Ugrás a fő tartalomra

Jane Birkin előtt tiszteleg új dalával WXLFLESS

WXLFLESS aka Farkas Dávid az idei Kikeltető mezőnyéből már ismerős lehet, ahová az akkor még kiadatlan Jane Birkin-nel pályázott. A dal most megjelent és egy különleges klippel tiszteleg a címadó előtt.


WXLFLESS egy ideje aktív a hazai zenei színtéren, az előző lemezén Beton.Hofival és Csokyval is volt egy közös track, de szerzett már zenét a Nemzeti Filmintézetnek is. Az idei Kikeltetőn bekerült a legjobb 16 közé, az oda beküldött dalt most már bárki meghallgathatja – de még inkább érdemes megnézni a hozzá forgatott kisfilmet.

A dal a brit énekes-színésznő halálakor született, egyfajta tisztelgésként Birkin életműve előtt. Ennek megfelelően a klip koncepciója a női összetartás és gyermekkori ottalvós éjszakák megörökítése volt. A rendező, Cserkuti Viola barátnőit hívta el szerepelni, hogy a szeretet és intim pillanatok organikusan legyenek megörökítve, így autentikusabbá téve a végeredményt. A szereplők közt volt Mészáros Annamari (jógaoktató és szabó) Pasztircsák Larisza (designer - Mrs Herskin), Balogh Dóra (műsorszerkesztő, scripter, vágó) Sutus Fanni (fotós, Studio Expo) és a rendező maga is. A forgatáson és post production fázisban is kizárólag nők dolgoztak. „Jane előtt tisztelgünk egy vitathatatlanul női témával ami ünnepli szeretetünket egymás és az élet iránt, kompromisszumok nélkül.” – meséli a kisfilm koncepciójáról Viola.

„Sutus Fanni fotográfus volt a projekthez a legalkalmasabb, mint cinematographer, hiszen az ő művészete is konzekvensen a feminin mood csúcsa. Inspirációnk a Sophia Coppola filmek képi világa, a vintage ruhák iránti rajongásunk, a beauty, továbbá a szimbolizmus és boszorkányság volt.” 

WXLFLESS zenéjében korábban az őszinteség mellett az eladhatóság is szempont volt – viszont az idő előrehaladtával az utóbbihoz hasonló elvárások már sokkal kevésbé határozzák meg művészetét. Dávid a WMMD artist2watch előadó-támogatói programjának kiemelt előadója - a klip is a kezdeményezés keretében valósult meg. A Jane Birkin a hamarosan érkező REBEL című lemez egyik előfutára, a néhány hete megjelent Senki kölyke-hez viszonyítva egy merőben más hangulatot hoz - az album leginkább Dávid számára a kísérletezésről és az elvárások nélküli alkotás öröméről szól.


forrás: Léderer Fruzsi