé zenéjében.

Az alkotói folyamat során számos kreatív kihívással kellett szembenéznie. Például előfordult, hogy egy témát hangonként keresgélt és játszott fel gitáron, hogy meg tudja mutatni Ádám Péter producernek. CéAnne számára az együttműködések is nagy jelentőséggel bírnak, ez pedig a gondosan összeválogatott közreműködők névsorából is kiderül: Mihalik Ábel, Hiegl Geri, Simkó-Várnagy Mihály, Farkas Izsák, Kaj Betti, Paku Patri , Gátos tesók és még sokan mások. Az ő szereplésük egytől egyig nagyban gazdagította a végeredményt. Anna a műhelymunka kapcsán a következő nehézséget fogalmazta meg, amin szerencsére sikerült túllendülnie: „Az önismereti munkám része volt, hogy elhiggyem, nem kell mindent egyedül csinálnom. A közreműködő zenészek sora azt jelzi, talán jó úton járok.”

A lemezborítóról is érdemes pár szót ejteni, ami az Heading Home-mal járó önismereti munka vizuális megjelenítése. A hanganyag címében szándékosan nincs benne a megérkezés momentuma, hiszen az önismeret sem fejeződik be az első ráébredésnél. Anna egy olyan szituációt képzelt el ehhez, amikor egy lakásba költözve még semmid nincs, csak egy kanapé és egy kép a falon. A “képet a falon” Bálint Bianka „Bianicon” tetoválóművész tervezte és rajzolta: egy kulcslyukat ábrázol, amin átnézve csupa vágyott dolog van – már csak a kulcs kell hozzá, míg a lemezborítót Kőfaragó Zsuzsi örökítette meg. Az új album CéAnne zenei karrierjében is mérföldkőnek számít, amivel remélhetőleg a hallgatók is képesek lesznek együtt rezonálni. A Heading Home bemutatja az énekesnő fejlődését mind lelki, mind zenei értelemben.

Az album minden egyes dala egy lépés az önismeret felé vezető úton, ami őszinte kitárulkozásával mások részére is segítséget nyújthat motiváció vagy inspiráció formájában. Anna már neki is vágott a nyári szezonnak a Hősök és a Stinky Bugs formációkkal, és lesz pár önálló akusztikus fellépése is. Ősszel, egy rövid pihenés után a lemez élőben való megszólaltatása a terv. Addig is, a következő hetekben érdemes figyelni az énekesnő közösségi oldalait is, hiszen egy izgalmas folytatásos koncepció részeként még két videoklip várható tőle a következő hetekben.


fotó: Kőfaragó Zsuzsi
forrás: Seprényi Fanni