Ugrás a fő tartalomra

Hamarosan a magyar popfesztiválokra is beszivároghat a balett?

Kultúrtörténeti esemény zajlott Olaszországban, amelynek magyar vonatkozása is volt. Könnyűzenei fesztiválon még soha nem táncoltak balettművészek igazi klasszikus darabot. Szombaton, a 74. Sanremo Zenei Fesztivál gálaestjén megtört a jég. A világ leghíresebb táncosa, Roberto Bolle és a svájci Béjart Ballet Lausanne tagjai léptek fel az Eurovíziós Dalfesztivál olasz elődöntőjének tekinthető gálán.


A színpadon ott volt Kovács Zsolt Vencel, a fiatal magyar szólista is, aki jelenleg az egyik legismertebb magyar balettművész a nemzetközi táncvilágban. A televíziós közvetítés statisztikái szerint: a balett táncosokat több mint 18 millióan nézték a tévében.

Az idei sanremói fesztivál egy olyan zenei maraton volt, amelyben 30 énekes, zenekar mérte össze tudását, a legnagyobb nézettsége azonban a műsornak akkor volt, amikor a balett művészek léptek színpadra. A győztes egyébként részt vehet az idei Eurovíziós Dalfesztiválon, amelyet Svédországban rendeznek meg májusban.

A február 10-én lezajlott olasz esemény presztízsét jól jelzi, hogy itt korábban sztárvendégként fellépet John Travolta, Louis Armstrong, Stevie Wonder, de még a Kiss zenekar is. Idén azért hívták meg Roberto Bollét az eseményre, mert a szervezők szerint: "Bollénak az évek során sikerült minden korosztályt közelebb hoznia a művészet e rendkívüli műfajához. Munkássága egyfajta hidat képez a műfajok, stílusok és generációk között is" - mondta a zenei esemény műsorvezetője a fesztivál sajtótájékoztatóján.

Kovács Zsolt Vencel szerint, a világtrend itthon is hamarosan megjelenik majd, egyre több könnyedebb eseményre, fesztiválra, gálára hívják majd meg a klasszikus műfajok kiválóságait. Mindez emeli majd az rendezvények színvonalát és komoly népszerűséget jelenthet majd a klasszikus műfajoknak és az átlagnál nagyobb bevételeket is generálhat.

Ki az a Roberto Bolle?
1975-ben született, aki több művészeti rekordot is tart. ő az első táncos a történelemben, aki egyszerre volt a milánói Teatro alla Scala Étoile-je és a New York-i American Ballet Theatre főtáncosa. A karrierje 11 évesen kezdődött az Accademia Teatro alla Scala balettiskolájában Tehetsége igazán 1990-ben bontakozhatott ki, amikor Rudolf Nurejev mester felfigyelt rá. Innentől kezdve ez egyik siker a másik után következett. Bolléról Kovács Zsolt Vencel egy interjúban azt nyilatkozta, hogy a szakmában sokan úgy tartják, hogy a közel ötven éves művész igazi vámpír, mert szinte egyáltalán nem öregszik. A magyar táncos interjúi többségében megemlíti az olasz sztárt, akinek egészségtudatos életmódját Magyarországon gyakorta népszerűsíti is.

forrás: Kiss Katalin - EKP
fotó: BFE