Ugrás a fő tartalomra

Azahriah grafikusa zsűrizi a budapesti filmfesztivál alkotásait

Dokumentumfilm, animációs és élő szereplős kisfilmekkel lehet jelentkezniük pályakezdő, elsősorban diák alkotóknak a Budapest Művelődési Központ által meghirdetett A mi Kultúránk (AMiK) rövidfilmfesztiválra. A szervezők azt várják a nevezőktől, hogy filmes eszközökkel mutassák meg, mit jelent számukra az a kifejezés, hogy érték. A díjakról egy három fős zsűri dönt, köztük Kálloy Molnár Péter színművész és Szakály Réka Anna animációs rendező, aki többek Azahriah-nak készített plakátjaival kapott nagy nyilvánosságot 2023-ban.


A Budapesti Művelődési Központ hatodik alkalommal hívta életre az A mi Kultúránk (AMiK) rövidfilmfesztivált azzal a céllal, hogy elsősorban fiatalok filmes eszközökkel fogalmazzák meg, milyen értékek fontosak számukra a hétköznapokban. „Suli, buli, hobbi, haverok, jövőtervezés, vagy talán a magasabb kultúra, esetleg az alkotás, valami új dolog teremtése?” - teszik fel a kérdést a szervezők. A fesztiválra műfaji megkötés nélkül minimum 1, maximum 20 perces alkotásokkal lehet nevezni animációs, dokumentumfilm és élő szereplős film kategóriában, 10-14-es, 15-18-as illetve 19-30-as korosztályban január 22-ig.

A beérkezett pályamunkákat egy három fős zsűri véleményezi. Egyikük Szakály Réka Anna, animációs filmrendező, gyártásvezető, a MOME óraadója. Réka készítette a Sparhelt Animation színeiben Ászity Boglárkával Azahriah Puskás Arénás koncertjeit hirdető plakátjait, illetve Dzsúdló Keringő című dalához az animációs videót, ami bő 3 hónap alatt meghaladta az 1,2 milliós megtekintést. A zsűrit erősíti még Oláh Sándor filmesztéta, az A mi Kultúránk rövidfilmfesztivál szervezője, és Kálloy Molnár Péter. A színművész szerint az alkotónak és a nézőnek is sokat jelenhet egy rövidfilm.

"A jó rövidfilm mesél annyit, mint egy nagyjátékfilm. Egy jó rövidfilm végén nincs hiányérzeted. Egy jó rövidfilm után azt érzed, pont ennyi az ideje a történet elmesélésének. Egy jó rövidfilm nem fecseg, de nem is fukarkodik. Egy jó rövidfilm film. Nem kell hozzá magyarázat" – fogalmazott Kálloy Molnár Péter.

A 300 ezer forint összdíjazású filmfesztivál március elsején lesz a Puskin moziban, ahol a legjobb alkotásokat levetítik. Ugyanitt kihirdetik a győzteseket, és átadják a díjakat. A rövidfilmfesztivál szakmai partnere a nagy múltú, cseh Zlín Film Festival és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem. A pályázatról további információ a bmknet.hu oldalon található.

forrás: Nagy Szabolcs