Ugrás a fő tartalomra

HÍRLEVÉL: Kihalt állatok, gyilkos robotok és egy kannibál hadvezér a Corvina friss-ropogós kínálatában

1955-ös megalakulása óta a Corvina Kiadó a művészet, az ismeretterjesztés, a szépirodalom, a gasztronómia és az útikönyvek területének mértékadó képviselője itthon és Európa-szerte. A következő hetekben az alábbi friss-ropogós kiadványaikkal töltődhetünk!


Fordította: Fáber András

A világhírű francia közgazdász új könyvében a 18. századtól kezdve vizsgálja a kapitalizmus kialakulását és különböző korszakait. A világ működésének fenntarthatóságát egyértelműen a vagyoni-tulajdoni egyenlőtlenségek csökkentésében és az arányos teherviselésben látja, mint amilyen a progresszív adózás vagy a túl nagy vagyonok öröklési rendjének módosítása.

Fordította: Németh Anikó Annamária

Hogyan éltek, szerettek és haltak meg a viking nők? Milyen valós élettörténeteket találunk a sagákban szereplő neveken túl? Lisa Hannett kanadai–ausztrál író a kötetben feleségekről, anyákról, lányokról, rabszolgákról, özvegyekről és látókról mesél, nőkről, akik számos kegyetlenséget szenvedtek és követtek el, miközben nagy tetteket vittek véghez. Aktívan részt vettek a történelem alakításában egy olyan társadalomban, ami nagyrészt a férfiakat szolgálta, és nekik állított emléket.

Bulcsú: az új „Isten ostora", aki egyszerre a bizánci császár keresztfia és a drakulai vérszomjjal németek húsából pecsenyét sütögető hadvezér.
A 10. századi magyar és európai történelem egyik főszereplőjéről, a kalandozások korának rettegett hadvezéréről szóló könyvben egyaránt megismerheted Bulcsú vezér legendákkal átszőtt élettörténetét, valamint országunk kül- és belpolitikájában bekövetkező változásokat, és az európai történelem fontos eseményeit. Új nézőpontból láthatsz rá a jelentős csatákra, politikai manőverekre, diplomáciai kapcsolatokra és mindazokra a tényezőkre, amelyek a hadvezér sorsát befolyásolták, hírnevét és a köré kiépülő kultuszt gyarapították.

Fordította: Papolczy Péter

A kötet fő tézise, hogy az MI megjelenésével tovább bővült azoknak a mesterségesen létrehozott, létfontosságú és személytelen hatalmaknak – vagyis az államoknak és nagyvállalatoknak – a köre, amelyekre az emberiség eddig is átruházta élete irányításának és felelősségének jogát. Célja nem a félelemkeltés, vagy egy optimista jövőkép felvázolása, hanem az, hogy az olvasó szembesüljön a 21. század igazi kihívásaival. A megfelelő ismeretek fényében tudatosíthassa, milyen lehetőségeket és veszélyeket rejt a jövő, s hogyan növelhető az esélye annak, hogy jobb irányt vegyen.

ELŐJEGYEZHETŐ

Megannyi sikeres szerep után Benedek Miklós e kötet kapcsán a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról, a saját életéről mesél. Együtt sírhatunk és nevethetünk a pályatársakkal, az idősebb és a fiatalabb kollégákkal, a barátokkal és a családtagokkal. A gyerekkortól a jelenkorig tartó történetben minden szóba kerül: a sikerek, a mindennapi örömök mellett a kudarcok és a megrendítő családi tragédiák is.


Fordította: Lázár Júlia

2023-ban ez a könyv kapta a „Financial Times and Schroders Business Book of the Year” rangos kitüntetést.
A kudarcra általában a siker ellentéteként gondolunk, amit mindenáron el kell kerülni. Pedig létezik jó kudarc is! Amy Edmondson a tudomány, a kultúra és a mindennapi élet megkapó történeteivel illusztrálja, hogy milyen a jó kudarc, és megmutatja, hogy gátlásainkat és rossz lelkiismeretünket félretéve miként fordíthatjuk a javunkra.


Fordította: Németh Anikó

Igaz történet arról, hogy a világ leghírhedtebb haláltáborában is volt helye, ideje és ereje a szerelemnek. Két „kiváltságos” fogoly, az énekes, lengyel David Wisnia és a szlovákiai, a táborban grafikusként dolgoztatott Zippi Spitzer különös története bizonyítja ezt. Miközben Zippi növekvő befolyása révén egyre több rabot mentett meg a biztos haláltól, addig rabtársai Wisniával való kapcsolatát fedezték. Bókok, udvarlás, randevúk és meghitt együttlétek alatt a két halálraítélt közös jövőt tervezett, utolsó együttlétük alkalmával megígérték egymásnak, hogy Varsóban találkoznak, ha mindketten élve szabadulnak a táborból. Vajon mi lett ennek a furcsa szerelemnek a sorsa, miután Hitler rémuralma véget ért?

Fordította: Dulai Alfréd

Évmilliárdok sűrűsödnek össze Thomas Halliday könyvének lapjain. Bolygónk flóráját és faunáját érintő, a több millió éves ciklusokban bekövetkező változások – kialakulás, felívelés, hanyatlás, kihalás, újjászületés – bemutatása során a szerző olyan különös élőlényekre hívja fel a figyelmet, amelyek vagy alulmaradtak és kihaltak, vagy az evolúciós fejlődés, a változásokhoz való alkalmazkodás révén igazi túlélővé váltak. A könyvet olvasva benned is felmerülhet a kérdés: vajon hogyan élhetné túl az emberiség a következő kihalási szakaszt? A Más-világok eddig 13 nyelven jelent meg, és a magyar mellett hamarosan érkezik a japán, a brazil, az orosz és a török kiadás is.

KÖNYVBEMUTATÓK
Tavasszal három különleges könyvbemutatóra is sor kerül a Magvető Caféban.
április 25-én, 6 óra - Bolgár Dániel: Miért éppen a zsidók 
május 7-én, 6 óra - Bácsatyai Dániel: Bulcsú
május 28-án, 6 óra - Benedek Miklós – Vajda Katalin Maradok tisztelettel, Benedek Miklós. Ez az esemény regisztrációköteles.

forrás: Steinmacher Kornélia