Ugrás a fő tartalomra

MEGHALLGATTAM! A széttört szívek albumát szállította le a Soulwave

Decemberben adta ki legújabb, Merülés című stúdióalbumát a 2007 óta aktív, Fonogram-, Petőfi Zenei Díjas Soulwave. Fodor Máté bandája leginkább szerelmes tematikájú számokban gondolkodik, nincs ez másként ezen a kilenc dalt tartalmazó lemezen sem. A fülbemászó szerzemények pop, alternatív rock, indie, folk elemekkel lettek fűszerezve, a témákat pedig a toxikus kapcsolatok, a szakítás, továbbá az elengedés jelentik. Tetszett, hogy többek között az első és az utolsó számokban telefonos üzeneteket hallhatunk, ezzel nem csak egy tudatos kerete lett a korongnak, de a szövegek is mögöttes sztorit kaptak.


Nyitásként megkapjuk a telefoncsörgéssel fűszerezett, filmzenének is beillő Prelude anyagát, ami tökéletesen vázolja fel a lemez hangulatát. Első teljes értékű dalként érkezik a Marsalkó Dáviddal közös, decemberben klipet kapott Valaki mondta, ami azt a helyzetet járja körül, amikor a kapcsolat másik fele már túllépett rajtunk, és ezzel folyamatosan kénytelenek vagyunk szembesülni, többek között a különböző pletykák által. A Somogyvári Dani által producerelt szekció egyik elemeként a Remélem Tudod (kib*szott szép vagy) kapott helyet a lemezen. Hiába a társadalmi elvárások, inkább vagy egyedül, minthogy egy rossz kapcsolatban szenvedj? Arra törekszel, hogy önmagadban teremtsd meg a saját boldogságod, és ne válj valaki más függőjévé? Ekkor ez anyag neked szól. Ezt támogatja meg a lendületes, energikus Miattad, ami tökéletesen írja le azt a helyzetet, amikor a másik csak bántani tud minket, így nagyon szabadulnánk már tőle. Az ötödik szám a Karolával közös Kislány, amiben arra hívja fel a figyelmet a duó, hogy nem feltétlenül, nem mindenáron feladatunk a másik sebeit begyógyítanunk. Nekünk a bizalmat, a reményt "kell" megadnunk.
Van, amikor az ember úgy érzi, hogy az egyszerű, könnyed légyottoknál nem vágyik többre, nem ildomos mindig bonyolítani ezeket a románcokat az érzelmekkel. Erről szól a Dráma, amit az egyik legfülbemászóbb, leginkább dallamtapadást okozó Destruktív követ, ami tökéletesen ábrázolja, hogy nem mindenkinek egyszerű feladat az előbb említett viszonyok megfelelő kezelése. A Destruktív-ban az i-re a pontot egy újabb telefonos üzenet teszi fel.
A záró blokkban, az utolsó előtti dalban, az Utállak-ban Máté jól leírja, hogy mennyire könnyen fordul át egy-egy csalódás haraggá, ellenszenvvé, acsarkodássá. Az utolsó track, a Fiatalon azt a szituációt járja körül, amikor pontosan tudjuk, hogy a másik sérült, nem megfelelő társunk, nem a mi emberünk, mégis belemegyünk a kapcsolatba...

Összességében egy kerek, érzékeny lemezről beszélhetünk a Merülés esetében, amit a széttört szívek albumaként tudnék jellemezni. Érezni lehet, hogy a frontember valódi csalódásokból, fájdalmakból építkezett (zene, szöveg), akinek munkáját hangmérnökként leginkább Csöndör László Diaz támogatta. Szerelmi csalódás ért mostanában? Akkor ez a korong segíthet, hogy fel gyere a mélyből, hogy levegőhöz juss!
 

szerző: nikiahatos