Ugrás a fő tartalomra

SZIGET 2024: Társadalmi ügyek melletti kiállásáért kapott nemzetközi díjat a fesztivál

Újabb kategóriában ismerték el a Szigetet a legnagyobb presztízsű nemzetközi fesztivál megmérettetésen, a European Festival Awards-on. A Take a stand, azaz a társadalmi ügyek melletti Kiállás kategóriában ezúttal a Sziget törekvéseit díjazta az európai szakemberekből álló zsűri. A díjátadó gálára január 17-én került sor, a hollandiai Groningen-ben. A European Festival Awards-tól függetlenül pedig a napokban, az A Greener Future tanúsítvánnyal, a Sziget fenntarthatósági törekvéseit is elismerték.


Itt az ideje kiállni Európáért, sőt az egész világért. Egy olyan mozgalmat kell létrehoznunk, amely ösztönzi a társadalmi összetartást, és támogatja toleranciát – írják a Take a Stand-díj létrehozói, kiemelve, hogy arra kell ösztönözni az embereket, hogy kiálljanak a békés párbeszédért, humanizmusért, toleranciáért és a kölcsönös megértésért.

A Take a Stand-díjat minden évben az a fesztivál kapja, melynek tevékenysége kiemelkedően hozzájárul e célok eléréséhez. Kádár Tamás, a Sziget főszervezője elmondta: “ A Sziget a kezdetek óta képviseli ezen értékeket, kiáll az elfogadás, a tolerancia, az egyén szabadsága mellett. Ezeket az elveket, a Sziget DNS-ét alkotó értékeinket, több mint egy évtizede az Island of Freedom és a Love Revolution szlogenek égisze alatt foglaltuk össze, de 30 éve meghatározó alappillérei a programszervezésünknek, kommunikációnknak is.”

A nagy presztízsű európai fesztivál elismerést, a European Festival Awards-ot, a Yourope európai fesztiválszövetség és a Virtual Festivals Europe fesztiválhonlap alapította több, mint 10 éve. A díj eddigi történetében a Sziget kétszer hozta el a Legjobb Nagyfesztivál fődíjat, két alkalommal nyert a Best Line-up kategóriában is, és nem volt olyan év, hogy a Sziget ne jutott volna valamilyen kategóriában a legjobbak közé.


Idén a Sziget Szervezőiroda Az év promótere, a Sziget Fesztivál Az év lineup-ja kategóriában is shortlist-es volt, a Heineken Balaton Sound pedig ismét bekerült a legjobb közepes méretű fesztiválok közé. Végül a Sziget a Take a Stand kategóriában végzett az élen, olyan fesztiválok versenyében, mint a dán Roskilde, a spanyol Sonraìz, a finn Provinssi vagy a szlovák Pohoda.

A Sziget – a European Festival Awards-tól függetlenül – egy másik nemzetközi megtiszteltetésben is részesült nemrég, mely szerint az A Greener Future (AGF) tanúsítvány a Sziget fenntarthatósági törekvéseit ismerte el. Az értékelés a fenntarthatóság olyan területeinek részletes elemzését foglalja magában, mint például a közlekedés, az energiafelhasználás, a hulladékkezelés, a vízhasználat, a helyi környezet védelme, a CO2 kibocsátás vagy a vendéglátás. „Az AGF tanúsítás nagyon értékes számunkra, mivel lehetővé teszi, hogy felülvizsgáljuk és értékeljük erőfeszítéseinket” – emelte ki Dominus Ákos, a Sziget fenntarthatósági menedzsere. „Részvételünkkel nemcsak további ismereteket szerzünk a témában, hanem erős kapcsolatokat is építünk az iparágunk hasonlóan gondolkodó embereivel. Így a fenntarthatóbbá válás mellett a jövőbeni partnerségeket és a versenyképességet is erősítjük."

forrás: Vető Viktória