Ugrás a fő tartalomra

A legnagyobb festők műveit állítják ki a Róma - Budapest tárlaton

Hamarosan megnyitja kapuit a Róma – Budapest kiállítás a Virág Judit Galériában. A néhány hétig nyitva tartó ingyenes tárlat olyan műalkotásokat mutat be, amelyek többsége magángyűjteményekben van, így a széles publikum soha, vagy csak nagyon ritkán láthatja őket. Többek között Aba Novák Vilmos, Patkó Károly, Gulácsy Lajos, Vaszary János kivételes, Itália ihlette művei kerülnek a kiállítóterekbe. A képek többsége színes, életigenlő, olaszos életérzést hordoz magában és jól reprezentálja Róma és Olaszország hatását a magyar művészetre.


Róma városa ihleti a Virág Judit Galéria legújabb, összművészeti tárlatát. Február 22-től öt teljes héten át ingyenesen látogathatják az érdeklődők a Róma - Budapest kiállítást. Több száz négyzetméteren mintegy 100 képet, szobrot és műtárgyat állít ki a galéria. A műkincsek nagy része magántulajdonban van, ezért a közönség ritkán, vagy szinte soha nem csodálhatja meg őket. 

A tárlat megnyitását több éves kutató munka előzte meg. Egy exkluzív, hiánypótló kötet is készült, amelyben a kiállított képek fotóit, valamint a korabeli illusztrációkat neves művészettörténészek által írt tanulmányok kísérik. 

A kiállításon látható lesz Aba Novák Vilmos 1930-as Kikötő című monumentális műve, amely a Virág Judit Galéria aukcióján évekkel ezelőtt 110 millió forintért kelt el. A színes, jó hangulatú, kivételes szépségű festmény a kiállítás egyik leglátványosabb darabja.

Gulácsy Lajos Olaszországban találta meg önmagát, élete jelentős részét ott töltötte. A mostani kiállításon egy 1904-ben készült, igazi reneszánsz hangulatú női aktot csodálhatnak meg az érdeklődők a festőtől. Gulácsy Lajos művészetét újra nagyra értékeli a szakma, nemrégiben életműkiállítása volt a magyar Nemzeti Galériában.

A Róma - Budapest kiállításon nem csak festmények, hanem egyéb műtárgyak is láthatóak lesznek, többek között Sztehlo Lili, eredetileg a városmajori templomba készült üvegablaka is. A kétméteres ablakot a Virág Judit Galéria restauráltatta, hogy a magyar egyházi művészet gyöngyszeme teljes pompájában fogadja a látogatókat.

Vaszary János művei is rendre 100 millió forint feletti áron kelnek el. Vaszary imádta Olaszországot, az itáliai hangulatot, strandokat, városokat. Ezt a lelkesedést bárki átérezheti, aki rápillant a Pincio Rómában című, 1936-ból származó rendkívül életvidám festményre, amely a nagyvárosi életképfestészet egyik gyönyörű példája.

A Virág Judit Galéria különleges tárlatán a fentiek mellett többek között Batthyány Gyula, Kontuly Béla, Márffy Ödön, Patkó Károly és Scheiber Hugó alkotásait is kiállítják 2024. február 22. és március28. között.

forrás: Molnár Ágnes