Ugrás a fő tartalomra

BEST OF 2023: EZEK VOLTAK A LEGÜTŐSEBB KLIPEK

Abban, hogy a klipek annak idején népszerűvé, fontossá váltak, nagy szerepe volt a zenei csatornáknak, ám manapság a formációk elsősorban a YouTube-ban gondolkoznak. Idén is akadt sok-sok remek videó, amelyekben különleges helyszínekkel, effektusokkal, történetekkel, speciális látványvilággal támasztották alá dalaikat az előadók. Ebben a Best of cikkben ezekből a klipekből gyűjtöttem össze a kedvenceimet. (Mielőtt átszaladnál a kis listámon, kérlek vedd figyelembe, hogy semmilyen ilyen irányú tanulmányom nincs. Csak egy egyszerű zenekedvelő vagyok.)


MOLNÁR TAMÁS - MONDD
Molnár Tamás Szív utca című első szóló albuma a tavalyi zenehallgatásomat abszolút meghatározta, az egyik legtöbbet pörgetett korongot jelentette számomra. Akadnak rajta zavarba ejtően nyers anyagok, de melankolikus kompozíciók, szépségek is. Utóbbit képviseli a nagy személyes kedvencemet jelentő Mondd is, ami egy tökéletes partner, kapcsolat képét festi le. A Mondd januárban Czoller Bence rendezésével egy igen hatásos, látványos, rafinált, ragyogó klipet (koncept: Cinthya Dictator, operatőr: Nagyistók Máté) kapott. 

FOLLOW THE FLOW - SZÉLCSEND

Újságíró, sajtóreferens pályafutásom első szakaszában, 2014-ben figyeltem fel Szakács Gergő tehetségére. Gergő azóta mind szólóban, mind a Follow The Flow tagjaként hatalmas utat járt be, aligha van olyan ember, aki ne ismerné például a Nem tudja senki című időtálló slágert. A márciusban megjelent Szélcsend véleményem szerint megérdemelné, hogy lekörözze ennek a dalnak a sikerét is. Nem tudom elképzelni, hogy valaha ráunnék akár erre a konkrét szerzeményre. A mesterműhöz készült fantasztikus klipet Büki Balázs rendezte, vágta.


THE BIEBERS, ORSOVAI RENI - LAVINA
Orsovai Reni az egyik legizgalmasabb női énekhang napjainkban, nem csoda, hogy állandó társai, avagy DENIZ, Rácz Gergő mellett sorra kérik fel közös munkára más előadók is. Így tett júniusban Puskás Peti csapata, a The Biebers, akikkel egy Stranger Things hangulatú klipet forgattak a közös dalt jelentő Lavina-hoz. Ha még nem hallgattad meg ezt a számot, vigyázz, dallamtapadást okoz!

 

BYEALEX ÉS A SLEPP - BOCSÁNAT
ByeAlex szeptemberben egy igazán megrendítő tartalommal jött elő, amelyben a bocsánatkérésre, a megbocsájtásra hívja fel a figyelmet. A szerzemény szövegét Alex írta, a zenében Somogyvári Dániel támogatta, az i-re a pontot pedig egy csodálatos hegedűs, Harmath Hodász Klári tette fel. A szerintem baromi hatásos klipet Lehonak köszönhetjük.

   

 RÁCZ GERGŐ, ORSOVAI RENI - BLA BLA BLA
Ha valaki a nem működő, toxikus párkapcsolatok témájában keres dalokat, előbb-utóbb egészen biztosan találkozik Orsovai Reni, valamint Rácz Gergő számaival. A páros jó ideje ezt a témát járja körül szerzeményeivel, a sorozatnak pedig szeptemberben egy újabb darabja érkezett meg. A Bla Bla Bla megalkotásában olyanok erősítették őket, mint Gerendás Dániel (zene, szöveg, hangszerelés, keverés), valamint Hujber Szabolcs (szöveg). A klipet Rácz Gergő rendezte, operatőrként pedig Radics Tamás támogatta.

   

 HOOLIGANS - KÖRFORGÁS
A Hooligans mindig is megosztó formáció volt, ám szerintem jól áll nekik, hogy egy ideje karcosabb, harapósabb, zúzósabb hangzással alkotnak. A banda decemberben kiadta Fekete Szivárvány albumát, ennek érkezett meg októberben az első előfutára, avagy a Körforgás. A klip rendezője Jimy J. Hollywood volt, operatőrként pedig Iszák Dániel tette hozzá a szükséges pluszt.

   

 T.DANNY, SZAKÁCS GERGŐ - AZ ÉLETEM
Szakács Gergő, a Follow The Flow egyik motorja sokunk örömére szólóban is építkezik. Minőségi anyagainak egy újabb darabja érkezett meg novemberben, amikor Gergő közreműködésben gondolkodott, napjaink egyik legnépszerűbb hiphop előadójának, T. Danny oldalán. Az Életem egy érzelmes, könnyed, önismeretet boncolgató anyag lett. A számhoz forgott baromi frappáns, vicces, filmklasszikust idéző klipet Rádli Bence rendezte.

 

szerző: nikiahatos