Ugrás a fő tartalomra

Azahriah nemcsak az Arénában triplázott, hanem az éves összesített slágerlistákon is

Az éves összesített slágerlistákból idén is megtudhatjuk, hogy melyek voltak a legnépszerűbb slágerek a zenei streaming szolgáltatásokban, a rádiókban és a klubokban, illetve hogy mely albumok fogytak a legjobban 2023-ban. Azahriah a megújult Album és Single toplistákon is tarolt, utóbbin a dobogó mindhárom helyén az ő dala áll. Fizikai kiadványok terén a k-pop volt a legkelendőbb, a külföldi rádiós slágerek között és a tánctereken pedig David Guetta és Bebe Rexha nosztalgikus klubhimnusza hódított. A legnépszerűbb magyar rádiós slágert Tarány Tamás készítette, a Halott Pénz pedig sikeresen megőrizte a rádiókban legtöbbször játszott zenekar címét.

A Hivatalos magyar slágerlistáknak köszönhetően minden héten kiderül, mik az épp aktuális albumok és slágerek. A MAHASZ 2023-as adatai alapján összesített slágerlistákból most fény derül arra, hogy mely zenei produkciók voltak a legeredményesebbek az elmúlt évben.Az év albuma
2023 különleges év volt az Album Top 40 számára, hiszen júliusban egy streaming adatokat is tartalmazó hibrid listává alakult át, és ezzel párhuzamosan egy, a fizikai hanghordozók értékesítéseire fókuszáló toplista is született. Ami az Album Top 100-at illeti, a digitális és fizikai értékesítéseket együttesen nézve Azahriah memento című lemeze áll az élen. Tisztán fizikai értékesítés alapján pedig a Stray Kids nevű dél-koreai k-pop fiúcsapat 5-Star című albuma győzedelmeskedett.


Az év kislemeze
Azahriah az albumlista mellett meghódította a szintén megújult Single Top 100 listát is. Az eladott darabszám és a streamek mennyisége alapján számított, érték alapon súlyozott rangsor élén DESH - Azahriah, Young Fly és Lord Panamo oldalán készült - slágere, a Rampapapam áll. A dobogó további két fokát is Azahriah foglalta el a 3korty és az introvertált dal című felvételekkel.
A top 10-ben még további 4 dala szerepel, a 100-as listán pedig összesen 25 trackje kapott helyet, vagyis a legnépszerűbb kislemezek negyede Azahriah nevéhez fűződött 2023-ban hazánkban.


Az év külföldi rádiós és dance slágerei
Az Eiffel 65 egykori klasszikusának David Guetta és Bebe Rexha segítségével újjászületett változata, az I'm Good (Blue) a rádiók mellett a tánctereken is gyakori vendég volt 2023-ban. Hallgatottsági adatok alapján ez a track vezeti ugyanis a Rádiós Top 100-at és a hazai DJ-k játszásai alapján összeállított Dance Top 100 listát is. (Az év egy másik meghatározó dallamtapadása, Korda György Reptér című klasszikusa nem sokkal maradt le az 1. helyről a dance mezőnyben.)
Játszásszám alapján pedig Miley Cyrus Flowers című slágere nyerte el az év külföldi rádiós slágere címet, egyben az Editors’ Choice Top 100 trónját. Az amerikai énekesnő szerzeményét 38 hazai rádió játszotta, mégpedig összesen 13.338 alkalommal, ezzel közel 377 milliós elérést generálva a 2023-as év egyik világslágerének.


Az év magyar rádiós slágere
Az év visszatérését produkáló Tarány Tamás Most így a jó című dala egyértelműen meghódította a rádiós szerkesztők és a rádióhallgatók szívét is. A szerzemény 39 rádió műsorán csendült fel 8388 alkalommal, és ezzel magáénak tudhatja a Magyar Rádiós Top 100 1. helyét.


A rádiókban legtöbbször játszott hazai zenei előadók
A több száz sláger kimagasló eredményein túl ezúttal azt is megtudhatjuk, mely hazai zenei előadók voltak a legsikeresebbek 2023-ban a rádiók műsorán. Az élen a Halott Pénz áll, akiknek 19 produkciója összesen 38.136 alkalommal pörgött a hazai frekvenciákon, ezzel ők lettek a legtöbbször játszott zenekar az évben. A második helyen Rúzsa Magdolna áll 37.559 játszással és 19 slágerrel, tehát továbbra ő a legnépszerűbb hazai énekesnő. A dobogó harmadik fokát Lotfi Begi foglalja el, aki 30.167 játszással és 16 sikerdallal büszkélkedhet.

Íme a 20 legtöbbször játszott előadó:
1. Halott Pénz
2. Rúzsa Magdolna
3. Lotfi Begi
4. New Level Empire
5. Follow The Flow
6. Wellhello
7. Azahriah
8. DR BRS
9. Rácz Gergő
10. Orsovai Reni
11. VALMAR
12. Curtis
13. Honeybeast
14. Caramel
15. Magna Cum Laude
16. Majka
17. ByeAlex és a Slepp
18. Irie Maffia
19. Kowalsky meg a Vega
20. Bagossy Brothers Company

A 2023-as előadói összesítés alapja a Magyar Rádiós Top 500 slágerlista, azaz a Radiomonitor.com által monitorozott több mint 50 hazai rádió mintegy 807 ezer játszása. A kumulált lista azt mutatja meg, hogy az adott előadóművész saját vagy a közreműködésével elkészült dalai összesen hányszor szólaltak meg a rádiók műsorán.


forrás: Mezei Csaba