Ugrás a fő tartalomra

OLVASÓI ÉLMÉNY: Ilyen volt az Egy hétköznapi ember különleges élete

Általában élnek bennünk különböző képek a sztárokról, aztán hála az olyan könyveknek, mint Paul Newman Egy hétköznapi ember különleges élete, rájöhetünk, hogy a legnagyobb csillag is csak egy ember.

Paul Newman Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas, részben magyar származású amerikai színész, rendező 1986-ban legjobb barátjával, Stewart Stern forgatókönyvíróval közösen könyvet kezdett el írni. Newman életéről... Stern feladata az volt, hogy felkeresse Newman barátait, családját, társait a haditengerészetnél, valamint kollégáit, hogy interjúkat készítsen velük. A mély írásban olyanoktól olvashatunk véleményeket, beszámolókat, mint Tom Cruise, George Roy Hill, Martin Ritt, vagy éppen John Huston. Az ő nézőpontjukra érkezik Newman kíméletlenül őszinte elmesélése, aki bizony „szerette” bántani magát. Ezt támasztja alá, hogy a színész rengeteget segített másokon (Például nyári tábort szervezett súlyosan beteg gyermekek számára. Ez a projekt máig él, 1991-ben Magyarország is csatlakozott hozzá.), ami tulajdonképpen egy vezeklés volt, amiért sikereket ért el. Nem hitte el, hogy kiérdemelte a hírnevet, az elismeréseket. Newman 2008-ban elhunyt, az elveszettnek gondolt, több ezer oldalnyi kéziratra családja 2019-ben bukkant rá, és úgy döntöttek, eljött az idő, hogy kiadják.


És milyen jó, hogy így történt. Számomra az erőteljes stílusú könyv legfőbb üzenete az, hogy bármennyire is szeretünk valakit, mindig lesz a lelkének egy rejtett zuga, ahová nem látunk be. Megrendítő volt azt látni, hogy Newman akkor is vádolta magát valamivel, amikor semmi alapja nem volt bizonytalanságának, önutálatának. Az olvasás során olyan érzésem volt, mintha egy hihetetlenül lelkiismeretes, kitárulkozó, önelemző, időnként démonokkal küzdő baráttal beszélgetnék, aki hol fájdalmas dolgokról mesél, hol pedig nagyon-nagyon vicces. Newman mesél a traumákkal tűzdelt gyerek-, tinédzserkoráról, a bántalmazó anyjáról, a zugívó apjáról, a kudarcairól, a nőkkel való kapcsolatáról, a riválisairól, a sztárrá válásáról, Scott fia drogok által okozott haláláról, a haditengerészetben töltött éveiről, a remek üzleti érzékéről, a barátságairól, a lelki kínlódásairól, valamint a filmes-, színész munkáiról. Newman állította magáról, hogy borzasztóan zárkózott ember volt, ebben a képekkel is felrázott könyvben azonban valóban bátran mesélt. Elszánt, vakmerő személyiségjegye a történetek során is meg-meg csillag, például, amikor pályája elején ellenállt a menedzserek, a producerek nyomásának, és zsidó származása ellenére vállalta eredeti nevét, nem változtatta meg azt. Ilyen volt az is, hogy polgárjogi mozgalmakat kezdett el támogatni, vagy éppen az, hogy autóversenyzőnek állt. Utóbbinak köszönhetően 72 évesen megnyerte a Daytona Rolex 24 órás versenyét, amivel bekerült a Guinness-rekordok könyvébe is.

AMI VELEM MARADT, MINT GONDOLATISÁG: (SPOILER!)
- Sokszor nem gondolnánk, hogy a szép emberek mennyire zavarónak tartják, ha teljesítményüket sosem dicsérjük meg, csak előnyös külsejüket.
- Érdekes feladat lenne egyszer összeszedni, hogy mi minden vezethet oda, hogy egy ember bezár...
- A humorral sokszor a fájdalmunkat próbáljuk elfeledni. Legalább pár másodpercig.
- Fontos, hogy legalább életünk egy szakaszában tiszta szülő-gyermek kapcsolatot ápoljunk. Ha a másik nem túl beszédes, akkor merjünk kérdezni!
- Van, hogy ahhoz mérjük magunkat, amik nem vagyunk. Pl: Nem vagyunk kiváló sportolók, nem vagyunk séfek...
- Máig nagy hiba, hogy nem tanítanak meg minket tanulni.
- Azért, mert a szüleink előrébb vannak, tapasztaltabbak, nem kell mindenáron, mindig rájuk hallgatnunk.
- Időnként nem tudunk eleget a saját érzéseinkről ahhoz, hogy a valóban helyes, fontos lépéseket tegyük meg. 
- A dolgok néha csak megtörténnek. Mert ez a dolguk.

NEKED AJÁNLOM:
- Ha szeretsz mások hibájából, történetéből tanulni.
- Ha önismereti, önfejlesztési úton jársz.

IDÉZETEK A KÖNYV HANGULATÁBÓL:
„- Elnézést Mrs. Goss, elárulná, miért van ez a sok öt- és tízdolláros a karácsonyfájukon? Szóról szóra ezt válaszolta. - Hogy Dick a saját szemével lássa, a pénz nem fán terem, előbb fel kell rá tenni.” (36. oldal)

„- Nézd csak a holdat! - mondta.
- Nagyon klassz – feleltem. – Kíváncsi vagyok, miért hat ilyen erővel ránk… kíváncsiságot ébreszt, romantikus érzelmeket… - Ott merengtem az univerzum nagy kérdésein, de Paul csak annyit mondott:
- Minek rágódsz ezen? Miért nem élvezed inkább?”
(78. oldal)

„Nem gondolkodol – mondta. – Csak gondolod, hogy gondolkodol.” (125. oldal)

„Mindig készséggel elismerem, ha hibáztam. Ha nem voltam elég jó, nem volt igazam. Tisztában vagyok azzal az utálatos ténnyel, hogy szart se tudok a világról. Kétségeim vannak mindennel kapcsolatban. Az ösztöneimre hallgatok, akkor is, ha semmiféle észérvet nem találok az igazolásukra. És persze magamról sem tudok sokat.” (171. oldal)


Értékelés: 6/5.
Szerző: Paul Newman
Cím: Egy hétköznapi ember különleges élete
Kiadó: Jaffa
Kiadás: 2022. október
Oldalak száma: 320

szerző: nikiahatos