Ugrás a fő tartalomra

PREMIER! Megjelent FRANKO és SilkSilver közös albuma, a Puzzle.

Alig négy hónap telt el a magyar nyelven FRANKO név alatt alkotó fiatal rapper, Bartha Zsombor debütalbuma, a 23101075 megjelenése óta, máris új lemezzel jelentkezik. A ma premierező anyag FRANKO, és a vele szorosan együtt dolgozó producer, SilkSilver közös alkotása.


A két ifjú tehetség közös munkája szemmel is látható, hiszen a fellépéseken is SilkSilver pörget Zsombi mögött. Szoros szakmai összefonódásuktól függetlenül, az elejétől végéig közös album nem tervezett ötlet eredménye, és mint ilyen, különösebb koncepció sem társul hozzá.

Bár nem egy előre kitalált vezérfonal mentén készültek a dalok, a hangulatban abszolút tetten érhető az egységgesség, aminek az okát FRANKO a munkafolyamatokban látja: „Kevésbé eklektikus, ami talán azért is van, mert az egyik előadó az maga a producer. Tényleg együtt csináltuk az egészet, és engedtük egymásnak, hogy beleszóljunk egymás „területébe” – volt olyan, hogy Geri mondott rímet, amit én nem találtam, és volt, hogy én adtam ötleteket production szinten. Elég egységes tud lenni egy munka, mikor ennyire egy flowban készül.”

Ami talán méginkább összefogja a trackeket, az a cím: Puzzle. Bár több ötlet volt versenyben, mégis ez volt az, ami igazán megragadta azt a gondolatfolyamot, ami élénken jelen van a rapper életében: „Azt hiszem elindult bennem egy új kép, egy nagy, amit egy kicsit én is idealizálok, és ehhez képest van, ahonnan elindultam. A cím leginkább az innen-odaérés folyamatának egyes részeire utal… Meg hát, mikor kicsi voltam, mindig elhagytam a kirakósaimnak legalább 1-2 darabját. A Bognár Bandi által készített borítón is látszik, hogy homloktájon az a darab nem illik az üres helyre. Szerintem ez az életben is sokszor van így, hogy valami nem passzol oda, ahova be akarod tenni.”

A Puzzle olyan izgalmas közreműködőket is felvonultat, mint Ótvar Pestis, vagy akár Kollár Dea.

„Patrikkal már többször találkoztunk, léptünk fel egy rendezvényen, és szeretem, amit csinál. Esett már szó arról, hogy együtt dolgozzunk, és ennek szellemében a Felkelek reppeleket már egy kicsit specifikusan úgy is hangszereltük, hogy jó lenne, ha Ótvar Pestis verze kerülne rá. Patrik is beérezte a dolgot és a dal témájához hűen nagyon jó szöveget írt rá” – meséli FRANKO.

A lemezen a női energiát a feltörekvő RnB énekesnő, Kollár Dea hozza a Felemás című dalban.

„Deát nemrég ismertem meg, de Geri már dolgozott vele korábban is. Olyan dal született, aminek szerintem Dea energiái nagyon jól állnak, így eleve őt kerestük meg, és szerencsére rá is bólintott. Annak ellenére, hogy nem közös session volt, és nem egy helyen vettük fel a dalt, szerintem egy tök jó, egységes energiája lett.”

A rapszcéna egyik legfrissebb arca, a Nullkeres Sklady is csatlakozott a közreműködők sorához, valamint FRANKO jó barátja, imdb is tetten érhető egy gitárszólam erejéig az egyik dalban.

A 23101075 album készítése során a szakmai egyetértés mellett Zsombi jó barátságot is kötött Kapitány Mátéval, így a teljes Puzzle album hangmérnöki feladatait ő végezte.

„Máté tipikusan az a tag, aki, ha ott van a stúdióban, és csak mond 1-2 gondolatot, már abból is tud profitálni egy projekt. Én ebbe a folyamatrészbe nem szóltam bele, és teljesen elégedett vagyok az eredménnyel."

A fent említett debütáló album nagyon kézzelfoghatóvá tette azt az időszakot, amit FRANKO fel akart dolgozni: a kezdetétől, a sűrűjébe belekeveredésen át, egészen a hazatérésig kísérhetjük őt, majd egy, az új érára nyitó dallal búcsúzhatunk a korongtól. Az új lemeznél ez nem volt ennyire egyértelmű, de a rappernek még mindig sok mondanivalója van, és mindezek kifejezésére útközben szeretné megtalálni a megfelelő helyet, módot.

„Ez most kicsit nehezebb dolog volt, hiszen ott tudtam, hogy mit kezdtem el, mit zártam le. Most kicsit abban vagyok, hogy nem igazán látom a dolgoknak a végét, még nincsen meg mindegyik darabja a kirakósnak, de próbálom összegyűjtögetni, és a bizonytalan meg egyszer majdcsak lehet, hogy full egyértelmű lesz, ez majd eldől. Addig is kirakósozgatok”


forrás: Horrváth Luca