Ugrás a fő tartalomra

BEST OF 2024: EZEKET HALLGATTAM JANUÁRBAN

Eljött január utolsó napja, így hozom is a hónap során megjelent kedvenc dalaimat. Ezekben a hetekben is sok eklektikus szerzemény, album került kiadásra, íme azok, amelyek valóban megfogtak.

THE ANAHIT - MINDENÁRON
Tavaly alapjaiban határozta meg a zenehallgatási élményeimet a dark R&B-ben, pazar popban utazó The Anahit, akik kiadták a 10 dalt tartalmazó #VÁLSÁGPOP albumukat, ami egy igazi érzelmi hullámvasút, hiszen a formáció számai nagy nyomást, nehézségeket jelentő hétköznapi, komoly témákról mesélnek. A csapat azóta további számokkal lepte meg a közönséget, januárban pedig egy újabb szerzeményt publikáltak mindenáron címmel, ami egy igazán bátor, minden szabályt felrúgó, a társadalmunkat erősen kritizáló és mégis elképesztően fülbemászó track lett.


DEEGO, KOOL KASKO - HÁNY EMSZI?!
Hatalmas volt az örömöm 2022 tavaszán, amikor Deego kijött ASZTB című kislemezével. Ez a korong első hallgatásra a bőröm alá kúszott, imádtam a fülbemászó refréneket, a fejembe beférkőző, tipikus Deegos gondolatokat, szerettem a csodás átmeneteket a dalok között, a hatalmas rímeket, amelyektől időnként bizony rendesen leszakadt a pofám. Az előadó azóta olyan anyagokkal frissítette YouTube csatornáját, mint a 2004-ben megalkotott Csak egy levél (Joeker remix), vagy éppen a 2015-ös Nekem a rap. A hónap során egy több mint 7 éves dal kapott vizuális megjelenítést, ami nem véletlen, hiszen a Hány emszí?! egy időtálló szám a valódi, minőségi rapperek érzelmi, gondolati világáról. A szerzeményben Kool Kasko is bizonyít, zenéjét Beatologic álmodta meg, a felvétel, mix, master, szövegíró tevékenységeket Deego látta el. A grafikát Kiss Balázs, a vizuált Kocsis Gnyak Gergely készítette.


T.DANNY - EZER NAP (full album)
Tavaly decemberben T.Danny kiadta ötödik nagylemezét EZER NAP címmel. Eddig a 2022-ben megjelent Rossz ember albumát kedveltem legjobban, ám ezzel a friss-ropogós munkával új kedvencem lett tőle. Az EZER NAP Danny karrierjének új szakaszát, fejezetét jelenti, ugyanis a korábbiaknál sokkal érettebb, kiforrottabb, összetettebb anyag lett ez. A fiatal előadó egyik nagy erőssége, hogy nem csak rapperként erős, de énekesként sem utolsó. A 13 dalt tartalmazó korong tulajdonképpen egy szerenádként értelmezhető, amikor a páros férfi tagja hibát hibára halmoz, nem könnyű eset, amit tud is magáról, ám mégis szeretné, ha párja kitartana mellette, vagy éppen az egykori kedvese térne vissza hozzá, adna neki új esélyt. Az album tele van fülbemászó, bőr alá kúszó, dallamtapadást okozó zenével, amelyet érzékeny tartalmak, nagy vallomások, remek, újhullámos rap, érzéki, tiszta éneklés fűszerez. Többek között ezért lett ez album az, amit január során a legtöbbször végighallgattam.


BYEALEX ÉS A SLEPP - EGY SE SLÁGER
ByeAlex folyamatosan, apránként, jó érzékkel csepegtetett felcsigázó információkat a közösségi oldalán egy se sláger kislemezéről,  ami sötét, pimasz, bolondos, időnként nyers, máskor költői lett. Az egész kiskorong igazi terápiát jelenthet azoknak az embereknek, akik foglalkoznak a saját lelkükkel, akik nem nyomnak el magukban mindent, megélik azt is, amikor rosszra fordulnak, vagy annak tűnnek a dolgok. Alex ezen a kislemezen olyan eseményekről, jelenségekről, olyan formában mesél, amelyeket sokan se maguknak, se másoknak nem vallanának be soha. Vagány, erős, komoly, komor, igazi, kerek egész ez a munka, amiből egy dolog hiányzik: a képmutatás. Ami a cikkben viszont eddig elmaradt, az az alkotótársak megemlítése: a zenét Alex Somogyvári Danival közösen álmodta meg, készítette el, a YouTube-on található vizuális alátámasztásokat Leho kreálta.


szerző: nikiahatos