Ugrás a fő tartalomra

A Szigeten is fellépő Fontaines D.C. új dallal vezeti fel közelgő lemezét

Augusztus 23-án érkezik a Sziget közönségét egyszer már megbuliztató és idén nyáron ezt megismétlő Fontaines D.C. új lemeze, a ROMANCE. Az album a nagy sikerű Skinty Fia című anyagot követi, és a Dublinból származó, de már Londonban alkotó zenekar első olyan albuma, ami az XL Recordings kiadónál jelenik meg. A banda eddigi legmagabiztosabb, legtalálékonyabb és hangzásában legkalandosabb kiadványaként beharangozott lemez producere James Ford lett. James amellett, hogy a The Last Shadow Puppets tagja volt, producerként olyan nevekkel dolgozott együtt, mint az Arctic Monkeys, a Blur, a Depeche Mode, a Foals vagy Kylie Minogue.


Az első dal a közelgő albumról a sodró lendületű Starburster, melyet a frontember londoni St Pancras megállónál elszenvedett pánikrohama inspirált, ennek megfelelően néhol zaklatott lélegzetvételek tarkítják. Nem kevésbé zaklatott hangvételű videóklipjét Aube Perrie (Megan Thee Stallion, Harry Styles, The Hives) készítette.

A 11 dalos ROMANCE zenei hangzásvilága akkor kezdett kikristályosodni a tagokban, mikor Amerikában és Mexikóban turnéztak az Arctic Monkeys társaságában, közben pedig zenéket mutogattak egymásnak. A felfrissített közös metszetre Shygirl, Sega Bodega, A$AP Ferg, az OutKast és a The Prodigy munkásságából inspirálódva találtak rá. Ezek után ki-ki Spanyolországban (közben apukává válva), Los Angelesben vagy épp Párizsban töltődött, majd pedig Londonban találkoztak újra és kezdtek el dolgozni zenei komfortzónájuk tágításán. 2023 őszén, az amerikai arénaturné végeztével egy hónapot töltöttek közös dalszerzéssel, majd egy londoni stúdióban és egy Párizs melletti kastélyban, a stúdiófelszerelés között aludva merültek el a lemez munkálataiban.

Az album témájáról a frontembernek Katsuhiro Ôtomo Akira című animéje jut eszébe, melyben a technológiai leépülés és politikai korrupció forgatagában is szárba tud szökkenni a szerelem. "Ez lenyűgöz engem – szerelmesnek lenni, amikor eljön a világ vége. Az album arról szól, hogy megvédjük ezt a kis lángot. Minél nagyobb armageddon rajzolódik ki körülöttünk, annál értékesebbé válik ez a lángocska. El kell döntenünk, hogy mi a valóság: a kézzelfogható világ, vagy az, ami a fejünkben van?"


forrás: Steszkó Zsanett
fotó: Theo Cottle