Ugrás a fő tartalomra

HÍRLEVÉL: Ezekkel a kiadványokkal rázta fel a februárt a Corvina kiadó

A Corvina kiadó idén is számos új ismeretterjesztő könyvvel bővíti kínálatát, miközben nem feledkeznek meg a tavalyi év sikereiről sem. Több népszerű kiadványt újranyomtak, így azok újra ott csücsülnek a könyvesboltok polcain.

Ungváry Krisztián hadtörténész munkája a megjelenésekor, 1998-ban, hatalmas űrt töltött be. Több mint fél évszázaddal a drámai események után ez volt az első átfogó, ideológiai felhangoktól mentes, hiteles és olvasmányos monográfia e mindmáig sokakat érdeklő és foglalkoztató témáról. A kötet levéltári források mellett számos visszaemlékezést idéz és hasznosít. A műben szerencsésen ötvöződik a mikrotörténetírás célkitűzése és a háború nagyobb összefüggéseinek mélyebb bemutatása plasztikus képet kap az olvasó a hadműveletek napi változásairól, a lakosság életéről, szenvedéseiről, a kegyetlenkedésekről és az élet újraindulásáról. Az olvasó utcáról utcára, sőt olykor házról házra követheti végig a főváros ostromának menetét. A nagysikerű könyv mostani kiadása húsz új képpel bővült az előzőhöz képest, és csaknem száz fotódokumentumot tartalmaz immár. Külön alfejezetet kapott Budapest hidjainak sorsa. A szerző feldolgozta legújabb kutatásainak eredményeit, az ismeretek mai állásához igazította a tizennégy szövegközti táblázat adatait, és utal a témába vágó legújabb irodalomra is. Több térképrészlet és egy kivehető, színes áttekintő térkép illusztrálja az elmondottakat és magyarázza a hadi eseményeket.

NYÁRY KRISZTIÁN - ÍGY ETTEK ŐK - MAGYAR ÍRÓK ÉS ÉTELEIK
Nyáry Krisztián legújabb könyvében találkozik otthonunk két legőszintébb pontja: a kamránk és a könyvespolcunk. Az irodalomnak épp olyan ősi témája a gasztronómia, mint a szerelem. A legjobb magyar írók egy tál étel történetén keresztül mindent el tudtak mesélni szegénységről és gazdagságról, örömről és boldogtalanságról. Krúdy és Mikszáth nagyevő hősei, Móricz szegényember-portréi, Kosztolányi habos süteményt faló nőalakjai vagy éppen József Attila sosem volt libasültje nem alapanyagokról és főzéstechnikákról, hanem az ember leglényegéről szólnak. Ez a könyv olyan magyar írókat mutat be, akik az evés, az étkezési szokások vagy a főzés ábrázolásán keresztül mondtak el valami érvényeset a világról, Magyarországról vagy az emberi viszonyokról. És persze többségük a magánéletben is szeretett enni, vagy legalábbis jó ételekről álmodozni. 30 író, 30 történet és kétszer annyi recept - Nyáry Krisztián megszokott stílusában.

Mi az, hogy Budapest Outdoor? Ez magyarul nagyjából azt jelenti, hogy városiak, kívül tágasabb! Húzzatok ki a fotelből, a lakásból, várnak a hegyek, vár a természet, vár a mozgás.
A könyv azoknak szól, akik belevágnának, de nem tudják, hova érdemes menni; azoknak, akik elvesznek a turistautak labirintus-szövevényében; azoknak, akik már több helyen voltak, de szeretnének még új, érdekes helyeket felfedezni; és végül azoknak is, akik valamiért most nem tudnak elindulni, de meg akarják ismerni, át akarják élni, milyen kincseket rejteget a magyar főváros és környéke. Ez a könyv nem kevesebbre vállalkozik, minthogy új, fogyasztóbarát szempontok alapján próbálja rendszerezni a túralehetőséget a főváros nyugati felét övező Budai-hegységben, és emellett válogatást nyújtson az egy óra utazási időn belül elérhető túrahelyekről a Pilis, a Visegrádi-hegység és a Gerecse legérdekesebb részein.


Ez a kis könyv a magyar nyelv iránt érdeklődőknek szól. A szerző igyekezett érdekes dolgokat elmesélni erről a gyönyörű nyelvről, de célja nem a kimerítő leírás volt. Se nem tankönyv ez, se nem kézikönyv - viszont sokak érdeklődését fel tudja kelteni, és előveszik a könyv végén felsorolt további olvasmányok valamelyikét. Néhol eléggé szakszerű, mert muszáj megmutatni, hogyan dolgozik a nyelvész és milyen alapon teszi megállapításait - hogy mi az a "gyök", mi bizonyítja a finnugor eredetet, miért nincs egyszerűsödés, miért olyan nehezen érthető a Halotti Beszéd, miért tér el a helyesírás a kiejtéstől, és így tovább. A leírtakat tudós elődök és mai kollégák vették észre, kutatták ki és írták meg. 
1917: Cseka néven megalakul a KGB elődje, azaz a szovjet titkosrendőrség, minden idők egyik legpusztítóbb erőszakszervezete.
A bosszúálló Lenintől kezdve tömeggyilkosok hosszú sora vonul fel ezen történet véres lapjain: Sztálin, Berija, Jagoda, Dzerzsinszkij, Szerov; de felsorakoznak a kettős ügynökök és a mesterkémek is. Sokak számára bizonyára újdonság lesz a Münzenberg-hálózat, a "cambridge-i ötök", a Vörös zenekar vagy a "Farewell"-ügy krimibe illően izgalmas története. Átfogó képet kapunk a Vatikánról mint kémek tanyájáról, megismerjük a II. János Pál pápa elleni merénylet hátterét, és még sok száz elképesztően izgalmas eset leírását: vagyis a 20. század történelmét. Nekünk, magyaroknak különösen tanulságos olvasni e könyvet, hiszen a szovjet politikai elit élet-halál harca évtizedeken át befolyásolta országunk történéseit, így áttételesen kihat a mai életünkre is.