Ugrás a fő tartalomra

OLVASÓI ÉLMÉNY: Ilyen volt A diabétesz titka!

„Mint az álmok, amelyek csak arra várnak, hogy megálmodjuk őket, úgy hívogat a gyógymód.” - írja a Jaffa Kiadó gondozásában megjelent A diabétesz titka című könyvében Dr. Jason Fung, kanadai nefrológus-kutató, az időszakos böjtölés és a low-carb diéták nemzetközileg elismert szakértője.

Dr. Fung számos New York Times bestseller szerzője második táplálkozással és életmódbeli szokásokkal összekapcsolható témájú könyvének középpontjában a 21. század pestiseként is emlegetett 2-es típusú diabétesz, annak megelőzése és visszafordítása áll.

A szerző könyvében részletesen, hétköznapi példákon keresztül mutatja be a 2-típusú diabétesz kialakulásának okait, napjainkban is alkalmazott (véleménye szerint teljesen hibás) kezelésének módját, szemléltetve az olvasóval, hogy a kezeletlen állapotú diabéteszes megbetegedés szövődményei rövid időn belül súlyos, akár életet követelő következménnyel járnak.


A könyv olvasása során fény derül arra a tényre, hogy a 2-es típusú diabétesz gyógyszeres kezelése a kezdetektől fogva hibás megközelítésnek bizonyul, nemhogy segítséget nyújtana az ebben a betegségben szenvedőknek, hanem elősegíti a szövődmények kialakulását hosszú távon. Kutatásai során megállapítást nyert, hogy ennek a betegségnek a kialakulásában életmódbeli hiányosságok állnak és a szövődményként az esetek óriási hányadában kialakuló retinopátia (a szem idegkárosodása, mely vakságot okozhat), szív- és érrendszeri betegségek, szívinfarktus, végtagi amputáció, vagy drasztikus esetben akár halál az életmód gyökeres változtatásával elkerülhető, sőt, az általa kifejlesztett program segítségével a betegség teljes mértékben vissza is fordítható.

TUDTAD? (SPOILER!)
- 1980-ban világszerte nagyjából 108 millió ember szenvedett cukorbetegségben. Ez a szám 2014-re 422 millióra nőtt. (Magyarország lakosságának közel 10%-a él ezzel a betegséggel, vagy áll ennek kapujában.)
- A túlzott fruktóz bevitel visszafordíthatatlan májkárosodást okoz. Míg a glükózt a teljes testünk képes felbontani és elégetni, addig a fruktózt csak a májunk tudja feldolgozni, amely egy ponton túl már nem tudja végezni a feladatát és zsírmáj alakul ki.
- A világ diabéteszeseinek 90-95%-a küzd a hibás életmódnak köszönhető 2-es típusú diabétesszel, de csak mintegy alig 10%-a a diabétesz egyéb formáival, mint például az autoimmun betegségek közé sorolható 1-es típusú diabétesszel.

NEKED AJÁNLOM:
- Ha diabétesszel élőként szeretnéd tudni, hogyan fordítsd vissza a betegséged természetes módszerekkel, úgy, mint az időszakos böjt, a szénhidrátban szegény étrend, vagy a rendszeres testmozgás;
- Ha meg szeretnéd ismerni a szerző által kifejlesztett The Fasting Method elnevezésű program főbb alappilléreit, gondolatait;
- Ha szeretnél információkkal rendelkezni a gyógyszeripar által évi többmilliárd dolláros bevételt generáló üzletről; 
- Ha egyszerűen csak érdekel az egészség és a táplálkozás, vagy csak meg szeretnéd előzni a prediabéteszt, vagy az inzulinrezisztenciát.

Figyelem! A könyv rengeteg szakszót és orvosi kifejezést tartalmaz, így komoly elköteleződés szükséges a teljes olvasásához.


Értékelés: 6/4.
Szerző: Dr. Jason Fung
Cím: A diabétesz titka
Kiadó: Jaffa
Kiadás: 2023
Oldalak száma: 300