Ugrás a fő tartalomra

MEGHALLGATTAM! Régi sulis rap és korhű ábrázolás az új Pogány Induló lemez



A korongon tíz dalt kapunk, melyeket remek keretbe foglal az, hogy az album hallgatását bakelitek recsegése fűszerezi. A munka komor, sötét hangulatban született, miközben élethűen ábrázolja a mai fiatalok rideg világát, szabadságvágyát. Visszatérő témát jelent a család, a gyerekek, a példamutatás, az alázat, a megfelelési kényszer, a céltudatosság, az önelemzés, a dohányzás, az alkohol, az illegális szerek, vagy éppen a börtön. Pogány Induló ezúttal sem játsza meg magát, erőteljes sorokkal, lírai képekkel, bőr alá kúszó orgánummal, meglepő, illetve nem annyira váratlan közreműködőkkel építkezik.


A DALOK:
A zenehallgatást a legfrissebb klipes nótával, az Úgy hiszemmel indíthatjuk, amelyhez Büki Balázs rendezésében készült videó. A multitalentum azt mondja, hogy megcsinálja a lehetetlent. Egy biztos, a korongot erősen kezdte meg. A Gengetek ellen sokunk számára lehet ismerős, ugyanis már decemberben megjelent videóklip formájában (rendezés: Crizzly, Pogány Induló), az előadó költőien bánik a szavakkal, így hozza közelebb egymáshoz a család és a romlott világ tematikát. Harmadik trackként érkezik az Ótvar Pestis oldalán készített, a nyomást fókuszba állító J11, majd jön az egy percnél alig hosszabb, az esélyeken, a kitartáson morfondírozó SKIT, a hidegrázós énekkel építkező Mámor, vagy éppen a folyamatos rohanásról, pörgésről, meg nem állásról szóló Kitartást. A 15 közreműködője nem okoz nagy meglepetést, ugyanis Pogány Induló fellépésein gyakran feltűnik Ekhoe, továbbá több közös dalt is jegyeztek már együtt. Ahogy a párostól megszokhattuk, ez a szerzemény is erős lett, nekem az egyik személyes kedvencem a korongról. A következő feat VZS, Hibrid mellett robban. A Zárka-ban a trió a bűnökről, a börtönbüntetésről mesél, illetve több sorukban Khaze-t biztatják kitartásra. Számomra a legnagyobb rácsodálkozást az utolsó előtti szám, a Székelykapu jelentette, amelyben a Parno Graszt bizonyít. Ennek a dalnak a hangulata igazi időutazást jelentett, visszavitt a tinédzser éveim emlékeihez, amikor napjaim nagy részében pontosan ilyen nótákat pörgettem. Zárásként megkapjuk a címadó szerzeményt, a Vagy Mindent Vagy Semmit utolsó mondata brutálisan hatásos, erős lett. Pár pillanatig sokkban maradtam. A pofám leszakadt...

Vagy Mindent Vagy Semmit albumot ajánlom mindenkinek, aki szereti a régi sulis rappet, az önazonos elődókat, azokat a produkciókat, amelyek korhű ábrázolást nyújtanak a hallgató számára. Jómagam zeneileg is imádtam ezt a munkát a gitárral, a zongorával, a hegedűvel. A koronghoz persze nem csak a közreműködők tették hozzá a szükséges pluszt, zeneszerzőként bizonyított Mihálku Balázs, Urbányi Zóra, Veres Tilda Panna, Oláh Józsi, Oláh Heléna, Anti von Klewitz, a produceri teendőket pedig Zomblaze, valamit Poszti látta el.


szerző: nikiahatos