Ugrás a fő tartalomra

Alice Winn könyvében a kamaszkor minden gyötrelme összetalálkozik a legvéresebb valósággal

Egy angol elitgimnázium csapatnyi diákja éppen csak elkezdi felfedezni a testi és lelki élet gyönyöreit és kínjait, amikor kitör az első világháború. A távolinak tűnő háború egy csapásra a saját történetükké válik, amikor tizenhat-tizenhét évesen a frontvonalban találják magukat. Gaunt, a félig angol, félig német „óriás” anyja hazafiasságát bizonyítandó kényszerül bevonulni, míg szerelme, az érzékeny, újgazdag Ellwood saját identitását és a reménytelennek hitt szerelmet keresi a háború poklában.


A kamaszkor minden gyötrelme találkozik össze a legvéresebb valósággal. Látjuk a lövészárkokat Loosban, a gáztámadást Ypres-ben, a somme-i véres ütközetet, az emberi kegyetlenség és a modern haditechnika pusztítását, és mindeközben egy tökéletesen reménytelen, mégis banálisan megejtő történetnek szurkolunk, remélve, hogy a szerelem valahogy mégis győzedelmeskedik a világon. Alice Winn regénye egyszerre szól a legelemibb és legemberibb történetekről és az európai kultúrát alapjaiban megrázó szörnyű háború mindennapjairól.

Az In Memoriam alapkérdése, hogy hogyan élhető túl a háborús kataklizma, mi marad az emberi érzésekből és mi menthető meg a távolba vesző békebeli világ kincseiből. Hiába ismerjük a száz évvel ezelőtti háború történetét, mintha mégsem tanultunk volna róla, belőle eleget.

„Nehéz elhinni, hogy az In Memoriam a szerző első regénye, annyira biztos kézzel, hatásosan és megkapóan megírt szöveg. Alice Winn két fiatalember megindító szerelméről, egy magániskola védett idilljéről és az első világháború nyugati frontjának elmondhatatlan szörnyűségéről mesél. Gaunt és Ellwood alakja azután is hosszan velünk marad, miután elolvastuk az utolsó oldalakat is.” - Maggie O’Farrell, a Hamnet szerzője

„Szívszorítóan romantikus történet az első világháború borzalmai között megtalált tiltott szerelemről.” - Rainy Day Books

Alice Winn egykori középiskolájában kutatva talált rá az első világháború idején kiadott iskolai újságra, amelyet a diákok szerkesztettek, iskolai életük eseményeinek krónikájaként. A háború kitörésének hírét lelkes hazafiassággal üdvözölték, ám a lap oldalait hamarosan ellepték a fronton meghalt vagy megsebesült kamasz katonák névsorai, a róluk szóló visszaemlékezések. Az In Memoriam rovat a korszak kegyetlen mementójává vált, amely az európai harcokban részt vevő több százezer fiatalember értelmetlen pusztulásáról tanúskodott. A regénybeli magániskola mindennapjai ugyanakkor az évszázados tabuk kijátszásával is telnek: jóllehet, hallgatólagosan elfogadott konszenzus övezi a fiúk közötti szerelmet, a nyilvánosság előtt ez a viszony azonban titkolt, tiltott és büntetendő. Az érzések csak rejtve, verssorok és idézetek formájában elmondhatók, s ugyanilyen kimondatlanul ott van a társadalmi különbségekből fakadó ellentétek és sztereotípiák mérgező valósága is. Winn ebbe a közegbe helyezi a költészetért, bajtársiasságért és hazafiasságért rajongó tizenéves hőseit. A szerző Párizsban nőtt fel, jelenleg Brooklynban él.


forrás: Takács Réka