Ugrás a fő tartalomra

OLVASÓI ÉLMÉNY: Ilyen volt a Könyörtelen Nők

Akadnak könyvek, amelyeknek borítójába egyből szerelembe esik az olvasó. Én pontosan így voltam Melanie Blake: Könyörtelen Nők kötetével, aminek fedőoldala, vörös élfestése azonnal rabul ejtett. A Next21 Kiadótól eddig csak szuper kiadványokat kaptam, így nagy reményekkel vágtam neki az olvasásnak. A tavalyi évemet nagyban határozták meg az önfejlesztő írások, az év végén azonban szükségem volt egy kis szórakoztató irodalomra is. A Könyörtelen Nők egy könnyed stílusban megalkotott, olykor humoros, olykor pikáns írás lett. A történet középpontjában egy sorozat, a Falcon Bay áll, ami immáron negyven éve tartja lázban a nézőket. Ahogy minden, ez a sikeres korszak is elér a végéhez, az alkotás készítői, színésznői, színészei gőzerővel tepernek, hogy a Falcon Bay újra a nézők kedvencévé váljon. Persze ez cseppet sem könnyű meló, akadnak bőven kudarcok, széthúzások, hátbatámadások, botrányok, nagy odamondások, könyörtelenségek, aljas bosszúk.

Melanie Blake karrierje elején kameraasszisztensként tevékenykedett, majd színészügynökséget alapított, így kellő részletességgel festi le a filmipar világát, titkait, hímsovinizmusát. Az első oldalak pörgetése során bevallom, kissé megijedtem, ugyanis hamar kiderült, hogy egy igen sok szereplős olvasmányról van szó. Aztán beindult a cselekmény, magával ragadott a tempó. Ezzel a krimivel jobban ráláthatunk arra, hogy az emberek mi mindenre képesek a siker, a hírnév érdekében, és hogy mikor tudnak megálljt parancsolni az egójuknak, az önzésüknek. Szerettem, hogy a szerző gyönyörűen festi le a sztori helyszínéül szolgáló varázslatos privát szigetet, valamint kellőképpen kidolgozta minden karakterét. Kedveltem, hogy a valós életből is belecsempészett elemeket, például hírességeket, vagy éppen a MeToo mozgalmat, továbbá akad benne bőven társadalomkritika. Az olvasás során olyan témákkal foglalkozhatunk, mint a szép külső hatásai, a drogok, a szex, a megcsalás, az elárulás, az erőszak, a rossz testbe való beleszületés, a bűnbánat, a megbocsájtás, a megfelelni akarás, a stressz, a csillogás utáni vágy, a siker utáni élet, az ambíciók milyensége, a diszkrimináció, a szexizmus, a karrier felépítése, leágazása. Bár a nyelvezet valóban könnyű, időként egészen obszcén, valamint akadnak benne erotikus részletek is. 


AMI VELEM MARADT, MINT GONDOLATISÁG: (SPOILER!)
- Sokszor foglal le minket a mindennapos küzdelem az előrejutásért, és ilyenkor nem látjuk, hogy mekkora utat jártunk be, milyen messziről indultunk el.
- Fantasztikus kincs, amikor a természet valóban megmutatja önmagát.
- Ha valaki, valami tönkretette a múltunkat, nem kell hagynunk, hogy a jövőnkkel is ezt tegye.
- Sokan a kedvesség helyett könyörtelenséggel érik el a céljaikat. 
- Ha mi nők valóban kitartanánk egymást mellett, igazán összefognánk, sokkal messzebb jutnánk el.

IDÉZETEK A KÖNYV HANGULATÁBÓL:
„- Mi nők ügyesen el tudjuk hitetni a férfiakkal, hogy igazuk van – jegyezte meg fennhangon, - még akkor is, ha tévednek. Ez egyszerre tehetség és fogyatékosság.” (72. oldal)

„A hatalom oldalára állt. És pontosan ezért volt még mindig férfiuralom, mert ezek a lenyügöző nők nem tartottak össze, így a férfiaknál maradt a hatalom.” (77. oldal)

NEKED AJÁNLOM: Ha szereted a filmes világot, a csajos könyveket. Ha könnyed, szórakoztató írásra vágysz a nehéz napjaid végén, vagy éppen a strandon.



Értékelés: 6/4.
Szerző: Melanie Blake
Cím: Könyörtelen Nők
Kiadó: Next21
Kiadás: 2021
Oldalak száma: 382

szerző: nikiahatos