Ugrás a fő tartalomra

OLVASÓI ÉLMÉNY: Ilyen volt az Élj úgy, mint a fák!

A Partvonal gondozásában megjelent Élj úgy, mint... sorozat célja, hogy könnyed stílusban adjon át életvezetési tanácsokat. Ennek a projektnek az egyik legfrissebb elemével, az Élj úgy, mint a fák! - Türelmesek, jóindulatúak, karizmatikusak kiadvánnyal töltődtem október végén. A könyvet egy okleveles életvezetési tanácsadó, Carine Marcombe alkotta meg, aki pozitív szemlélettel, költői formában kutatja a személyiségfejlődés és a spiritualitás útjait. Mivel idén egészen sok önfejlesztő tematikájú, műfajú írást olvastam, így az Élj úgy, mint a fák!-tól túl sok új információt nem kaptam, viszont remek lehetőséget adott arra, hogy kirándulás, túra nélkül kapcsolódjak az erdőkhöz, a természethez, miközben belső utazásban is részem volt. Mivel pontosan tudom, hogy mennyire jól tud esni egy séta az erdőben, ami egyszerre nyújthat feltöltődést, gyógyulást, valamint inspirációt, így az olvasást valóban élménynek éltem meg. 

A fák teszik lehetővé, hogy létezzünk, hogy lélegezzünk, így jogos a feltevés, hogy bőven vannak olyan pontok, amelyekben fejlődhetünk, ha figyelünk rájuk. Az olvasás során olyan témákkal foglalkozhatunk, mint a türelem, a szilárdság, a rugalmas alkalmazkodás, a kommunikáció, a csend, az egyszerűség, a jóindulat, az érzékenység, a gyógyítás. Marcombe tíz olyan jellemvonásra hívja fel a figyelmünket, amely segíthet minket egy boldogabb, teljesebb, békésebb élet kialakításában, a tartós belső összhang megteremtésében.

A tíz fejezetből álló Élj úgy, mint a fák! bár tényleg nem tanított sok újdonságot, de mindenképpen gondolatébresztő kiadvány, amelyet sok-sok idézet, ábra, mantra ráz fel, illetve segít egy saját cselekvési terv elkészítésében, megvalósításában. Ami újdonság volt számomra, ami nagyon belém égett, az egy kínai közmondás volt, mi szerint: „A kidőlő fa sokkal nagyobb zajt csap, mint a növekvő erdő.” Illetve picit jobban átlátom a csakrák világát, azok nevét, színét, szerepét, kulcsszavát.


AMI VELEM MARADT, MINT GONDOLATISÁG: (SPOILER!)
- Amikor idegesek vagyunk, akkor azzal az állapottal valójában magunkat bántjuk. Például érdemesebb lenne nem az előttünk lévő, baromira lassúnak tűnő idősre haragudnunk, hanem meg kellene tanulnunk a jelen pillanatát valahogyan máshogy megélnünk. Ezzel a türelem, a nyugalom jótékony hatásait gyakrabban tapasztalhatnánk magunkon.
- A természet folyton kommunikál velünk, ám mi túlságosan sietünk, kapkodunk, türelmetlenek vagyunk, nem halljuk, nem érezzük őt.
- A csend nem ellenség, hanem jó barát.
- Ha minden pillanatban tettre készek vagyunk, nem keressük a kifogásokat, akkor energikussá válunk. Jó kis körforgás.

NEKED AJÁNLOM:
- Ha most indulsz el az önfejlesztés, a belső utazások útján.
- Ha imádod a természetet, ha szeretsz kirándulni.
- Ha nem áll messze tőled a spiritualitás.

IDÉZETEK A KÖNYV HANGULATÁBÓL:
„Tartsuk mindig szem előtt a négy tolték egyezséget! A négy egyszerű mondat szövegkörnyezettől függően igen összetett tartalmak közvetítését teszi lehetővé: „Tedd tökéletessé a szavaidat!”, „Semmit ne végy személyeskedésnek!”, „Ne feltételezz semmit!” és „Mindig tedd meg, ami tőled telik!”. Ha sikerül megfelelően magunkévá tenni ezeket elveket, felszabadítóan hatnak ránk, és megkönnyítik a családi és munkahelyi kapcsolatainkat egyaránt. Négy életmódbeli szabály, amely számos gondtól kímélhet meg minket. A négy egyezség alkalmazásával hangos szó nélkül juthatunk egyezségre.” (78-79. oldal)

„Mire lenne valójában szükségünk ahhoz, hogy jól legyünk? Mi lenne, ha az egyszerűséget hívnánk segítségül, hogy megkönnyítsük a létezést, és megragadnánk a lényeget?” (99. oldal)



Értékelés: 6/3.
Szerző: Carine Marcombe
Fordítás: Domonkos Eszter
Cím:  Élj úgy, mint a fák! - Türelmesek, jóindulatúak, karizmatikusak
Kiadó: Partvonal
Kiadás: 2023.08.
Oldalak száma: 176

szerző: nikiahatos