Ugrás a fő tartalomra

MEGHALLGATTAM: Bátor, megosztó lett Tolvai Reni nagylemeze

Tolvai Reni tipikusan az az előadó, aki azonnali, hatalmas hatással van a közönségre. Az emberek vagy nagyon-nagyon kedvelik, vagy kifejezetten utálják őt. Jómagam csípem benne, hogy folyamatosan képes a megújulásra, valamint hogy bevállalós, karakán nő, előadó. 


Márciusban jelent meg Reni 12 dalt tartalmazó nagylemeze, TR ALBUM címmel. Stílusát tekintve olyan jegyekkel építkezett, mint az r&b, a trap, valamint a dance. A korongon egyszerre találkozhatunk Reni sebezhető oldalával, ugyanakkor megjelenik személyisége laza, életigenlő, valamint szókimondó része is.

A DALOK:
A lemez az érzelmes, lírai Új Reni számmal indul, ami az előadó kitartó, küzdeni akaró jelleméről mesél, valamint édesapja emlékét is megidézi. Ezt követi a Fékezz, amelyben ugyancsak ott van a fájdalom, mégpedig amiatt, hogy Reni több mint tíz éve él Magyarországon, mégis a mai napig sokan betolakodó idegenként tekintenek rá. Az énekesnő nagyfokú érzékenységgel, intelligens formában válaszol ezeknek a gyűlölködőknek.
A harmadik track formájában provokatív, kacér világba kanyarodhatunk el, ugyanis a Popsimon a méz a női szexualitást állítja fókuszba, de a Lábas Viki féle botrányra (mikor Viki Renit csöcsös mauglinak nevezte) is reflektál. Ismerős, amikor valaki neked tartozik pénzzel, majd aztán se kép, se hang, eltűnik a szemeid elől? Vagy éppen, hogy neki áll feljebb, vádakkal záporozza meg mindennapjaid? Akkor róla szól a Cash out… A szabadságot, a felvállalást fogta meg a Meztelenül dalban, majd a szakítás utáni zűrzavaros időszakot ábrázolja a Kállay-Saunders Andrissal közös Baby-ben. Tudjuk, hogy Reni vérprofi a sminkelés területén, akinek nagy álma, hogy egyszer saját sminkmárkája legyen. Nem tudom, hogy hogyan állnak a termékek előkészületei, de a reklámzenét már megírta a TR Beauty formájában.
A Reggelig együttműködést (Dzsindzser) már sokan hallhattuk, hiszen időnként igen obszcénra sikeredett, amivel alaposan felkavarták a februári állóvízet. Holott azt gondolom, hogy angolul, egyéb idegen nyelven sokan hallgatnak ilyen dalokat, de pont így beszélgethet egy baráti társaság is néhány feles közben. Akadnak azok az esték... A cyberbullying jelenségéről szóló Bántasz már novemberben klipet kapott, amelyet az egyik személyes kedvencem, a Nyakadon a lánc követ. Nekem első hallásra fülbemászott, és bár kedvelem Reni laza oldalát, én akkor imádom igazán, amikor megmutatja, hogy mi mindenre is képes fantasztikus hangjával. Négylábú barátjáról, kiskutyájáról írta meg a Luxi-t, amelyben egy irigylésre-, csodálatraméltó teremtésként ábrázolja. Októberben kapott klipet az utolsó számot jelentő Kurvára fáj, ami arról az állapotról szól, amikor az ember már nem tudja szépen kifejezni magát a kínjai tengerében... Azt gondolom, ez az a dal, amely hiába tartalmaz csúnya szavakat, mégis ezzel azonosulhatnak a legtöbben.

Összességében úgy érzem, hogy a TR album pont olyan megosztó munka, mint maga az előadó. Mindenesetre a zenék nagyon jól táncolhatóak, dögösek, a szövegek pedig a valódi Renit mutatják meg, akit nem irányít senki. A lemez alapjait Fehér Hollóval, Aprite-al kartöltve álmodták meg, a szövegek pedig az ő, valamint közreműködői tollaiból származnak. 
 

szerző: nikiahatos