Ugrás a fő tartalomra

Nemes Márton nemzetközi képzőművészeti sztár alkotása is szerepel a Virág Judit Galéria aukcióján

Napjaink egyik legnagyobb hazai képzőművészeti sztárja, a nemzetközi porondon egyre nagyobb sikereket elérő Nemes Márton egyik műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria május 14-i kortárs aukcióján. A fiatal sztár mellett olyan ikonok festményei is szerepelnek a kínálatban, mint Keserü Ilona, Bak Imre, Fajó János, Reigl Judit és Rozsda Endre.


Keserü Ilona a legkeresettebb és legértékesebb magyar alkotók szűk elitjébe tartozik, művei világszerte keresettek. Idézetek Kornissnak (1990) című műve az akkor alig hat éve elhunyt Korniss Dezső tiszteletére született. A hatvanas évek végétől kezdve Keserü rendszeresen járt Korniss műtermébe, a magántanítványa volt, tőle tanulta és leste el a színek szeretetét, a technikai eljárásokat. Az aukcióra kerülő képen Keserü tíz különböző műfajú, formavilágú, színű kompozíciót elevenít fel újra: a fehérre lekent vászonra fehér cérnával rávarrta a megfestett, kiragadott, kivágott képelemeket. Az alkotás 40 millió forintról indul a Virág Judit Galéria árverésén.


Nemes Márton még a negyvenedik életévét sem töltötte be, de máris ő a magyar képzőművészet egyik legnagyobb reménysége, igazi különlegesség, hogy most elérhetővé vált egy alkotása a Virág Judit Galériában. Műveinek egyik alapélménye a technokultúra, graffiti- és az underground utcaművészet. A most látható Police painting 06. (2018) szabálytalan formája, a színes szórópisztollyal lefújt alap és a rá applikált plexiüvegek az elhagyatott ipari környezetet idézik meg, ahol az elektronikus zenei bulik zajlanak. A mű kikiáltási ára 4,6 millió forint, becsértéke pedig 7-10 millió forint.


Bak Imre Figura című műve is a tavaszi kortárs aukció egyik kiemelt tétele. A mester 1978-ban alkotta meg a Figurát - ezek a viszonylag korai alkotások egyben Bak művészetének ritka és keresett darabjai. Fokozza a festmény értékét, hogy nagyméretű alkotásról van szó. A Bak-festmény kikiáltási ára, 15 millió forint. Becsértéke 20-30 millió forint között mozog.

A felsoroltakon kívül az aukción új tulajdonost keres még többek között a francia emigráció egyik legnagyobb alakja, Rozsa Endre egyik alkotása, a nemzetközi figyelem középpontjában álló Reigl Judit és a Kossuth-díjas Fajó János műve is.

A Virág Judit Galéria 14. Háború utáni és kortárs művek aukcióját május 14-én tartják a Budapesti Kongresszusi Központban. Április 29-től a nagyközönség ingyenesen megtekintheti a kortárs és az egy nappal korábbi klasszikus aukció tételeit is a Virág Judit Galéria kiállításán (1055 Budapest, Falk Miksa utca 30.).

forrás: Molnár Ágnes