Ugrás a fő tartalomra

BEST OF 2023: EZEK A DALOK PÖRÖGTEK A LEGTÖBBET NÁLAM

Szembenézni a múlttal, megélni a jelent, előre tekinteni a jövőbe. Ezekben nyújtanak hatalmas segítséget a zenék, ezek a hangulatok uralták az idei évemet. Ez persze a kedvenc zenéim listáján is meglátszik. Íme a 2023-as esztendő általam legtöbbet pörgetett, legjobban szeretett dalai.

FOLLOW THE FLOW - SZÉLCSEND

Újságíró pályafutásom első szakaszában, 2014-ben figyeltem fel Szakács Gergő tehetségére. Akkoriban YouTube csatornájára készített újragondolásokat olyan előadóktól, mint Fluor Tomi, vagy éppen Majka. Gergő azóta mind szólóban, mind a Follow The Flow tagjaként hatalmas utat járt be, aligha van olyan ember, aki ne ismerné például a Nem tudja senki című időtálló slágert. A márciusban megjelent Szélcsend véleményem szerint megérdemelné, hogy lekörözze ennek a dalnak a sikerét is. Nem tudom elképzelni, hogy valaha ráunnék akár erre a konkrét szerzeményre, akár Gergő zenei ízlésére.

Zene: Somogyvári Dániel, Szakács Gergő. Szöveg: BLR, Fura Csé.
Felvétel: Godó Zoltán. Vokál: Nági.

MIVIANA - ÉGNI KELL
Mikor Minya Vivit megismertem, hasonló remények ébredtek bennem, mint amikor Szakács Gergő cover videóira találtam rá. Bíztam benne, hogy egyszer megkapja a neki kijáró figyelmet, szeretetet. Imádom azt az őserőt, finom ízlést, érzékenységet, sokszínűséget, ami ebben a lányban lakozik. Égni kell számában Miviana nemcsak énekel, hanem hegedül, brácsázik és csellón is játszik. A zenei anyaghoz az énekesnő egy saját maga által rendezett klippel készült, amelyet ő is vágott meg. Mondtam, hogy sokoldalú tehetség...

Szöveg: Miviana. Zene: Miviana. Hangszerelés: Miviana, Kiss Peti, Szabó Bazsi.
Producer: Szabó Bazsi, Miviana. Mix-master: Szabó Bazsi.
 

 THE ANAHIT - BÍROM MÉG
Februárban írtam a dark R&B-ben, pazar popban utazó The Anahit legújabb nagylemezéről, a 10 dalt tartalmazó #VÁLSÁGPOP-ról. A korong igazi érzelmi hullámvasút, hiszen a formáció számai nagy nyomást, nehézségeket jelentő hétköznapi, komoly témákról mesélnek. A tracklista egyik elemét jelentő Bírom még számomra márciusban vált igazi mantrává (bár már novemberben kapott képi megjelenést). Ez a dal hatalmas segítségem abban, hogy megerősödjek, hogy megvalósítsam a céljaim.

 Zene, szöveg: The Anahit. Mix, master: Sashegyi Soma.
   

MOLNÁR TAMÁS - MONDD

Molnár Tamás Szív utca című első szóló albuma a 2022-es zenehallgatásomat abszolút meghatározta, az egyik legtöbbet pörgetett korongot jelentette számomra. A lemezen kaptam egy ízléses csokrot abból a sokaságból, amelyek miatt Tamás munkásságát kedvelem, követem. Akadnak rajta zavarba ejtően nyers anyagok, de melankolikus kompozíciók, szépségek is. Utóbbit képviseli a nagy személyes kedvencemet jelentő, idén januárban klippel megjelent Mondd is, ami egy tökéletes partner, kapcsolat képét festi le. Egyetlen szavába, dallamába nem tudnék belekötni, minden sora, pillanata mélyre megy.

Zene, szöveg: Molnár Tamás. Zene, hangszerelés, mix, master: Szabó Zé

 WELLHELLO - RÉSZEGEN EGY ROLLEREN
Májusban megjelent Fluor Tomi és Diaz produkciójának egyik legmélyebb, legérzékenyebb száma. A Részegen egy rolleren egy nagyon intenzíven élő, ám rosszul funkcionáló szerelmet állít fókuszba. A dal zenei élményét emeli, hogy Papp Szabi hangját is hallhatjuk benne. Zseniális!

Szöveg: Fluor. Zene, hangszerelés: Diaz. Gitár: Faragó Viktor.
     

 TRE LUNATIC - MÉZ
Igazi stíluskavalkádot, ínyencséget jelent a Tre Lunatic munkássága. A magyarul és angolul egyaránt alkotó csapatban ugyanis három egymástól eltérő zenei háttérrel rendelkező fiatal bizonyít, így dalaikban metál, rock, elektronikus jegyek keverednek. Mátyás Gábor, Bikali Sándor és Tarcsai Ádám formációja júliusban kijött a Méz számukkal, ami kissé eltér a korábban megszokott hangzástól, ugyanis számtalan olyan sáv szerepel benne, amit elsőre talán szintetizátornak gondolnánk, holott valójában a saját hangjukat, illetve különböző tárgyak zörejeit eltorzítva hozták létre ezeket. Izgi!

Zene: Tarcsai Ádám, Bikali Almasán Sándor, Mátyás Gábor Dávid.
Szöveg: Mátyás Gábor Dávid. Hangszerelés, producer: Tarcsai Ádám.
 Felvétel: Tarcsai Ádám, Bikali Sándor Creative Sound Stúdió. Mix: Bikali Sándor. Master: Tom Walt.
    

 HŐSÖK - MARADOK BENT
A Hősök 2001 óta a hazai rap-, poprap-szcéna meghatározó formációja, ám a duó fennállása eddigi legnagyobb szünetét produkálta idén, Eckü és Mentha ugyanis év elején jelentkezett utoljára új anyaggal. Megérte azonban várni, hiszen júliusban egy felszabadító, nyári slágerrel rukkoltak elő a srácok CéAnne oldalán. A Maradok bent-tel az élményekre, a fontos dolgok megbecsülésére hívja fel a figyelmet a trió. 
 
Szöveg: Mentha, Eckü. Zene: Diaz, CéAnne. Hangszerelés: Diaz.
Gitár: Diaz, Faragó Viktor. Bass: Kőrös Tomi.                

 4TRESS - MI CAMINO
4TRESS az a hiphop előadó, akinek mind a rap-, mind az énekstílusát nagyon kedvelem. Repertoárjában megtalálhatóak a velős, oldschool muzsikák, de a vokálisabb, éneklősebb szerzemények is. Ez a srác az én fejemet, lelkemet mindig képes helyre tenni. Nincs ez másként a szeptemberben kiadott Mi Camino anyaggal sem, amiben többek között a célkitűzéseket, azok elérését, a kitartást állította fókuszba.

Produced by D26. Felvétel, Mix, Master: 4TRESS 
     

 DOWN FOR WHATEVER - ÉBRESSZ FEL
A 2015 óta aktív Down For Whatever dalai a témákat tekintve széles skálán mozognak, ugyanis egyszerre pillanthatunk bele Diószegi Kikiék (Császár Róbert – gitár, Czink Zsombor – basszusgitár, Zsoldos Dávid – dob) személyes világába, ugyanakkor rafináltan kritizálják a társadalmat is. A szerzemények jelentős része sötét hangulatban íródik, bőven van bennük vívódás, fájdalom, csalódottság, káosz, őrület. Ezen számok táborát erősíti az októberben kiadott, klipet kapott Ébressz fel. 

Hangfelvétel, mix: Diószegi Kiki (Stray Heart Records). Master: Simon István (No Silence Studios).
   

 KÁLLAY-SAUNDERS - BRONX
Október után a novemberi favoritjaim közé is bekerült egy Kállay-Saunders újdonság. A BRONX András Amerikában töltött éveit írja körül, ám az érzelmesebb oldalát félretéve megmutatta benne keményebb, harcos énjét. A szöveget Kállay Saunders szerezte, a zenét ismételten az ír producer-dalszerző, anatuval közösen készítették.

Prod by: anatu.

szerző: nikiahatos