Ugrás a fő tartalomra

BEST OF 2023: EZEK AZ ALBUMOK VOLTAK A KEDVENCEIM

Imádok bizonyos koncepció mentén felépített lemezeket végighallgatni. Szerencsére idén is sok minőségi anyagot publikáltak a produkciók, a kiadók. Mostani listámba olyan korongok is helyet kaptak, amelyek még tavaly decemberben jelentek meg, ám én csak 2023 elején tudtam sort keríteni megismerésükre.

FOLLOW THE FLOW - EGYEDÜL A SÖTÉTBEN
Idén májusban megjelent a Follow The Flow harmadik nagylemeze, ami az Egyedül a sötétben címet kapta. Bár az elnevezés első hallásra elég komor világot sejtet, aggodalomra semmi ok, üdítő albumot pakoltak össze a srácok. A tíz dalt tartalmazó korongot a három főhősön túl (Szakács Gergő, BLR, Fura Csé) Somogyvári Daninak köszönhetjük. A zenei anyag főképpen az egyedüllét témáját, annak sokszínűségét, hasznosságát járja körbe.
A zenehallgatást tökéletesen kezdhetjük meg a majdnem egy perces Introval, ami valóban lélekemelő dallamokból épült fel. Remekül ül rá erre a hangzásra az első valódi dalt jelentő Visszajárok, ami többek között a szabadság–kalitka, kérdések–válaszok, fék–gáz párosításokból építkezik. Ezt követik a legfrissebb slágerek, a pörgősebb rappel rendelkező, az árnyék jelenségével játszó, a visszavonulás fontosságára figyelmet felhívó Se rád, se rám, valamint az idei év egyik legnagyobb slágerét jelentő, az ukrán–orosz háború kitörésekor született Szélcsend.
Ötödik trackként érkezik az őrületes dallamvezetésű, kemény hangzású Venom, amiben talán a még a Szélcsendben hallható szenzációs éneklését is übereli Szakács Gergő. A szöveg is bátor, ráébreszti a hallgatót arra, hogy minden embernek van egy állati oldala, amikor igazán elszabadul benne a harag, az agresszivitás, amikor elszakad a cérna...
A Follow The Flow mindig erős volt a többrétű, kétértelmű dalok megalkotásában, erre bizonyíték a Kettőnk között, amelyben egyszerre vonatkoztathatunk le a toxikus párkapcsolatokra, valamint a különböző függőségekkel kapcsolatos viszonyokra. Bármelyikről legyen szó, mindkét esetben önmagunkat csaljuk meg, ha rajta maradunk a tévúton. Punk jegyekből építkezik a jól esően zúzós Vidám dal, amely által intravénásan térhet vissza az élet a hallgató ereibe. A srácok itt is jó pár témából építkeznek, ilyen például a komfortzóna elhagyása, a természet szeretete, a másik napjának szándékos elrontása. Nyolcadik számként érkezik a címadó anyag, az Egyedül a sötétben, ami többek között az emberi butaság ellen veszi fel a harcot. Ez a dal hangulatában nagyon hajaz a már megjelent két slágerre, avagy a Szélcsend-re, és a Se rád, se rám-ra. Utolsó teljes értékű szerzeményként a Füst karikákat kapjuk meg, ami a külső zajok kizárását, gyógyító eredményeit fogja meg, az otthonban kitárulkozó lélek melegével, az összetartozás érzésével.
Az 1 percres Outro számomra kissé filmes érzetet nyújt, mégpedig azokat a perceket idézi meg, amikor egy hatásos alkotás legvégén felsorolják a stáblistát, te pedig ott maradsz, mert nem akarod még elereszteni az átélteket.
Összességében: Nem kellett csalódnom a trióban (és Somogyvári Daniban), jó ízléssel, játékosan épült fel a harmadik nagylemez anyaga. Mélyre menő gondolatokat, érzelmeket adnak át időnként könnyen, máskor nehezen megoldható problémák kapcsán, amelyek mindannyiunkat érintenek, legyünk akárhány évesek, akármilyen neműek, éljünk bárhol. Felkavarnak, aztán pedig megnyugvást, békét nyújtanak BLR-ék. Új erőre szeretnél kapni? Ez a korong remek terápiát jelenthet!


THE ANAHIT - #VÁLSÁGPOP
2023 elején kiadásra került a dark R&B-ben, pazar popban utazó The Anahit legújabb nagylemeze. A 10 dalt tartalmazó #VÁLSÁGPOP egy igazi érzelmi hullámvasút, hiszen a formáció számai nagy nyomást, nehézségeket jelentő hétköznapi, komoly témákról mesélnek. Teszik mindezt felemelően: Iróniájuknak, öniróniájuknak, humoruknak, játékosságuknak köszönhetően a korong hallgatása során ténylegesen fellélegezhetünk, hiába a vállainkat sújtó teher. Az egyedi hangulatú számok mindegyike izgalmasan lett hangszerelve, edzett érzelmekkel, naprakész tartalmakkal lettek megtöltve. Kegyetlenül erős - bitangul gyenge, önfeledten vidám - pokolian szomorú kettőségek kavalkádja ez a terápiás lemez. Időnként találkozhatunk trágár szavakkal is a zenehallgatás során, ám ezek mindig indokoltan vannak elhelyezve, nem vesznek el a szerzemények értékéből, fokozzák a hangulatot. Végeredményként: A korong  újraéleszt!
A hagyományokhoz hűen a korong egy Introval indul, ami tökéletesen vázolja fel az album zeneiségét, amelynek mix, master teendőit Sashegyi Soma végezte (zene & szöveg: The Anahit). Ezt követi az angol nyelvű Bills (Oh no), amely kitűnően fogja meg az egyre növekvő számlák, valamint a csökkenő tartalmú pénztárcák világát, miközben az ember leginkább táncolni, megkönnyebbülni szeretne végre... Ez a dal a péntek esti bulik remek nyitánya lehet. Ezt követi a lírikusan rappes, hipnotikus Fekete szívem, amelyben magyar, angol, és spanyol sorok váltják egymást, irdatlan rafináltan. Negyedik trackként érkezik a személyes kedvencemet jelentő, céltáblákat felvázoló Bírom még, ami igazi mantraként erősítheti a hallgatót saját megerősödése, céljai megvalósítása érdekében.
Bár a címe másra utalhat, szerencsére nem lett szörnyűséges a Monster szerzemény sem, amely túlnyomó többségében angol nyelven szól, de kapunk benne két magyar verzét is. A vokál elképeszt benne, abszolút el tudnám képzelni egy akciófilm betétdalaként. A taposás visszatérő elem a korongon, ami a Nekem ez jár-ban is megjelenik, úgy is mint a saját utunk kitaposása, de úgy is, mint a rajtunk való átgázolás jelensége. A korong egyetlen közreműködését a hetedik track, a Túlélem jelenti, amelyhez ESTHA B teszi hozzá a szükséges pluszt. Említettem a káromkodást. Ebben a dalban például jogosan kapunk belőle, hiszen az emberi csalódásokat járja körbe, amikor menetközben rá kell jönnünk arra, hogy a másik valójában nem igazi partnerünk.
Az angol Tesco Chips-et elég egyszer hallanod, hogy az jó időre dallamtapadást okozzon. Kérdem én, ha erre az anyagra nem mozdulsz meg egy The Anahit koncerten, akkor vajon mire? A korong zárásaként a csapat az erős nők világát festi le a Goddess formájában, amelynek akad egy második része is, Goddess 2 címmel. Utóbbi jelenleg az egyik kedvenc önszeretet himnuszomat jelenti, elvégre a kemény nők a legjobbat érdemlik. Nemde? 
Összességében izgalmas kalandozás a #VÁLSÁGPOP korong, mivel az alkotók jó ízléssel építették fel ezt a munkát. Néha hátra hagynál mindent, újrakezdenéd, máshogy csinálnád? Hát... Pontosan ehhez adhat erőt Csányi Rita formációja. Hajrá előre!


VAD FRUTTIK - ELVÁLASZT
15 évnyi sikerekben bővelkedő közös munka után tavaly decemberben a Vad Fruttik bejelentette, hogy három zenésze kivált a formációból. Azóta azt is tudhatjuk, hogy helyükre basszusgitár fronton Dexter, billentyűn, elektronikán Iamyank, dobon pedig Tokár Gábor érkezett.
A hallgatók nem panaszkodhatnak, unalomra semmi okuk, hiszen 2022 végén Elválaszt címmel megjelent a nyolcadik Vad Fruttik nagylemez. A masszív korongon tíz dalt kapunk Marciéktól, amelyek között találkozhatunk a megszokott Fruttis hangzással, de a zenei anyag egy új iránnyal is gazdagodott. Tört ütemekben bővelkedik, az egyszer biztos. Az albumot januárban végre teljes egészében meghallgattam és elmondhatom, hogy rendet tett a káoszomban. Hangulatában lelket tépő, baljós, ugyanakkor felemelő.
A nyitást az EL jelenti, ami számomra az elmúlást, az elvágyódást juttatta eszembe. Hamar kiderült, hogy a folytatásban is hipnotikus, szomorkás hangulatot kapunk, a második szerzeményt jelentő, a belső rendet fókuszba állító Ülök és hallgatok melankolikus, mégis megnyugtató, erőt adó hatásokkal bír. A harmadik tracket már jól ismertem, hiszen klipes megjelenése óta nálam folyamatosan pörög az Elég, ami a testileg és/vagy lelkileg bántalmazott emberek nehéz sorsát járja körbe. Megrendítő edukációs tartalom.
Ha a zenét nézem, akkor az Elválaszt számomra nagy kedvenc lett, iszonyatosan sodor magával. A fekete-fehér, szemcsés emlékeket felidéző Ballagsz tovább tökéletes bizonyítéka annak, hogy az ember sokszor olyankor is tovább megy, amikor azt hiszi, hogy képtelen már rá. A korong egyik legmorcosabb dalát jelenti a Harag idején, ami valóban karcos, vad, masszív. Sokan szeretnénk mindent (is) megérteni, de ez időnként lehetetlen, pontosan ezt írja le a Mi értelme. A fellegekig elrepít a Legmagasabb magasság fölé, aztán mélyzuhanásként érkezik a gyötrő korlenyomatot átadó Kegyelem, hogy aztán valóban hatásos feloldozást kapjunk a záró szerzemény, a Választ formájában.
Összességében ez a zenei anyag nem tartalmaz túl sok szöveget, de minden sora húsba vágóan életszerű. A zenék rafináltan, jó érzékkel épültek fel. Külön kedvelem a korong címét, ami az első, valamint az utolsó dal összeolvasztásából született meg. A lemez meghallgatását követően bátran ki merem jelenteni, hogy a Vad Fruttik még mindig a hazai alternatív rock egyik ékköve. Köszönöm az élményt!


ANNA AND THE BARBIES - ADJ KIRÁLY KATONÁT!
Tizennyolcadik születésnapját ünnepelve 2022 végén adta ki nyolcadik nagylemezét az Anna & the Barbies, amit már a megjelenést követően nagyon szerettem voltam végighallgatni. Nem akart könnyen összejönni... Egészen január közepéig...
Az Anna & The Barbies szövegek évről-évre mélyebbek és rafináltabbak, egyszerre érzelmesek és értelmesek, ugyanakkor az énekes-hangszeres tudásuk egyre súlyosabb, érettebb, tágabb, színesebb. Az Adj király katonát nem csupán egy alternatív rock album, hiszen nyomokban tartalmaz akusztikát, hiphopot, de elektronikus vonalat is. A sokrétű lemez igen harapós, hipnotikus, eklektikus lett, amelyben a csapat bizonyítékot nyújt arra, hogy ennyi év után sem fáradtak el, tempójuk, lendületük irdatlan. Akad rajta bőven fintorgás, mutogatás, de annál több az elfogadás. Lemegy a mélyre, majd a magasba száll, valóban csodálatos korlenyomata az elmúlt esztendőknek, a jelennek. A dalok ezúttal sem a rádiók számára készültek elsősorban, viszont koncerteken "iszonyatosan" jól működnek, hatalmas tombolást hoznak magukkal.
A címadó dal, az Adj Király Katonát a hullám-völgyeket,-hegyeket járja körbe, azokat a dolgokat, amelyeket megkaptunk már, és azokat, amiket nem. Nagyon húz magával, nagyot zúz. Az Ez is ti vagytok, ez is én vagyok ötletét egy VIII. kerületi lomtalanítás adta, a tartalom pedig egy igazi arculcsapást jelent. Ezt követi egy megaközreműködés, a számomra picit musicalesnek ható Álmodjunk magunknak világot, amelyben a csapat mellett olyanok bizonyítanak, mint Sena Dagadu, Lábas Viki, Papp Szabi, Busa Pista, Agócs. A sztori középpontjában egy igazibb, élhetőbb, békés csodavilág áll. Imádtam ebben a dalban, hogy a hazai zenei élet különböző arcai, hangjai sorakoznak fel benne, mégis tökéletesen passzolnak, simulnak össze egy kerek egésszé.
Kapunk az albumon egy fülbemászó, dallamtapadást okozó Sivatagot, majd érkezik a brutálisan keményen induló Gyönyörűszép Féreg, de megjelenik a merengősebb irány is, például az Ég Velem, valamint az összebújós Új Dizájn formájában. Az utóbbi két dalban előtérbe kerül Simi, még mindig csodálatos élmény látni, hogy a tesópáros tagjai (Anna, Simi) mennyire kontrasztosak, mégis milyen tökéletesen egészítik ki egymást. A Lábon kihordott szerelmek klipes megjelenése óta nagy kedvencemet jelenti, így hatalmas boldogságot okozott számomra, hogy egy lemezbe ágyazva is hallhatom. Érdekes húzás volt, hogy a címadó dal remixe utolsó előtti trackként került fel a korongra, de végsősoron nagy energialöketet nyújt a zenehallgatás utolsó perceire. Annáék persze nem aprózták el, zárásként a vírusbúcsúztató, életüdvözlő Ha egyszer ennek vége érkezik némi borral, utazással, fesztiválozással. Jól is esne most ez a mesterhármas! Én meghallgattam, elhittem, imádtam ezt a nagylemezt. „Csak szólj, és én beszállok újra egy körre”.


szerző: nikiahatos