Ugrás a fő tartalomra

Darabokra esel? Összerakhatod magad Richard Zalai újdonságával!

Április kilencedikén első idei koncertjét adja Zalai Richard. A koncert előtt még különleges vizuális világgal támogatja meg személyes kedvenc dalát a bemutatkozó lemezéről.

Zalai Richard neve az általa alapított IALAZ kapcsán lehet ismerős sokaknak. Saját nevén futó projektjében a neoklasszikus zene, az ambient és a downtempo határán alkot. 2023-ban jelentkezett egy teljes bemutatkozó albummal, ami az Up&Down címet viseli.


„A dal a lemez második oldalának első dala. Az első oldal a negatív, a második pedig a pozitív oldal. Ez volt amúgy az első dal, amit megírtam a lemezről és a személyes kedvencem is. Köré íródott a többi dal.” – meséli Richard a Hope megszületéséről. „Mindenképp szerettem volna egy vizuális anyagot a dalnak, ami végig vezeti a nézőt/hallgatót a történetemen.”

A Hope így kapott egy különleges vizuális megjelenítést, amin egy különleges, profi csapat dolgozott. Az operatőr a Zsigmond Vilmos díjas operatőr M. Deák Kristóf volt, akivel a Dunán rögzített live session videó is készült. A rendező Simon Gergő, a vágó Tarczi Tamás, a fényelő pedig Tőtszegi Szilárd volt.

Ahogy Richard említette a történetét szerette volna vizuálisan elmesélni, ehhez a kortárs táncot választotta, mint formanyelvet. Köpösdi Ádám táncos személyén keresztül adják át a videóban Richard érzéseit.

„A tavalyi év elég sok megpróbáltatással járt, mind szellemileg és fizikailag is holtpontra kerültem. A kiégés utáni állapotot írja le az album, ahogy az ember próbál kiutat és megoldást találni. Az én mentális és fizikai kiégésem önterápiája a lemez. Darabokra esel és újra összerakod magad. A kiutat a zene adta, az alkotás segített feldolgozni az élményeket és egyszerűen kiírtam magamból az élet nehézségeit.”

A klipben a külső vizes jeleneteket a Rudabányai tónál forgatta le a csapat a napfelkeltében, a leugrást egy kőbányai háztetőn, a benti jelenteket pedig a Dreher-villában. Aki szeretné élőben is átélni Zalai Richard zenéjét, annak április kilencedikén a Központ pincéjébe érdemes ellátogatni, ahol a cseh Chalupski lesz az est másik fellépője. Két különleges hangulatú szerző ad koncertet, így nem érdemes kihagyni a lehetőséget, mert egy ritkán látható páros áll majd a színpadon. 

forrás: Bodó Bence