Ugrás a fő tartalomra

OLVASÓI ÉLMÉNY: Ilyen volt a Lépj ki vagy állj bele!

Nem szeretek feladni dolgokat, de az elmúlt egy hónapban nem sok kellett ahhoz, hogy elengedjem egy könyv kiolvasását. Ez volt Annie Duke Lépj ki vagy állj bele! - Döntéseink egyik fő hibája: feladásként értelmezni az időben történő kilépést írása, ami bár nagyon hasznos információkat tartalmaz, a szerző szakirodalomra emlékeztető stílusa egyáltalán nem nyert meg magának. Az első 160 oldal során sokszor kínlódtam, de szerencsére a Corvina Kiadó által gondozott könyv második felét sokkal-sokkal jobban élveztem.

Anne Duke a viselkedés- és döntéstudomány jeles képviselője, aki ebben a kiadványban megtanítja az olvasónak, hogy az időben való kilépés valójában nem feladás, nem gyengeség, hanem egy nagyon fontos erény, ami nagyban könnyítheti meg az életünket. Duke elénk tárja a kilépéshez szükséges eszközöket, azt, hogy milyen erők hatnak ránk a döntés során, segítséget nyújt, hogy könnyebben meglássuk a figyelmeztető jeleket. A négy részre, tizenegy fejezetre bontott könyvben olyan témákkal foglalkozhatunk, mint az elkötelezettség, az elsüllyedt költségek, a pazarlástól való félelem, a status quo hatás, az identitás, a disszonancia, a kilépési coach, a kényszerű kilépés, a célkitűzés, vagy éppen a célvonal miatti rövidlátás.


AMI VELEM MARADT, MINT GONDOLATISÁG: (SPOILER!)
- Látnunk kell azokat az eseteket, amikor valaki, akár egy szerettünk, egy ismerősünk, akár egy híresség felad valamit. Nem csak a sikersztorikból, ezekből a történetekből is tanulhatunk.
- Sokszor csak utólag látjuk, hogy valamit már korábban fel kellett volna adnunk, illetve előbb látjuk meg azt, ha egy szerettünk fektetett túl sok energiát valamibe feleslegesen.
- A kilépés ellen dolgozik az elsüllyedt költségekkel kapcsolatos téveszme, miszerint, ha valamit nem sikerült megoldanunk, elérnünk, akkor elpazaroltuk az időnket. Ez nem igaz, hiszen valamit egészen biztosan tanultunk az út során. Ha köztes célokat is kitűzünk a nagy célig, akkor felismerjük, hogy mitől lettünk többek a haladás alatt.
- Az is a kilépés ellen dolgozik, hogy amikor valamit elengedünk, úgy érezzük, hogy az identitásunk egy részét is feladjuk. Pl: Ha felmondunk egy munkahelyen, akkor nem vagyunk már olyan jó szakemberek.
- Ha túlságosan optimisták vagyunk, tovább ragaszkodunk olyan dolgokhoz is, amik nem érik meg.
- A számomra leginkább meggyőző stratégia az, ha előre meghatározok magamnak kilépési kritériumokat, és elkötelezem magam, hogy tényleg kilépek, amikor meglátom ezeket a jeleket. Folyamatosan feltérképezem a lehetőségeimet, még ha úgy is hiszem, hogy megtaláltam az utat, amihez ragaszkodni szeretnék. Minden változik, és ha több lehetőségem van, könnyebb lesz váltanom is.
- A rugalmatlan célkitűzések érvénytelenek egy annyira változó világban, mint amilyenben jelenleg élünk.

A kiadvány segített, segít abban, hogy tudjam, mihez ragaszkodom, mi tesz boldoggá, mi az, ami fontos számomra, és hogy minden mástól képes legyek megszabadulni. Nem érdemes mindenáron kitartanunk dolgok mellett, de ez a könyv megérte a kezdeti nehézségeket.

NEKED AJÁNLOM:
- Ha úgy érzed, hamar feladsz dolgokat.
- Ha borzasztóan nehezen döntesz a kilépés mellett.
- Ha a szárazabb anyagok mellett is kitartasz az önfejlesztésed érdekében.

IDÉZETEK A KÖNYV HANGULATÁBÓL:
„A helyzet iróniája, hogy bár azt szeretnénk, hogy racionális lényként tekintsenek ránk, sokszor épp észszerűtlen döntéseket hozunk, állandóan azt mérlegelve, vajon hogyan bírálják el mások az elhatározásainkat, például a kilépést illetően. És ezáltal egyre inkább kitartunk.” (216. oldal)

„Amikor a hangyák először jutnak el egy területre, akkor feltérképezik annak valamennyi lehetőségét. Amint találnak egy jó minőségű táplálékforrást, elkezdik kiaknázni azt. Néhány társuk azonban mindvégig folytatja a keresést. Ez lehetővé teszi számukra, hogy rendelkezzenek B tervekkel. Ezek nagyon jól jönnek, ha kénytelenek feladni, ha elpártol mellőlük a szerencse, vagy eltűnik a táplálékforrásuk. De ugyanilyen fontos, hogy néha, amikor egy tartalékterven dolgoznak, olyasvalamire bukkannak, ami még jobb is, mint az A tervük volt.” (246-247. oldal)


Értékelés: 6/4.
Szerző: Annie Duke
Fordította: Németh Anikó Annamária
Cím: Lépj ki vagy állj bele!
Döntéseink egyik fő hibája: feladásként értelmezni az időben történő kilépést
Kiadó: Corvina
Kiadás: 2023
Oldalak száma: 360

szerző: nikiahatos