Ugrás a fő tartalomra

Történelemmel átitatott riffek – Megjelent a Palásti Csata 1552 című rockopera.

Március 29-én egy kivételes zenei újdonsággal gazdagodik a magyar zenei paletta, amely az ország történelmének egyik legdrámaibb ütközetét öleli fel rockopera formájában. Róm Gábriel, a projekt megálmodója és zenei vezetője kifejezetten a rockzene dinamikáját választotta a jelentős történelmi esemény tragédiájának kifejezésére.


A Palásti Csata 1552 rockopera megszületése
Gábriel múltjának és zenei karrierjének összefonódása mondhatni determinálta a Palásti Csata 1552 megszületését. A zenész fő hangszere a gitár és a hegedű, így az elmúlt 25 évben volt alkalma elmélyülni a haza rock-, komoly-, és folkzenében is. Emellett tevékenykedett producerként és zeneszerzőként, így nem csoda, hogy fellépett benne az igény egy komoly és átfogó mű készítésére. A rockopera megírására ösztönzőleg hatott, hogy ő maga is Paláston nevelkedett három éves korától. A darab ötlete kapcsán a következő gondolatokat fogalmazta meg: „Fő motivációim egyike a palásti csata emlékének ápolása és megismertetése a nemzettel, ugyanis a mohácsi után ez volt a legnagyobb csata, mégsem tud róla a magyarok kilencven százaléka. Majdnem húszezer ember veszett oda két nap alatt, ha mindkét oldalt számításba vesszük. Egyéb motivációként kétségtelenül az önmegvalósítás nemes ingerét nevezném.”
A színpadi művészet és a zene erejét felhasználva Gábriel célja, hogy újra megismerjük és elmerüljünk ebben a sorsdöntő pillanatban, úgy, hogy közben kikapcsolódhassunk és elfelejthessük a szürke hétköznapok nehézségeit.

Két és fél év kőkemény munka
A munka folyamata hosszú és megpróbáltatásokkal teli volt, de Gábriel eltökéltsége és kitartása végül meghozta az eredményét. Két és fél év elteltével elkészült a rockopera, amely méltó módon örökíti meg a palásti csata emlékét. Az önfinanszírozás nehézségei és az egyéb kihívások csak újabb lendületet adtak az alkotásnak, és tanulságokkal gazdagították a folyamatot. Az ilyen jellegű művészeti projektben való részvétel sosem könnyű, de Gábriel minden akadályt leküzdött, hogy megvalósíthassa vízióját.
A mű létrehozása során művészek csapata együtt dolgozott azon, hogy valami egyedülállót teremtsenek. A zenészek, énekesek és egyéb szakemberek összefogása, a koordináció és a közös cél iránti elkötelezettség kulcsfontosságú volt a projekt sikeréhez. A baráti kapcsolatok és az ismerősök segítsége pedig még inkább fokozta az együttműködés örömét és hatékonyságát. Minden egyes résztvevő elhivatottsága és tehetsége hozzájárult a Palásti Csata 1552 rockopera egyedülálló atmoszférájának megteremtéséhez, ami még inkább felhívja a figyelmet arra az óriási erőre, amit egy hasonló összefogás tartogat magában.

Palásti Csata 1552 a színpadon és képregényként
Természetesen a rockopera színpadra vitele is szerepel a tervek között. Gábriel számára fontos, hogy az alkotás ebben a formában is eljusson a közönséghez, hogy élőben is mindenki részese lehessen ennek a nem mindennapi élménynek. Amíg a darab színpadra kerülésére várunk, addig képregény formájában ismerhetjük meg ezt a sorsdöntő történelmi eseményt. Ez a formátum kiváló eszköz arra, hogy vizuális formában elevenítsük fel a múltat. Az illusztrációk és a szöveg képesek elvezetni minket egy olyan utazásra, ahol részesei lehetünk a csata epikus eseményeinek, miközben megismerjük az egyes karakterek érzéseit és gondolatait. Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy még a színpadi előadás előtt részesei lehessünk a palásti csata lenyűgöző történetének.


forrás: Seprényi Fanni