Ugrás a fő tartalomra

MEGHALLGATTAM! Szerenád szívbe markoló önvádakkal. Ez lett T. DANNY új lemezéből.

Tavaly decemberben T.Danny kiadta ötödik nagylemezét EZER NAP címmel. Eddig a 2022-ben megjelent Rossz ember albumát kedveltem legjobban, ám ezzel a friss-ropogós munkával új kedvencem lett tőle.


Az EZER NAP Danny karrierjének új szakaszát, fejezetét jelenti, ugyanis a korábbiaknál sokkal érettebb, kiforrottabb, összetettebb anyag lett ez. A fiatal előadó egyik nagy erőssége, hogy nem csak rapperként erős, de énekesként sem utolsó. A 13 dalt tartalmazó korong tulajdonképpen egy szerenádként értelmezhető, amikor a páros férfi tagja hibát hibára halmoz, nem könnyű eset, amit tud is magáról, ám mégis szeretné, ha párja kitartana mellette, vagy éppen az egykori kedvese térne vissza hozzá, adna neki új esélyt. Az album tele van fülbemászó, bőr alá kúszó, dallamtapadást okozó zenével, amelyet érzékeny tartalmak, nagy vallomások, remek, újhullámos rap, érzéki, tiszta éneklés fűszerez.

A szövegek terén dalról-dalra akadnak visszatérő gondolatok, témák, ilyen a fiú édesanyja, a lelkiismeretfurdalás, az, hogy rossz embernek tartja magát, vagy éppen a magány. A legtöbbet előforduló szó talán a baby, a bébi.


Az első szám a TUDNOD KELL, ami egy kapcsolat végéről mesél, annak a szakaszáról, amikor egy nálunk maradt tárgy eszünkbe juttatja az egykori kedvest, várjuk, hogy visszatérjen hozzánk. Ezt követi a züllést, az önpusztítást, az önvádat fókuszba állító EGY-KÉT. A harmadik tracket jelentő, címadó EZER NAP-ban közreműködő akad ByeAlex személyében. Ez a dal picit kitűnik a többi közül, különleges fűszerezése vélhetően annak köszönhető, hogy ezen a számon dolgoztak legtöbben, így olyanok ötleteit gyúrták össze, mint a zenét illetően Závodi Marci, Somogyvári Dániel, Aranyosi Norbert, a szöveg terén pedig a két előadó, avagy T. Danny, ByeAlex. Ezt követi a lelkimélységet, a felfordult életet ábrázoló HAZATALÁLOK, majd a korábban már kiadott NO WOMEN, NO CRY, amelyben Danny és Young Fly világa, hangja tökéletesen találkozik össze. Ezzel az anyaggal az élet szívből való megélésére hívják fel a figyelmet. Tartalmilag a leginkább kilógó dal a VISSZASÍRTOK MÉG ENGEM, amelyben teret nyernek mások gondolatai az előadóról, akit valójában nem ismernek igazán. Hangzásban a LÁTOD hoz újat, amelynek zenéjét leholegacy álmodta meg. Ennek a két dalnak pontosan itt, a korong gerincén van a helye. Nyolcadikként érkezik a Szakács Gergővel közös, korábban klipet kapott AZ ÉLETEM, majd a Marics Petivel készített, leginkább táncolható, leglazábbnak ható VÁRJ. Egy egészséges elengedés során eljön az a szakasz, amikor már nem haraggal gondolunk vissza a másikra, hanem a lehető legjobbat kívánjuk neki. Többek között erről szól a MERRE JÁRSZ, amelyben gitáron János Zsombor teszi fel az i-re a pontot. Egyetlen női előadóként Nagy Bogi bizonyít az albumon, így lett az UTOLSÓ VASÁRNAP egy valóban szívbe markoló, elképesztően gyönyörű nóta, amiben a búcsúzás jelenti a főtémát. A nagylemezt két pozitívabb szám zárja, a szakítás tényét megszokó, lassanként új erőre kapó GONDOLJ RÁM, valamint az a MENNYIRE SZERETLEK, amelyben T.Danny gitáron is hatalmasat alkot. Ez a szerzemény az egyik legszemélyesebb hangulattal uralkodik, amit Danny egy szál gitáron alkotott meg sok évvel ezelőtt, és pontosan ebben a formában került fel erre a lemezre is.

Az egész korong egy végtelenül érzékeny anyag, amit elsősorban azoknak ajánlok figyelmébe, akik éppen egy kapcsolat végét gyászolják. A számok sorrendiségét magam sem tudnám jobban összerakni, illetve a szerzemények hosszúsága is jó érzékkel lett eltalálva, jókor robbannak a kiállások. A zenék legjavát a zseniális Závodi Marci álmodta meg, ugyanakkor ki kell emelnem Aranyosi Norbert technikás, hatalmas gitárjátékát is. Minőségi, időtálló munka, ami szerelmi csalódás esetén segíthet a feldolgozásban, elengedésben, megerősödésben. Mert mindenkinek jár egy tiszta lap... Ugye Te is tudod?


szerző: nikiahatos
fotók: T. Danny Facebook