Ugrás a fő tartalomra

OLVASÓI ÉLMÉNY: Ilyen volt a Jóbarátok, szerelmek és az a Rettenet

Sok-sok éve már, hogy az abszolút kedvenceim között tartom számon a példátlan sikerű Jóbarátok sorozatát. A médiának köszönhetően több alkalommal foglalkoztam Matthew Perry magánéleti kálváriájával is, egyedül azt sajnálom, hogy a Jóbarátok, szerelmek és az a Rettenet című memoárját csak a napokban, a halálát követően szereztem be. Nos, tényleg jobb később, mint soha, mert ez a kötet az idei olvasmányaim közül a legnagyobb hatással volt rám...

Jó volt nem az újságokból, online hírportálokból, hanem első kézből csöppeni bele egy kivételes tehetség valóságába. Sokan ugyanis azt gondolják, azt gondoljuk, hogy ha valaki sok partnert fogyaszt el a szerelmi élete során, akkor az a személy egy érzéketlen selejt. A könyv ezzel a témával kapcsolatban arra világít rá, hogy sokan azért szakítanak kedvesükkel, mert önmagukat érzik kevésnek, illetve, hogy mivel félnek a fájdalomtól, inkább ők lépnek ki a románcból. Perry is magát próbálta védeni, kímélni. Nem sikerült...

Már az első oldalak sírásra késztettek, például Lisa Kudrow előszavával, amelyben többek között gratulál Matthew Perrynek, amiért túlélt leglehetetlenebb helyzeteket. A hideg rázott a prológus során is, amelyben többek között így ír Matthew: „Ha akarjátok, képzeljétek azt, hogy ezek az üzenetek a túlvilágról érkeznek: az én túlvilágomról.” (13. oldal) Mostanra több olyan sor akad tehát, ami új értelmet kapott...


Az olvasás során olyan témákkal foglalkozhatunk, mint a vágyak, a sorszerűség, az alázat, az agyban élő szörnyek, a szenvedélybetegségek, a gondolatok a halálról, az önzés, a nárcizmus, a kötődési problémák, az izgalomfüggőség, a lelki kapaszkodók, az elhasználódott lelkek, a megfelelési kényszer, az elvonók világa, a visszaesés, a kitartás, a segítségkérés, a segítségnyújtás, vagy éppen a hála.

A szívbemarkoló, kissé csapongó, kendőzetlenül szókimondó írásban Perry betekintést enged:
- a gyerekkorába,
- a világhír előtti életébe,
- a Jóbarátok munkálataiba, a társakkal való kapcsolatába,
- abba, hogy a sorozatban népszerűvé vált gegek jelentős része az ő saját személyiségéből eredtek, épültek,
- az egyéb filmes-, színházi munkáiba,
- a szerelmi életébe,
- a szüleivel, testvéreivel, barátaival, asszisztenseivel való kapcsolatába felnőttként,
- az első becsípésébe, berúgásába,
- a szenvedélybetegségei különböző stádiumaiba,
- hogy mi járt a fejében, amikor visszajött a halál torkából.

Ami azonos (volt) bennünk a nagyszerű színésszel, producerrel, forgatókönyvíróval:
- Csak egy normális életre vágyunk, vágytunk. Arra, hogy megfeleljünk.
- A víz imádata. Matthew hozzám hasonlóan őrülten csodálta a víz erejét, a színeit, a méreteit, a hullámzását.
- Mindkettőnk szülei elváltak, és bár voltak idők, amikor reméltük, hogy újra egy pár lesznek, hamar rájöttünk, hogy jobb, boldogabb az életük külön utakon.

AMI VELEM MARADT, MINT GONDOLATISÁG: (SPOILER!)
- Sokan azért viccelnek rengeteget, hogy ne kelljen beszélniük a valóságról.
- Minden függőségnek megvan a gyökere, a kiváltó oka. Pont ezért tartom baromságnak, hogy ha valakiről kiderül, hogy szenvedélybeteg, egyből elítélik, leírják, elutasítják.
- A legjobb út az, amin végig mész.
- Merni kell segítséget kérni, merni kell változtatni.
- Borzasztóan meghatározó az, hogy milyen géneket öröklünk...
- Csoda az, hogy élünk.

NEKED AJÁNLOM:
- Ha szereted a Jóbarátokat.
- Ha kedveled Matthew Perry filmjeit, egyéb munkáit.
- Ha érdekel a szenvedélybetegek élete, hogy min mennek át minden egyes nap.
- Ha sejted, vagy biztosan tudod, hogy függő vagy.

Ez a könyv valóban szíven ütött, igazi érzelemhullámvasút volt számomra, az olvasást követően is meghatározta a napjaimat, velem maradt még az álmaimban is. Matthew hitt abban, hogy a halál után csoda vár ránk. Remélem, már ezt a csodát habzsolja. 

IDÉZETEK A KÖNYV HANGULATÁBÓL:
„A bajok forrása, mint később kiderült, a következő: nem voltak lelki kapaszkodóim, és semmiben sem találtam élvezetet. Ugyanakkor izgalomfüggő voltam. Ez így együtt olyan mérgező kombó, amivel szemben nincs menekvés.” (51. oldal)

„A forgatás során többször is átfutottam a forgatókönyvet, és poénokkal bombáztam Andy Tennantet, aki egy nagyon okos és hihetetlenül kedves fickó. Egyszer keményen helyre tett. Szokás szerint összevissza baromkodtam, mire félrevont és azt mondta:
 - Ne csináld ezt! Enélkül is épp elég érdekes vagy.”
(150. oldal)

„Nem kell sietni, nem kell kétségbeesni. Egyelőre annyi is elég, hogy itt vagyok, és törődöm az emberekkel. Minden reggel kíváncsian ébredek, kíváncsi vagyok, mit tartogat számomra a világ, és én mit várok tőle. És ennyi elég is.” (290. oldal)


Értékelés: 6/6.
Szerző: Matthew Perry
Fordítás: Molnár Edit
Cím:  Jóbarátok, szerelmek és az a Rettenet
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás: 2022.12.02.
Oldalak száma: 336

szerző: nikiahatos