Ugrás a fő tartalomra

MEGHALLGATTAM! Jó ízléssel, nagyfokú érzelmekkel, finom dallamokkal épült fel Kyra kislemeze, az Üvegvilág

Fedor Kyra az utóbbi időkben elsősorban tartalomgyártóként volt aktív, például a TikTok platformján, ahol több mint 205 ezren követik figyelemmel. Bár remekül szórakoztam vicces videóin, okultam az okos anyagain, mindvégig hiányérzetem volt vele kapcsolatosan. Mégpedig azért, mert kivételes hangja, tehetsége nem kapta meg a kellő fókuszt. Nagy örömömre Kyra idéntől újra aktívabb lesz zeneileg, ennek pedig a minap megérkezett az első bizonyítéka is, az Üvegvilág kislemez formájában.


Azt már megszokhattuk, hogy Kyra nem csak előadóként, szerzőként is bizonyít, így ennek az EP-nek a zenéje és a szövege is az ő munkája. A dalok elkészítésében olyanok segítették őt, mint Balázs Tibor Mamó (hangszerelés), Hiegl Gergő (gitár, master), Lakatos Zsolt (zongora).

Ma meghallgattam a kislemezt, ami bizony egy ízzig-vérig életszagú anyag lett. Már az Introt is kedveltem, ami az átlaghoz képest hosszabbra sikeredett a maga két és fél percével, valamint szerettem, hogy egyik legsikeresebb számából, a Láthatatlan-ból is csempésztek bele sorokat. Az EP alapvetően melankolikus, minőségi poppal építkezik, akadnak rajta komolyabb, komorabb tematikák, de a végén kapunk egy feloldozást a kiteljesedés, a megérkezés, a megnyugvás kérdésköreivel. Azt Introt követi a címadó Üvegvilág, amely számomra időtállóan hagyományőrző, ugyanis kissé népdalos dallamvezetés fűszerezi. Ez a szerzemény metaforákkal tűzdelt, amikor Kyra az ember lelkét egy üveghez hasonlítja, ami ugyan áttetszőnek hat, mégsem láthat bele mindenki teljesen egyértelműen. Sőt, a szilánkok meg is szúrhatják azt, aki megérinti az üveget. Az önámítás, a becsapás, a mindennapokból egyre inkább eltűnő szerelem, az elengedés témáival foglalkozik az Egyre jobban, majd harmadik teljesértékű trackként érkezik a személyes kedvencemet jelentő Várj. Ez a dal a kiüresedés, a kiégés, a magány, a széteső lelkek világába kalauzolja el a hallgatót. Ezt követi az egyik legcsodálatosabb szerenád, amit édesanyának eddig írhattak. Az Anya felhívja a figyelmet a tanításokra, az útmutatásokra, a védelemre, a felnőttéválásra, valamint arra a hálára, amit a törődés miatt érezhetünk. A szám érdekessége, hogy Kyra édesanyjának a hangját is hallhatjuk benne. A kislemezt a jazz jegyekkel is meghintett Ez van zárja, ami a kiegyensúlyozott, harmónikus lélek himnusza is lehetne, a feldolgozott, megszépült múlttal, az élet meglepetéseinek elfogadásával.  

Összességében: most sem csalódtam Kyráékban, ugyanis az Üvegvilág jó ízléssel, nagyfokú érzelmekkel, finom, lágy dallamokkal épült fel. A kiváló éneklés, a vokál téma pedig egyszerűen lenyűgöző. Már indítom is újra.


szerző: nikiahatos