Ugrás a fő tartalomra

MEGHALLGATTAM! Tökéletes védőoltás a szétesés ellen a Hooligans új albuma!

A huszonhét éve aktív Hooligans mindig megosztó formáció volt, ám szerintem jól áll nekik, hogy egy ideje karcosabb hangzással alkotnak. A minap megérkezett hozzám a banda legújabb, Fekete Szivárvány albuma, ami számomra a lehető legjobb időpontban készült el, jelent meg, ugyanis pontosan azok a témák, hangulatok uralják a napjaim, amelyek ezt a fajsúlyos korongot jellemzik.


Először is szót kell ejtenem a Fekete Szivárvány borítójáról, ami nekem az utóbbi évek egyik legízlésesebb, legszebb fedőoldalát jelenti. Alapvetően imádom a felhőkkel kapcsolatos lemez-, könyvborítókat, ám ez a Havancsák Gyula által kreált grafika tényleg a retinámba égett. És hogy milyen tematikákkal, légkörrel foglalkoztak az alkotók ezen a 13 dalt tartalmazó korongon? Leginkább személyes sötét hangulatok uralják a lemezt, miközben az élet nehézségeit, a romlott emberiséget, a szakadékokat, az azokból való kimászást, az előrejutást, a harcot, a tiszta szívből való összetartást állították fókuszba. A Fekete Szivárvány egy tökéletes védőoltás a szétesés ellen. Az egész korong brutális, intelligens, költői szövegekkel, izgalmas zenei megoldásokkal, legjobb időben robbantott hörgésekkel, kiállásokkal építkezik. A dalok alapját leginkább Tóth Tibor zenei ötletei húzták fel, ehhez érkeztek meg a további ízfokozók.

A DALLISTA: A zenehallgatást tökéletesen kezdhetjük meg a lemez világából kóstolót nyújtó Ne félj, már én se félek Introval, amivel egyből egy szép kis témával, a félelem elűzésével, a pánik feleslegességével foglalkozhatunk. Tökös ízelítő, de érezhető, hogy ez az anyag csak a kezdet. Ezt követi három már ismerős (korábban klipet kapott) szám, a szédítően ébresztő, energiát adó Körforgás, az egyik kedvenc frontemberemmel, Diószegi Kikivel (Down For Whatever) közös, a fogalmakkal, a rímekkel rafináltan bánó Fekete Szivárvány, vagy éppen az egy fiatal szerelmespár szomorú tragédiája által ihletett, a gyászt körbejáró Egy álom közepén. Ez a dal számomra máig iszonyatosan megrendítő, tökéletesen ábrázolja azt a lelki állapotot, amikor az ember minden utat céltalannak lát.
Az elmúlt időszakomat leginkább a Jön a pofon írja le, amikor úgy érzem, hogy mások miatt fogy (el) az erőm, amikor nagyon észnél kell lennem, hogy fel tudjak állni. A Vékony jég akkor lehet támaszunk, amikor brutális viharokon toljuk át a szekerünket. Szerettem ebben a szerzeményben, hogy a refrén ugyan nem hosszú, de fontos emberi értékeket ábrázol, ilyen például a tisztesség, a bölcsesség, vagy éppen a jó szándék.
A lemez ezen pontján pici váltás érezhető, ugyanis a korábbi anyagok szövegét Molnár Máténak köszönhetjük. Érthető, hogy jelentős munkát tett bele ebbe az albumba, ugyanis a Hooligans nemrégiben a Roaddal karöltve egy igen sikeres közös turnét tudhatott magukénak.
Szóval a fordulat: Innentől, a hetedik daltól más szövegírók is bizonyítanak, rögtön elsőként a Szepesi Mátyás által megálmodott Lepereg egyszer-rel. Ez a szám egyfajta zenei memoár, visszatekintés az életre. Ezt követi a szégyen elkerüléséről szóló, a béke-harc, a szakadék – szétszakadunk, a kétség – szív párosokkal építkező Szégyenfolt Kovács Enikő Edyko tollából. Érkezik még a vaksötét -napfény ellentéttel játszó A vadak után (Molnár Máté), a személyes hangulatokból a társadalom felé nyitó, a környezetet, a bolygónk sorsát is bevonó, világvége hangulatú A föld bukása (Diószegi Kiki), az iróniával pikánsra fűszerezett Robot (Kovács Enikő Edyko), az élet végességét, a lábnyomokat, a karmát megidéző Elfogy az élet (Dandó Zoltán). Zárásként egy zseniális Szekeres András, Barbaró Attila szerzeményt kapunk, a túlélésre játszó, mindent felégető, fellélegezni vágyó Lángba borítom a várost formájában.

Összességében azt gondolom, hogy ez a korong valódi terápiát nyújthat, amikor haragszol a világra, a környezetedre. A komoly zúzda nem csak a zenei elképzeléseket (mindig a legjobbkor jön még egy csavar), a szövegeket tekintve izgalmas, hanem a hangzásvilága is egészen elképesztően minőségi, köszönhetően Dandó Zoltán, Pálfi Balázs, Varga Zoltán felvételeinek. A Fekete Szivárvány vokál fronton az egyik legerősebb korong, amit valaha hallhattam, ez persze nem véletlen, hiszen Diószegi Kiki teszi fel az i-re a pontot ezen a poszton.

Javaslom, hogy tépj egy sorszámot, szerezd be a Hooligans legújabb lemezét! Ha a csend nem segít, akkor majd a huligánok (és alkotó társaik) fognak! 



szerző: nikiahatos