Ugrás a fő tartalomra

OLVASÓI ÉLMÉNY: Ilyen volt az Unoka a Gerbeaud-házból

Az elmúlt években főleg önismereti kiadványokat, valamint szórakoztató irodalmakat olvastam. Idén szeretnék több életrajzot, memoárt a kezembe venni, mert ezekkel a munkákkal sok extra részinformációhoz, érdekességhez juthatunk hozzá, amelyek teljesebbé teszik a fejünkben élő képet az adott téma, esemény, személy kapcsán.


Éppen ezért olvastam el Hulej Emese legújabb lendületes írását, Unoka a Gerbeaud-házból - Edith története címmel, amelyben méltó emléket állít a legendás cukrász, a macskanyelvet, továbbá a konyakmeggyet meghonosító Gerbeaud Emil unokájának, Elischer Edithnek. Az informatív, korhű képet festő, édesen keserű kötet bevezet minket a Gerbeaud-ház kulisszái mögé, a híres család életébe, annak virágkorába, megpróbáltatásaiba.

Elischer Edith egy törékenynek tűnő, ám hihetetlenül erős, tűzről pattant nő volt. Nagypolgári környezetben, úrilányként nevelkedett, szorgalmas, művelt, empatikus felnőtté vált. A német megszállás után menedéket nyújtott zsidóknak, szembeszállt a nyilasokkal, még az ÁVH kihallgatói sem törték meg, holott a kommunisták börtöneiben hat évet is eltöltött. Nem véletlen tehát, hogy élete vége felé emberi helytállásáért átvehette a francia Becsületrendet. Az első fejezetekben Gerbeaud Emilről kapunk információkat, megismerhetjük a család letelepedését, gyarapodását, a Gerbeaud-ház létrejöttét. A fókusz Edith személyére körülbelül a nyolcvanadik oldalon helyeződik át.

Az olvasás során olyan témákkal foglalkozhatunk, mint a világháború, az államosítás, a börtönévek viszontagságai, a "későn érkező" igaz szerelem, az összetartás, a félelem, a hatalommal való visszaélés, a kultúra (zene, színház, könyvek) fontossága, a tanulás, a tanítás. A könyv főüzenete számomra az, hogy a kiforrott, tudatos nevelés sikeres, erős, tiszta lelkű felnőtteket eredményezhet, akik azokban az időkben is tiszteségesen képesek helyt állni, amikor sokan már rég bekattannak, kifordulnak magukból, elárulnak másokat. 

Hulej Emese nagyon jól érzett rá arra, hogyan örökítheti meg Edith sorsát. A szerző amellett, hogy a Gerbeaud-leszármazottak családi archívumában kutatott, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában periratok, kihallgatási jegyzőkönyvek, ügynökségi jelentések között is hosszasan, kitartóan nyomozott. A kiadvány éke, hogy Edith és férje, Tibor közötti szívmelengető levelezésekből kapunk részleteket, illetve a család magánarchívumából is megismerhetünk sosem látott fotókat. Az olvasás során egyetlen dolog zavart, mégpedig az éppen említett képek megjelenítése, amelyek mondatokat szakítottak félbe. Nekem picit kényelmesebb, logikusabb lett volna, hogyha ezek inkább két fejezet között, vagy a könyv végén kapnak teret.

AMI VELEM MARADT, MINT GONDOLATISÁG: (SPOILER!)
- Hihetetlen, felháborító, hogy milyen könnyedén vehették, vehetik el az embertől azt, amiért évtizedeken át megdolgozott.
- Elengedhetetlen, hogy életünk minden szakaszában időt szánjunk a testi, a lelki fejlődésünkre. Fontos, hogy újra meg újra feltöltődjünk a kultúra szépségeivel.
- Vajon mitől leszünk bátrak? Mitől leszünk gyávák?
- A legkeményebb időkben az erő, a józanság lehet az egyetlen támaszunk. Nem a vak, naiv remény.
- A tanulás, a fejlődés során nincsen csodamódszer. Csak a szorgalom visz el minket a célhoz.

IDÉZET A KÖNYV HANGULATÁBÓL:
"Minden család életének van egy aranykora. Amikor már mindenki megszületett, de még senki nem halt meg. És rendszerint van egy hely, ahová a legszebb emlékek kötődnek. (57. oldal)

"Nem lehet tudni mi jön, de abból, ami van, egyszerűen ki kell hozni a legtöbbet." (114 oldal)

"Az azonnal megkezdett kihallgatások is arra szolgáltak, hogy teljesen elveszettnek érezze magát. Ki volt ez találva. Kirántani az embert az életéből, elszakítani mindenkitől, elvinni valahová, amiről semmit sem tud, aztán durván, trágár módon beszélni vele, kiabálni, faggatni még a szexuális szokásairól is, közben folyamatosan durván fenyegetni." (128-129. oldal)

NEKED AJÁNLOM:
- Ha érdekel az első családi nagyvállalkozások egyike, ahol az üzlet mögött egy művelt, példamutató família állt. 
- Ha szeretsz visszautazni az időben, kitartó emberekről olvasni, mások hibáiból tanulni. Ha hiszed, hogy a történelem újra meg újra megismétli önmagát, hogy nincs új a nap alatt.


Értékelés: 6/6
Cím: Unoka a Gerbeaud-házból - Edith története
Szerző: Hulej Emese
Oldalak száma: 203
Kiadó: JAFFA