Ugrás a fő tartalomra

Kondor Béla négy évtizede nem látott képe 85 millióért kelt el a Virág Judit Galéria árverésén

Három órán át tartó licitharcot hozott a Virág Judit Galéria 75. tavaszi aukciója, amelyen Gábor Jenő egyik főműve is kalapács alá került - a festményt 80 millió forintnál ütötte Kelen Anna árverésvezető. A legnagyobb szenzációt Kondor Béla négy évtizede nem látott festményének feltűnése keltette, a kép 85 millió forintért talált új tulajdonosra.


Nagy érdeklődés övezte Kondor Béla Két fej (Modell eresztés) című ikonikus festményét, amely negyven év után tűnt fel váratlanul a piacon. Az 1958-ban készült remekművön a teljes kondori eszköz- és szimbólumtár, játék és technika ötvözete látható a ragyogó arany háttér előtt. A fiatalon elhunyt, értékes életművet maga után hagyó Kondor Béla alkotása 38 millió forintos kikiáltási árról indulva egészen 85 millió forintig menetelt.

Ez az este a művészeti szenzációkról szólt: a tételek között szerepelt Gábor Jenő életének egyik főműve is, amely bármelyik múzeum gyűjteményének féltett darabja lehetne. A Július 14. Párizsban című monumentális festmény az art deco egyik mesterműve. A látványos és színes alkotáson egy utcabál elevenedik meg az ember szeme előtt. Gábor Jenő egy olyan pillanatot festett meg, amikor a párizsiak önfeledten ünnepelték a forradalom napját. Szoborszerűen megformált táncoló alakok, tobzódó színek jellemzik a mozgalmas utcai jelenetet, amely a legjobb francia festészeti hagyományokat eleveníti fel. A ‘20-as évek végén keletkezett festmény 80 millió forintért kelt el. 

Az elmúlt évek trendjeinek megfelelően ezen az estén is rengeteg online licit érkezett a világ minden tájáról: Amerikából, Svájcból és Angliából is.

A Virág Judit Galéria tavaszi árverés-sorozata május 14-én a 14. Háború utáni és kortárs művek aukciójával folytatódik.


forrás: Molnár Ágnes