Ugrás a fő tartalomra

ILYEN VOLT A TEST BÖLCSESSÉGE - TALÁLJ OTTHONRA ÖNMAGADBAN!

Minden fejben dől el. Vagy nem? Majd elmúlik a fájdalom, a betegség. Vagy mégsem? Mindennapjaid során te is érzed a stressz, a lelki eredetű betegségek, a traumáid súlyát? Sólyom Anna A test bölcsessége - Találj otthonra önmagadban! könyve gyakorlati útmutató lehet számodra, hogy megvívd ezeket a harcokat, hogy össze tudj kapcsolódni a testeddel. Szervezeted ugyanis nagyon-nagyon bölcs, a tapasztalatok tárháza, minden külső hatásra, gondolatra, érzelemre reagál, a görcsök, a merevség, a fájdalom, valamint a további fizikai érzetek mind-mind árulkodnak valamiről. Fontos, hogy meglássuk, meghalljuk, megéljük ezeket a jelenségeket, mert akkor rövidebb út vezethet el a megoldáshoz.

Anna és közérthető szakmai véleményekkel építkező könyve hatalmas segítség abban, hogy lazítsunk, hogy jól bánjunk magunkkal, hogy egyensúlyt, békét teremtsünk. Hogy úgy éljük meg az érzelmeinket, ahogy azok vannak, és ne gondoljuk túl őket. Ugyanakkor az írás segít megszabadulni a páncélzatunktól is. Az olvasás során megértettem, hogy a testhelyzetek miként befolyásolják a hangulatunkat, az érzéseinket, továbbá megismertem:
- a testi intelligencia lényegét,
- az agyunk rendszerező munkáját,
- az agyelméletet,
- Buddha középútját,
- az imposztorszindróma leküzdésének három lépését,
- hogy hogyan válhatnak az új szokások rutinná,
- valamint a test középvonalának-, a szünet jelentőségét.

Tetszettek a különböző táblázatok, kiegészítések, például az érzelmek a testtérképbe, az ábra stimuláció az érzelmek jelenlétekor. Szerettem, hogy minden fejezet végén kapunk olyan feladatot, rutinokat, amelyekkel már az olvasás során is tehetünk magunkért. Ilyen például a testtudatosság szintjét mérő teszt. Sok új gondolat akadt a könnyen olvasható kiadványban, ami segítség volt érzelmeim, tapasztalataim rendszerezésében.


AMI VELEM MARADT, MINT GONDOLATISÁG: (SPOILER!)
 - Már tiniként alulértékeljük a testünket, a fiúk a hangjuk elváltozásakor, a lányok a menstruáció, a szőrzet megjelenésekor. Szégyenkezünk, pedig inkább ünnepelni kellene ezeket a jelenségeket.
- Az érzelmek hídak a lelkünk és a testünk között. A bőrünk alatt minden összekapcsolódik, az érzelmek, a gondolatok, a tettek.
 - A fájdalom olyan tanítómester, ami változtatásra ösztökél, nem elnyomásra, elaltatásra.
- A remegés segít megszabadulunk a felesleges energiáktól, amiket akkor érzünk, mikor harcolnunk, vagy menekülnünk kell.
- Úgy kellene bánnunk magunkkal, ahogy a legjobb barátunkkal. Legyünk megértőek, kedvesek!
- Virginia Satir tanulsága máig nagyon fontos: Napi négy ölelés kell az életben maradáshoz, nyolc az egyensúlyi állapothoz, tizenkettő pedig a növekedéshez.
- Trauma, sokk esetén a túlélési ösztönünk a pilótánk, ami irányít minket. A sokknak is van értelme, olyankor, amikor sem a menekülés, sem a harc nem lehet megoldásunk. Ilyenkor legtöbbször valamilyen külső esemény tart minket fogva.
- Ha nem éljük meg a rosszat, akkor a felépített páncélunk a jótól is elzár minket.
- A zene, a tánc javítja a központi idegrendszer állapotát. A fiatalkori dalok visszahozzák a Parkinson, Alzheimer betegek emlékeit, érzelmeit.
- Egy szociálisan aktív embernek 35-50 emberrel lehet aktív kapcsolata, ebből maximum 10 emberrel lehet szoros barátsága, érzelmi kötődése.
- Minél jobban eltávolodunk a testünktől, annál erősebb jeleket kezd el küldeni számunkra.
- A sírás és a nevetés során ugyanazok az izmaink rándulnak meg. Egy jó sírás, nevetés után azt érezzük, hogy odabent kitágultunk, levegőhöz jutottunk végre.
- A pihenés kell, hogy integráljuk a tapasztalatainkat, megéljük a fiziológiai, pszichológiai folyamatainkat.
- Testünk nem burok, amit negatív látásmóddal (nem szeretjük magunkat), elhanyagolással (nem sportolunk, nem megyünk természetbe), túlkapással (túlzott alkohol, dohányzás, drogok, rossz táplálkozás, nem alvás) büntethetünk.
- A szakadék legmélye néha tökéletes lehetőség az újrakezdésre. (/SPOILER!)

NEKED AJÁNLOM:
Sokszor "könnyebb" leválni a testünkről, megragadnunk a fizikális, pszichés mélypontokban, betegnek lenni. Amikor problémáid vannak, te is hajlamos vagy arra, hogy elhanyagold a tested? Nem eszel, nem alszol, gyors kajával mérgezed magad? A test bölcsessége - Találj otthonra önmagadban! segít, hogy megtanuld érezni a tested, összebarátkozz vele, bizalmat vess az intelligenciájába. Éveken át kritizáltad magad? Nézd meg mi történik, ha elfogadod azt, aki vagy! És igen, legyen időd erre a könyvre!

IDÉZETEK A KÖNYV HANGULATÁBÓL:
„Már az is nagy előrelépés, hogy felismerjük: héjba vagyunk zárva, amely elválaszt bennünket mindattól, amit szeretünk az életben. Néha azonban szükségünk lesz valakire, aki megtanít bennünket arra, miképpen másszunk ki belőle, hogy újra embernek érezzük magunkat.” (63. oldal)

„Amikor rájössz, hogy tudatosan megváltoztathatod a magaddal folytatott párbeszédet, abbahagyhatod a harcot, és végre elkezdhetsz élni.” (79. oldal) 


Értékelés: 6/5.
Szerző: Sólyom Anna
Fordítás: Mester Yvonne
Cím:  A test bölcsessége - Találj otthonra önmagadban!
Kiadó: Partvonal
Kiadás: 2023
Oldalak száma: 264

szerző: nikiahatos