Ugrás a fő tartalomra

MEGHALLGATTAM: Szárnyakat adhat A Király Halott nagylemeze!

Februárban jelent meg a 2016 óta aktív A Király Halott első nagylemeze, avagy A tiszta lap súlya. A rafináltan felépített korongon 10 dalt hallhatunk. Az alapot a pop-rock stílus jelenti, amelyet olyan irányzatokkal fűszereztek, mint a funky vagy éppen a rap. Az énekfelvételek a Down For Whatever énekese, Diószegi Kiki stúdiójában készültek, a számok keverését és masterelését pedig Brucker Bence (AWS) végezte.


A tiszta lap súlya album megismerését már a megjelenés napjától terveztem, de csak most jutottam el odaáig, hogy teljes egészében végighallgassam. Jobb később, mint soha, ugyanis egy remek zenei tudással,  jó ízléssel, helyes értékrenddel felépített munkáról beszélhetünk.

A DALOK:
Rögtön elsőként érkezik a szokásos intro, ami tökéletesen vezeti be a hallgatót a korong későbbi hangulatába. A Próbálok nem gondolni rád címét a második track egyik sora adta. Első teljesértékű dalként érkezik a tavaly szeptemberben klipet kapott (Dáci ebben a videóban debütált a csapatban) Tűnj el, amely egy olyan viszonyról mesél, ahol a felek nem egyenlő mértékben tesznek bele energiát a kapcsolat működtetésébe. Ebben az anyagban ennek a kapcsolódásnak a különböző stádiumaival találkozhatunk. A dalok legjava négy perces hosszúságú, erre bizonyíték a Mogorva is, amelyben a kissé introvertált, antiszociális napjaink vázát kapjuk meg. Különösen kedveltem a dal fúvós részlegét, valamint funky hangszerelését. A Termék vagyok sokak számára lehet ismerős, hiszen már 2022-ben klip formájában megjelent. Mindannyian szeretnénk, ha értékesnek tartanának bennünket, akár a személyiségünk, akár a tudásunk tekintetében. Ezt az érzést járja körbe a dal, amelyet a februárban ugyancsak kisfilmmel publikált, a boldogság, az öröm témáit körbejáró Szinapszis követ. A korongról az egyik személyes kedvencemet a Rés jelenti, ami hangvételével, stílusával kitűnik a dallistáról, címe ezért is baromira találó. A Rés az elmúlás gondolatával játszik, igazi mentsvár, kapaszkodó lehet szorongással teli napjaink során. Erőteljes zúzdaként érkezik a kizsákmányolást fókuszba állító S.O.S, majd a másik favoritomat jelentő, ellentétek sokaságából építkező Csoda, ami egyfajta mantraként sem utolsó. A szerzemény főüzenete számomra az, hogy az embernek mindent meg kell tennie a saját boldogulása, céljai érdekében, és nem szabad mástól várnia a Csodát. Zárásként két klipes nótát kapunk, az összefogás, összetartozás szétcincálását eredményező politikát kritizáló Ásó, kapa, nagy harag, valamint a toxikus, se veled – se nélküled kapcsolatoktól való szabadulást körbejáró Maradj! formájában.

Összességében mind zeneileg, mind szövegileg masszív anyagot álmodott meg A Király Halott. Ajánlom neked ezt a munkát, ha szárnyakra, színekre vágysz, mikor érzed, hogy túlságosan szétszórt a világ. Az időnként húsbavágó gondolatok, az őrületes, bőr alá kúszó dallamvezetés tenni fog arról, hogy ne le, hanem felfelé húzzon téged.
 

szerző: nikiahatos