Ugrás a fő tartalomra

MEGHALLGATTAM! Szárnyalni, felfrissülni hív a Magashegyi Underground új lemeze

Decemberben jelent meg a 2004 óta aktív Magashegyi Underground legújabb albuma, az Egymáshoz rövid az út. A korongon tíz teljes értékű, elvarázsolt dalt hallhatunk. Egy igazán tiszta, ideális világ képe jelenik meg rajta elképesztően okos, meseszép, hol metaforákkal, hol ellentétekkel teli szövegekkel. Az alternatív zenék kedvelőinek igazi csemege ez a lemez, ami többek között annak köszönhető, hogy az alkotói csapatot olyanok alkották, mint Bocskor Bíborka, Toldi Miklós, Fűrész Gábor, Fodor Máriusz, Szepesi Mátyás, valamint Tariska Szabolcs. A dalokat Szabó Szebasztián masterelte. Összetett munka lett a végeredmény, amit akusztikus gitár, ukulele, továbbá a Moog első polifonikus szintetizátora fűszerez.


Kezdésként megkapjuk a 2 perces Vissza keletre introt, ami egy félelmetesen, tényleg hidegrázósan szép jövő képét tárja elénk. Ez a hangulat uralkodik az egész korongon. Ezt a bevezetést követi a novemberben Galler András Indián rendezésével klipet kapott, a megfoghatatlan jövőt leíró Lemezkarc, majd a címadó, decemberben videóval megjelent Egymáshoz rövid az út, aminek dallamai számomra a nyolcvanas évek zenéit idézik meg.
Érkezik a könnyen szállós érzést, a régi értékeket fókuszba állító Napfény, a transzt, forgást átadó Spirál, a természetesen létrejövő összhangot leíró Kanyon. Hetedik track formájában jelentkezik a begyógyult sebeket, megemésztett múltat hátrahagyó Hosszú álom, a természetben zajló sétákhoz tökéletesen passzoló Laknak a házad előtt, valamint a fehér fényt, fehér zajt átadó Verőfény. A lemeznek keretet ad, hogy az utolsó előtti dalban, a Kelet-ben ismerős sorok köszönnek vissza, amelyet az introban már hallhattunk. A záró szám, a Fess új vásznakat egyfajta üzenet is lehet a hallgatónak, hogy tegye le a súlyokat, gyűjtsön erőt a kanyarokkal teli hosszú utakhoz, fordítsa fejét a nap felé, lélegezzen fel. Higgyen, reméljen, szárnyaljon…

Az Egymáshoz rövid az út korong egy sokunk által megálmodott, vágyott világot fest le, ahol az emberek őszintén egymásra találnak, összetartoznak. Szerettem, hogy a természet olyan jegyei köszöntek vissza a lemez hallgatása során, mint a köd, a szél, az eső, a nap, a napfény, a fák, a virág, a kő, vagy éppen az ég. Az egész munka léleksimogató, lélekemelően gyönyörű, amit én leginkább felfrissüléshez, erőgyűjtéshez ajánlok.
 

szerző: nikiahatos